Minin blog: Moje mišljenje o knjizi „Prednosti jednog marginalca“

1

Sve je počelo kad sam, malo pre početka zimskog raspusta, videla spisak nekih knjiga koje bi trebalo da pročitamo na istom, a taj spisak je bio na jednom tinejdžerskom forumu. Od svih knjiga na spisku, u obzir sam uzela samo ovu. Zašto? Ostale sam ili pročitala, ili su mi bile neprivlačne.

Kada sam čitala opis knjige, koji ću citirati u daljem tekstu, iznenadila sam se koliko Čarli podseća na mene. Uvek sam želela da upoznam neku osobu bar malo sličnu sebi, ali to baš nikad nije bio slučaj. Knjiga me je odmah zainteresovala i morala sam da je kupim. Sada ću citirati opis knjige koji je bio na tom sajtu:

„Čarli je krenuo u srednju školu. Iako nije najveći luzer, daleko je od toga da bude popularan. Introvertan tinejdžer, stidljiv, povučen, sa inteligencijom koja daleko premašuje njegovu starost, socijalni čudak, on je izvanredna pojava, podjednako odlučan živeti svoj život koliko je odlučan od njega i pobeći. Nizom pisama koje šalje nepoznatoj, anonimnoj osobi, prikazuje svoju svakodnevicu srednje škole.“

Sada znate radnju. Čarli piše pisma osobi koju nikada nije upoznao. Samo je čuo ljude kako pričaju o toj osobi i odmah je pomislio da je vredna toga da zna detalje o njegovom životu. Mada, menjao je imena da ta osoba ne bi saznala identitete ljudi spomenutih u pismima.

Kada je imao oko 7 godina, njegova najdraža tetka Helen je izgubila život u saobraćajnoj nesreći. Išla je da mu kupi drugi poklon za rođendan, jer mu ona uvek kupuje dva. On nije to toliko voleo zbog materijalne vrednosti tih poklona, već zbog same pomisli na posebnu vrstu pažnje koju mu tetka pruža. Želeo je da nije bio rođen u vreme kad je bilo puno snega, uradio bi sve samo da se njegova tetka vrati.

Sviđa mi se što je Čarli brižljiv u vezi drugih, ali zapravo. Ne kao kad neko pita „Kako si?“ a ustvari ga ni najmanje ne zanima nijedan odgovor osim „Dobro“. Verovatno ga ni taj odgovor ne zanima.

Čarli razmišlja. Stalno, baš kao ja. Kad je video dete u tržnom centru, razmišljao je kako će to dete kad poraste tući njegovu sestru, jer je loše vaspitano, a njegovu sestru je udario dečko. Meni je fascinantno kako nije mogao da se odupre svojim mislima i kako ja razmišljam o istim stvarima, na isti način. Mislim da kad bih imala traume iz detinjstva kao on (smrt njegove tetke i samoubistvo njegovog najboljeg druga) da ne bi bilo ni jedne razlike između nas. On zna da ceni stvari. Svoje prijatelje, porodicu, nastavnika koji mu daje knjige, te knjige. Zaista ceni to i stalo mu je do toga.

U ovoj knjizi ima mnogo skrivenih detalja, pouka koje daju najbolji osećaj čitanja koji možete da imate. Pravo prijateljstvo između Čarlija, sem i Patrika je apsolutni vrhunac ove knjige. Jednostavno je lep osećaj čitati o tako nečemu.

Ja sam zaista oduševljena ovom knjigom i ne žalim ni sekund svog života koji sam provela čitajući je, već mi je drago što sam provela to vreme na baš taj način. Nadam se da će što više vas biti podstaknuto da donese potvrdnu odluku o čitanju ovog dela. Ne preporučujem je jedino ako ste mlađi od 13 godina. Do sledećeg puta kada se setim da napišem mejl, Mina.

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, redakcija@famoza.net a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde.

1

2 thoughts on “Minin blog: Moje mišljenje o knjizi „Prednosti jednog marginalca“

  1. Ovde autorka bloga, želim da se zahvalim Famozi za objavljivanje bloga, ali želim i da ispravim sebe. Napisala sam "ni jedne" umesto nijedne, iako na neki način to može biti pravilno, žurila sam pa je zato tako ispalo.
    "Verovatno ga ni taj odgovor ne zanima." mislila sam na tog "nekoga" a ne na Čarlija, ponovo, pogrešno sam se izrazila. U svakom slučaju kažite mi ako ima još nekih grešaka i hvala na čitanju:)

  2. Pronalazim se i ja u Čarlijevom liku. Bila sam opsednuta ovom knjigom pre neke 2 godine, posle toga sam odgledala i film,ali nije ni blizu knjizi. Toplo preporučujem svima 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.