Enisin blog: Moji saveti za bolje učenje

Heeeej ljudiii. Ja sam sa fp-a @marcusmartinus_bosnia. Danas sam tu sa svojim drugim blogom po redu i želim da vam olakšam učenje,i da vam kažem par stvari koje ja radim kad učim i koje mi puno više pomognu nego klasično učenje;) pa da počnemo!

1. Prva i najvažnija stvar je da pratite ono što nastavnik/ica ili profesor/ica priča!! Od početka njegovog/njene priče upijajte kao spužve,pokušajte se fokusirati na lekciju,ne dopustite da vam druge misli i stvari lete po mozgu,jer tada najčešće se desi da kada dođete kući ustvari nemate pojma šta je profesorica pričala:/ Zato vam preporučujem da se fokusirate na novu lekciju,i naravno pratite onog ko vam predaje da bi vam bilo lakše naučiti kod kuće!

2. Sljedeća stvar je definitivno zapisivanje. Koliko puta vam se desilo iz historije/istorije/povjesti ili geografije da ste zaboravili neki bitni datum? Iz matematike/hemije ili fizike neku formulicu ili čak definiciju? Bilo šta što je jako bitno? Uvijek ali uvijek se potrudite da sa vama u školi imate neki mali rokovnik,svesku,blokić,obavezno sve zapisujte i kući ćete naučiti za čas!

3. Sljedeća stvar su super kul strelica notesi. Jako maleno i stvarno jako zanimljiva stvarčica. Sve što s njim trebate uraditi jeste napisati neki bitan podatak na njega a i ne morate,i zalijepiti na stranicu u knjizi tako da špicasti dio viri iz knjige. Tako ćete lako pronaći lekciju a i imat ćete bitan podatak,koji sigurno nije zapisan u knjizi! Jako fora,jel da? A naravno,ne moraju biti strelice,mogu i običnici kvadrat blokići! (A i može vam pomoći u prepisivanju,radi stvarno😂)

4. Sljedeća stvar su definitivno markeri,hemijske olovke,flomasteri i sl. Najlakše vam je podvlačiti ono što trebate naučiti,bitne podatke,datume,imena i događaje. Sistem po kojim ja radim jeste da uzmem dva markera različitih boja,i svaku rečenicu podvučem drugom bojom. Ali na princip npr. naučim jednu rečenicu pa je podvučem,pa drugu i sve tako. Bude mi zabavno,bude šareno. Uvijek biram neke jarke boje poput florescentne žute i zelene,jer mi udaraju u oči i nikad mi se ne spava dok učim. Probajte i vi ovo,sigurno će biti bolje:)

5. Sljedeća stvar,jedna od jako bitnih je ta da nikada ali nikada ne učite napamet(osim ako vaša profesorica to traži). To je nešto najgore. Svima je bitno da nešto što naučite danas,zapamtite i sutra a i sljedeće sedmice jel da? Organizirajte vrijeme,danas dođete iz škole lekciju pročitajte dva/tri puta i pokušajte je prepričati. Ako sutra nemate taj predmet,sutra uzmite knjigu u ruke i naučite. Djelite lekciju na dijelove,svaki dan po jedan dio. Obavezno učite sa razumijevanjem,jer tako lekcija ostane u pamćenju duže vrijeme!

To bi bilo to od mog drugog bloga po redu! Nadam se da vam je bilo korisno,i da će mnogima pomoći! Meni pomaže i super mi ide za sad!!! To je sve za sad! Pozdrav do sljedećeg blogaaa! ❤️

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde.

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

2 thoughts on “Enisin blog: Moji saveti za bolje učenje

  1. Hvala ti na svim ovim savetima! Pocecu da praktikujem stvar broj 5 na listi! 🙂

  2. Stvarno dobri savjeti! Pokušaću sve koje nisam…(osim onoga za prepisivanje)😂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.