Study tips | Saveti za učenje!

banner

​Svaki učenik bi želeo da ima dobre ocene u školi, ali se za to mora potruditi i učiti, što je đacima teško. Učenje zahteva puno energije, ličnog angažovanja i vremena i zbog toga ću sa vama podeliti neke savete za učenje koji su meni lično pomogli.

Za početak slušajte na času. Slušanjem se pamti više nego čitanjem, a takođe ćete manje vremena provesti učeći kod kuće.
Istog dana kada je lekcija predavana, kod kuće je pročitajte iz knjige. Tako će vam biti lakše da kasnije učite, jer će vam ipak nešto ostati u glavi.
Prvo učite teže gradivo. Dok ste odmorni lakše ćete ga zapamtiti.

1

U knjizi markerom podvucite najbitnije informacije i prepišite ih na papir. Biće vam lakše i pisanjem ćete zapamtiti bar polovinu onoga što bi trebalo da naučite.
Pravite pauze. Biće vam lakše da učite 30-45 minuta i da potom napravite pauzu od desetak minuta. Na toj pauzi se rastegnite, skuvajte kafu ili čaj i odmorite, a zatim opet počnite da učite. Mozak će vam bolje funkcionisati.

2

Ostavite elektroniku. Ako vam je telefon ili laptop na krevetu ili stolu, nećete učiti. Stizaće vam poruke, odgovaraćete na njih, slušaćete muziku i od učenja nema ništa. Zbog toga svu elektroniku ostavite na drugi kraj sobe ili je iznesite iz sobe.
– Obavezno pored sebe morate imati vodu ili neki sok da ne bi bili žedni, a ako izađete iz sobe da popijete malo vode, verujte mi, nećete se vratiti učenju.

3

Nakon učenja obnovite gradivo. Neka vas mama, tata, baka, deka, bilo ko propita da biste bili sigurni da ste naučili. Takođe, ako na kraju svake oblasti imate pitanja za proveru, uradite ih, bez gledanja u – lekcije.

Lena Ergelaš je stalna saradnica portala Famoza.net. Posetite njen blog Just Dreamer i pišite joj na [email protected] .

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

6 thoughts on “Study tips | Saveti za učenje!

  1. Hvala puno…..kad smo kod skole zelim nesto da kazem:
    Meni je jako tezak nemacki jezik ja se trudim da ucim i da budem aktivna na casu ali dans kad sam se javila po 3.put za zadatak nastavica je rekla hajde Milice svecani trenutak sto si se ti javila i izlupa mi nesto i ja padnem na dno tad sam se blago smejala ali iznutra mi je bilo grozno doslo mi je da skocim sa 3.sprata ???? Molim sve koje mogu da mi pomognu da mi odgovore .Unapred hvala

    1. Imas jednu stranicu za ucenje njemackog jezika na internetu samo ukucas njemacki jezik i lekciju kojaa ti treba.Super je objasnjeno i imas testove i odgovore na njih.Ukucas na oretrazivac ucene gramatike njemacki jezik i kliknes na to prvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.