Boženin blog: Moj doživljaj o knjizi – Divlji konj

Pozdrav svima! Evo me tu s mojim 5. blogom! Čitat ćete o mojoj najdražoj knjizi Divlji konj. I da više ne dužim… uživajte!

Možda ste već jednom čuli za knjigu Divlji konj. Tu je knjigu napisao Božidar Prosenjak, jedan hrvatski pisac. Ako možda niste čuli za ovu knjigu preporučujem da je pročitate kad god stignete ili da je negdje potražite. Ovu sam knjigu prvi put pročitala sa devet ili deset godina. Nedavno nam je bila lektira i to mi je bio četvrti put da sam je pročitala. I evo, sada želim podijeliti moj doživljaj s vama.

Knjiga govori o jednom konju koji živi u divljini, koji se želi boriti sa zakonom, koji upoznaje Gospodara i koji se upoznaje sa životom. Knjiga je puna pouka, priča o ljubavi, prijateljstvu, životu… Pisac je htio ljudske osjećaje prenijeti u konja. Divlji konj u početku živi s majkom u divljini, ali je on bio vrlo tvrdoglav konj. Upoznao je oca koji mu je govorio o borbi, vjetru, oblaku i svakom zalogaju trave. On ga je podučavao. Dok je Divlji konj odrastao i kad je došao do Gospodara nije mu vjerovao, bojao ga se, bojao se svih priča i legendi o kojima su ostali konji pričali. Tamo je upoznao Neru, lijepu ali lukavu kobilu. Imao je najboljeg prijatelja Šarca. Staru kobilu Sivku koja mu je bila druga majka. Koja mu je također sve objašnjavala i govorila kako Nera nije za njega. Što se na kraju ispostavilo kao istina. Bilo mu je lijepo na Gospodarevom imanju, sve više i više mu je počeo vjerovati i voljeti ga. Kasnije je upoznao Zvijezdu, svoju kobilu koju je volio najviše na svijetu. Jednog ga je dana ulovio konjokradica i odveo ga u podzemlje. On je čvrsto vjerovao da će Gospodar doći po njega. On je tamo bio s Nerom, koja je završila na istom mjestu kao i on. Kasnije ga je Gospodar spasio, ali ne i Neru koja je otišla iza iza vrata koja se nikad ne otvaraju. Kad se Divlji konj vratio kući čekala ga je Zvijezda sa njihovim ždrijebetom Cezom. Kad je Zvijezda saznala da je on bio s Nerom, pobjegla je. Divlji konj ju je tražio i kad je čuo glas od svog oca u glavi, vratio se kući misleći da je s njom gotovo. Ali ona se vratila i odlučila oprostiti Divljem konju. Divlji konj je umro od starosti, na kraju knjige ga je Gospodar zakopao, a Divlji konj je dobio krila. Koja su mogli dobiti samo oni koji su vjerovali u život.

To je ta knjiga! Koja je meni o više nego savršena, ali naravno nemaju svi isti ukus. Ta knjiga je za svu dob. Za starije i za djecu. Ja sam je odmah zavoljela kad sam je prvi put pročitala. Toliko ima lijepih i poučnih stvari u njoj. Svaki lik ima neku ulogu i svaki lik je važan. Ti konji kao da su ljudi. Samo je meni puno zabavnije kad se radi o životinjama. Iako sam ja sada sve ovdje napisala, još se puno toga radi u knjizi, puno stvari koje vrijedi pročitati. Ja sam svaki put tužna kad dođem do zadnje stranice, jer želim da ta knjiga nikad ne prestaje. Ako ikada budete imali priliku da je pročitate, nemojte je propustiti. I nadam se da vam neće biti dosadna jer sam ja tu većinu toga napisala, a i većinu nisam. Nadam se da vam se svidio blog i vidimo se do idućeg puta. Pozdrav!!

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde.

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Smatra da je rad sa tinejdžerima i borba za dolazak mladih zvezda u region najbolji posao na svetu, iako malo ko to razume.

4 thoughts on “Boženin blog: Moj doživljaj o knjizi – Divlji konj

  1. Iskreno to je bila jedna od najboljih i najzanimljivijih knjiga koje sam pročitala.

    Ovo je super blog i ko je još nije pročito treba ju pročitat jer knjiga je stvarno super❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.