Lamijin blog: 10 načina kako da popravite uspeh u školi!

Hej, ja sam Lamija. Ovo je moj prvi blog. Primijetila sam da su se djeca mnogo pokvarila u školi. Pa sam svoj blog posvetila tome. Ovdje je mojih 10 savjeta kako se popraviti u školi.

1. Isključi mobilni telefon
– Mnogi od vas odluče da uzmu knjigu i nešto nauče ali ih onda ometa stalna zvonjava telefona tako da ga samo izsljučite i uzmite tek kada sve naučite. Znam da je to tešto ali barem pokušajte.

2. Budite aktivni
– Na času vrlo je važno da vas nastavnik primijeti . Najaktivniji na času su odlični učenici naravno, ali kada nastavnici primijete da ste se probudili i da ste aktivni dobiti ćete mnoge pohvale , i možda vam nekada nastavnik progleda kroz prste kada budete odgovarali..

3. Radite redovno zadaću
– Ne znam da li je kod vas tako , ali kod nas nastavnici pišu pluseve i minuse za urađenu i ne urađenu zadacu. Trudite se da nemate niti jedan minus i sigurno ćete biti nagrađeni. Ne smije vam se dogoditi da zaboravite zadaću više od 3 puta jer će nastavnik misliti da ste neodgovorni. Pokažite mu da ste se popraviti i da ste odgovorni.

4. Napravi svoj plan
– Kao učenik koji svake godine prolazi sa 5.0 imam svoj raspored. Napravite svoj sedmični raspored . Imajte osam redova za svaki dan u sedmici + red za upis sata i 7-8 kolona u koje ćete upisivati svoje obaveze: npr. učenje,igra,pomaganje roditeljima itd..

5. Kupi blokić
– Ja imam svoj blokić u koji upisujem zadaću, kada je završim izbrišem je. Takkođer u njega zapisujem svoje ocjene i datume testova . To će vam mnogo pomoći.

6. Lektira
– Svaki mjesec imamo lektiru (barem je to tako kod nas) , vrlo je važno da je dignete na početku mjeseca i odmah počnete čitati. Često se dešava da učenici počnu čitati lektiru par dana prije i zbog toga dobiju lošu ocjenu jer nisu stigli sve pročitati ili nisu razumjeli tekst.

7. Dodatne aktivnosti

– Pod tim ne mislim na sportske treninge koje imate vikendom nego na školske dodatne aktivnosti poput dramske sekcije, ritmike, hora itd…. Uključite se u razne aktivnosti ali ne ako nemate vremena. Ja sam uključena u više od 5 vanastavnih aktivnosti i svaki put učestvujem na priredbi , i dobijem dobru ocjenu, Ali nemojte se uključivati ako nemate dovoljno vremena. Osim toga nemojte se upisivati u razne sportove poput fudbala i zanemaritit školu i učenje.

8. Takmiči se
– Takmiči se sa ostalim učenicima u razredu po tome ko če bolje uraditi test ili zadatak a ne ko je veći frajer . Ako ste malo bolji učenik idite na takmičenja iz matematike,fizike,vjeronauke itd.. nije važno biti najbolji važno je učestvovati, ako i postignete uspjeh to vam je samo bonus. Ako ste loš đak idite na sportska školska takmičenja ili na takmičenje iz prve pomoći. To če vam biti bonus u dnevniku a i stići ćete razna iskustva. Ja sam išla na preko 7 takmičenja i primila mnoge pohvale nastavnika,direktora itd..

9. Istražuj
– Kada znate koja će vam biti naredna lekcija pročitajte je u vašoj knjizi, pronađite neke zanimljivosti na internetu i javljajte se na času. Nastavnici vole kada ste zainteresovani za neki predmet ili lekciju.

10. Izdvoji najbitnije gradivo
– Kada učiš neki predmet koji u knizi ima mnogo stranica napiši osnovne stvari na papir i nauči. Sve se može kad se hoće.

Nadam se da će vam ovo pomoći. Kada ste ovo pročitali ostavite telefon i uzmite knjigu 🙂

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde. Najbolji blog nedelje dobija knjigu izdavačke kuće Laguna a nju možemo da šaljemo samo na teritoriju Srbije!

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

6 thoughts on “Lamijin blog: 10 načina kako da popravite uspeh u školi!

 1. Svidja mi se blog, ali nisi rekla nista sto nismo ranije znali, tj. ja sam znala sve od ovoga??????

 2. Mislisli ti stvarno da ja ovo nisam probala?!! Ma 1000 puta sam sve probala sto si nabrojila, ali ucitelji u mojoj skoli nisu uopste razumni. Jedino iz Istorije i srpskog jezika su razumni. Ja nemam ni mobitel vec 1 godinu jer sam ga razbila, ali mi u skoli ne ide nimalo bolje, ide mi gore nego tada kada sam imala mobital. Ne bih volela da te povredim ali mi nisi nista pomogla 🙁

 3. Dobro osmišljen post, ali loše formulisan. Hajde mi, molim te, objasni, kako imaš 5 iz maternjeg jezika, kad pišeš: vanastavni (treba vannastavni), a i ceo uvod je loše formulisan:
  "Hej, ja sam Lamija. Ovo je moj prvi blog. Primijetila sam da su se djeca mnogo pokvarila u školi. Pa sam svoj blog posvetila tome. Ovdje je mojih 10 savjeta kako se popraviti u školi."
  A treba:
  "Hej!
  Ja sam Lamija i ovo je moj prvi blog. Prim(ij)etila sam da su se d(j)eca mnogo pokvarila u školi, pa sam svoj blog posvetila tome…". A mogla si i bolji uvod da osmisliš. Nije hejt, samo savet i kritika.

 4. ja se toga pridrzajem i zbog toga prolazim sa 4.8 do 5.00 kako kada . a oni sto kada uce razmisljalju o necemu drugom nece im nista pomoci

 5. Dobri saveti, ali imaš grešaka u gramatici što se kod učenika koji ima 5.00 retko dogadja. I kod nas imaju plusevi i minusi, i ja od početka školske godine nisam dobila nijedan minus iz francuskog jezika, i naravno da je to za pohvalu. I u pravu si za aktivnost. Evo ja sam primer. U petak na času hemije smo radili novu lekciju, posle smo vežbali zadatke, javila sam se da uradim malo teži zadatak, uradila sam ga i dobila 5.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.