Ivanin blog: Saveti za učenje stranih jezika

Zdravo Famozo. Ja sam Ivana. Neću puno dužiti u uvodu. Danas pišem blog o učenju stranih jezika.

Kao što većina ljudi zna, engleski je danas jedan od najpopularnijih jezika. On je jezik koji skoro svi u svetu govore. Svi se, pričajući engleski jezik, mogu sporazumeti. Na primer: u Švajcarskoj su službena 4 jezika, to su: italijanski, nemački, francuski i romanš. A sporazumevaju se na engleskom. Ja jako volim engleski jezik i učim ga oko 7 godina. Lako savladam novo gradivo. A pored engleskog učim španski i ruski jezik.

Smatram da je engleski jezik jedan od najlakših jezika za učiti, jer nema mnogo gramatike kao u srpskom ili ruskom jeziku. Ja ću vam reći par saveta kako lakse naučiti engleski. Mislim da ove savete možete upotrebiti i za učenje drugih stranih jezika. Ja bih volela da naučim što više stranih jezika, nadam se da i vi tako mislite.

1. Koristite rečnik. Ako u kući nemate srpsko-engleski rečnik, napravite ga sami. Uzmite neku svesku s linijama i podelite stranicu u 2 ili 3 kolone. U prvu kolonu napišiti rec na srpskom, u 2 kolonu napisite prevod te reči na engleski, a u treću kolonu (ako ste je napravili) napišite izgovor te reci da bi vam bilo lakše da ga zapamtite.

2. Ako neku reč nemate u rečniku, ili vam rečnik nije pri ruci, možete se poslužitu Google translate-om. Ako ne znate kako se ta reč izgovara, jednostavno pritisnete zvučnik. Ali Google translate-om možete prevoditi samo reči. Ako je reč na engleskom i prevodote je na srpski, morate je staviti u infinitiv.

3. Meni je dosta pomoglo gledanje filmova i serija na engleskom jeziku. Ako volite filmove i serije, uključite prevod i pustite zvuk, jer slušanje stranog jezika moze biti jako dobro za učenje istog.

4. Nemojte previše učiti gramatiku.
Iako gramatika engleskog jezika nije teška, prvo učite reči. Jer ako nemate razvijen vokabular, nećete se moći sporazumeti čak i ako znate gramatiku.

5. Trudite se da što više razgovarate na jeziku koji učite. Tj. treba da što više vežbate izgovor reči stranog jezika.

6. Ako već razgovarate sa nekom osobom na stranom jeziku, razgovarajte bez razmišljanja.
Mislim da prvo ne prevodite rečenice u svojoj glavi pa da ih tek onda na glas izgovarate. To može biti jako pogubno, jer redosled reči nije isti.

7. Ako vam je dosadno nađite neke tekstove i pokušajte ih prevesti
, ili napravite neki kviz, ali umesto reči na maternjem jeziku, vi ih pišite na stranom jeziku. Ili neke slične stvari.

To bi bilo to za ovaj post. Ako vi imate nekih saveta kako naučiti strani jezik, pišite mi u komentarima. I pišite mi koji je vaš najdraži strani jezik. Nadam se da vam se svideo ovaj blog. ❤

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde. Najbolji blog nedelje dobija knjigu izdavačke kuće Laguna a nju možemo da šaljemo samo na teritoriju Srbije!

FOTO: Pixabay

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

17 thoughts on “Ivanin blog: Saveti za učenje stranih jezika

  1. Sjajan blog! Engleski je prelep jezik, moj omiljeni strani. Ja npr. nikad ne sednem i učim reči nego radim nešto drugo i ponavljam u sebi i tako najlakše naučim reči.

  2. Odličan blog 😀
    Učim engleski već 10 godina, učila sam nemački neko vreme u osnovnoj školi, a sada imam jaku želju da naučim španski jezik ?

  3. Slusajte muziku jednostavno. Do 5. razreda nisam znala ni e od engleskog bukvalno i kad sam krenula da slusam 1D, JB i ostale naucila sam da tecno pricam engleski, jednostavno slusajte muziku i gledajte filmove

    1. Filmove sam navela u blogu. Mozda neko ne voli da slusa stranu muziku. Ja iskreno, slusam i draza mi je strana muzika od domace.

  4. Baš tako i ja učim strane jezike. Učim isto kao i ti španjolski i engleski te francuski i njemački. Super ti je blog Ivana 😉

  5. Engleski jezik mi je omiljen jezik. Jednostavno mi je lak. Ne znam kako, i to pokušavam da shvatim, ali meni nije problem da reč koju nikad u životu nisam videla iz engleskog pročitam kako treba. I uvek mi je kao od ruke išlo čitanje i prevod, kao i pisanje. Pored engleskog učim i francuski jezik, a uskoro ću početi da učim i španski, a vrv i turski i ruski. Talentovana sam za jezike i svi mi to kažu. I drago mi je što umem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.