Minin blog: Elektrotehničar informacionih tehnologija – saveti

U ovo vreme 2018. ja sam, verovatno kao i čitaoci ovog posta trenutno, bila vrlo zaintrigirana o obrazovnom profilu koji sam upisala – elektrotehničar informacionih tehnologija. Obrazovni profil je relativno nov, a prošle godine, kada sam ja upisala, nije više bio ogled, pa su se određene stvari izmenile. Nisam poznavala nikoga iz svoje škole, a internet mi nije davao adekvatne odgovore, samo šture, umalo potpuno irelevantne informacije. Znala sam da ne želim da se drugi osećaju ovako, stoga, ovde ćete pročitati sve informacije koje će vam biti potrebne pre tog prvog dana škole kao elektrotehničar IT.

Predmeti

Prva stvar koju moram da raščistim su predmeti, jer, na internetu predmeti za ovaj obrazovni profil nisu predstavljeni u pravom svetlu.

1. Srpski jezik i književnost (3 puta nedeljno) – ako ste ljubitelji gramatike kao ja, bićete duboko razočarani, jer, fokus je ove godine stavljen na književnost. Pored lektira („Romeo i Julija“, „Ep o Gilgamešu“, „Rani jadi“ i „Antigona“) izučavaćete i istoriju književnosti (grčka, egipatska, hebrejska…). Predmet nije težak, sve dok ga redovno učite, ali ne mogu obećati da neće biti dosadan.

2. Matematika (3 puta nedeljno) – zabavan predmet (ne sumnjam da se slažete uzimajući u obzir činjenicu da ste upisali ovaj obrazovni profil). Trigonometrija i algebra koja je u žiži ove godine biće praktično celokupno gradivo. Matematika prve godine srednje škole oblikovala je moj um na drugačiji način i proširiala spektar razmišljanja. Sve dok je redovno učite i vežbate i pitate profesora/profesorku kada vam nešto nije jasno, matematika će praktično biti odmor od ostalih časova.

3. Engleski jezik (2 puta nedeljno) – morate znati engleski. Ako vam znanje engleskog nije prilično čvrsto, predlažem da već sada počnete da ga učite. Ali ne kroz knjige i rečnike, već kroz muziku, filmove i serije. Ovaj način učenja je zabavan i efikasan. Sa druge strane, ako je vaš engleski tečan, nemate ni najmanje potrebe za brigu. Lično, bilo mi je dosadno na časovima, toliko da sam crtala, a ja niti imam talenta za crtanje, niti strasti za isto. Testovi i gradivo su laki, standardi su poprilično niski i većina razreda će imati zaključene petice.

4. Fizičko vaspitanje (2 puta nedeljno) – zavisi od vašeg prethodnog iskustva sa ovim predmetom. Ako, kao ja, niste imali održavane časove fizičkog u OŠ, bićete iznenađeni. Pre svakog časa, neophodno je presvući se u opremu za fizičko: bela majica, tamne helanke/šorts i patike. Na časovima, uglavnom igramo odbojku, košarku i fudbal (izbor je vaš), a ocenjivanje uključuje podizanje nogu dok visite sa šipke, sklekove, skok-šut (košarka) itd. Ne brinite, ne treba vam ništa osim dobre volje da biste imali 5 iz ovog predmeta.

5. Računarstvo i informatika (dvočas jednom nedeljno) – ključ ovde su koncentracija, posvećenost i učenje. Gradivo uključuje command prompt u Windows-u (klik ovde da biste više saznali više o tome), računarski hardver, brojevne sisteme (specifično: binarni, oktalni i heksadecimalni) i međusobno pretvaranje jedan u drugi, Powerpoint i Word.

6. Istorija (2 puta nedeljno) – ako se brinete zbog ocene, grešite, jer, vrlo je lako imati 5. Što se tiče gradiva, ono uključuje celu srpsku istoriju do kraja 1918. Preko Starih Slovena i Nemanjića sve do Prvog svetskog rata, imaćete solidno opšte znanje o istoriji Srba.

7. Likovna kultura (jednom nedeljno) – nema mnogo da se kaže, nije ništa strože niti apstraktnije od likovne kulture u osnovnoj školi i ne treba vam predstavljati brigu.

8. Fizika (2 puta nedeljno) – ako je postojala, vaša ljubav prema fizici iz osnovne škole, postaće još veća. Gradivo je kompleksnije objašnjenje onog iz osnovne škole, uz mnoge potpuno nove stvari. U svakom slučaju, fizika je previše zanimljiva da ne biste uradili sve zadatke iz zbirke.

9. Geografija (2 puta nedeljno) – sušta suprotnost fizici. Uzmimo savršenstvo fizike i okrenimo ga za 180 stepeni, dobićemo geografiju. Gradivo je isto kao za 3. razred gimnazije – Srbija. Svaki deo Srbije detaljno, D E T A LJ N O. Bespotrebno mnogo detalja, krajnje je dosadna. Ovo čak ni nije subjektivno mišljenje, ljudi iz mog razreda koji su voleli geografiju u osnovnoj, zamrzeli su je u srednjoj. Jedina uteha koju mogu da vam dam je da je ovo poslednji put kada ćete imati geografiju u srednjoj školi.

10. Hemija (2 puta nedeljno) – kad već pričamo o dosadnim predmetima…Nije teška, niti zahtevna, jednostavno je dosadna i mogu sa sigurnošću od 90% reći da ćete imati isto mišljenje.

11. Osnove elektrotehnike (teorija: 3 puta nedeljno, vežbe: dvočas svake nedelje po jedna grupa) – jedan od kompleksnijih i zahtevnijih predmeta. Predmet sam po sebi po nekim aspektima podseća na fiziku i daleko je od dosadnog, ali loš profesor vam može pokvariti iskustvo ako mu dozvolite.

12. Programiranje (dvočas jednom nedeljno) – morate biti upoznati sa konceptom programiranja i biti fascinirani istim da biste iole malo bili srećni na ovom obrazovnom profilu. Ako ne volite programiranje, morate se prebaciti na neki drugi obrazovni profil ili u neku drugu školu, govorim ovo dok nije prekasno.

Sa druge strane, uživaćete ako volite programiranje. Prvo se uče algoritmi (šema po kojoj ćete napisati program), jezik u kome se radi je Pascal, naučićete stringove, nizove, for i while petlju. Nemojte da vas ovo uplaši, nije potrebno određeno predznanje nijednog programskog jezika, samo koncept programiranja je ono o čemu morate biti upućeni.

13. Praktična nastava (dvočas jednom nedeljno) – opušten predmet, nije ni najmanje težak. Gradivo se sastoji od prve pomoći pri strujnom udaru, simbola u elektrotehnici i detaljnog izučavanja osigurača. Nećete biti razočarani ovim predmetom.

14. Računarska grafika i multimedija (dvočas jednom nedeljno) –  zahteva posvećenost i trud. Gradivo uključuje Autocad, Sound Forge, Photoshop, Premiere, Flash.

15. Vladanje – znam da vladanje tehnički nije predmet, ali računa se u vaš prosek, pa se potrudite da se ponašate dobro.
Poslednji predmet je građansko vaspitanje/verska nastava. Nema razlike u odnosu na ono u osnovnoj i ne utiče na prosek.

Organizacioni sistem

Ovaj obrazovni profil je organizovan mnogo drugačije nego vaš tipičan osnovnoškolski program. Na početku ćete upoznati sve profesore i dobiti raspored časova, kao i saznati koje udžbenike i zbirke kupiti.


Raspored časova: Kada je smena popodnevna, raspored časovaje isti kao i kada je prepodnevna, osim što je potpuno obrnut. Na primer, ako je prepodne 7. čas istorija, popodne će to biti prvi čas, a 6. prepodnevni čas biće drugi popodnevni itd.

Grupe: razred će biti podeljen na 2 grupe – prva polovina razreda će biti grupa A, druga polovina grupa B. Časovi na kojima ćete se deliti u grupe su programiranje, praktična nastava, vežbe iz osnova elektrotehnike, računarska grafika i multimedija i računarstvo i informatika. Ima dva razloga za podelu u grupe: nedovoljno računara u jednoj učionici za 30 učenika i lakši individualniji rad.

Beleške: profesore neće zanimati sadržaj vaše sveske, niti koliko i da li uopšte sadrže ono što je bilo na tabli. Ima velike šanse da nećete dobijati domaći. Cilj je da se osamostalite i pripremite za fakultet. Moj lični savet je da prepišete sve sa table i sami kod kuće vežbate, i takođe zapisujete ono što profesor kaže a čini se važnim. Nemojte upasti u zamsku ležernih časova, jer ćete za to platiti lošim ocenama na testovima. Uglavnom, od vas ništa nije očekivano, i sami morate da odredite kako ćete se ponašati, kao da ste odrasli ljudi, za šta vas srednja škola i priprema.

To je svo predznanje koje će vam trebati. Ako imate još neko pitanje, pitajte u komentarima i rado ću odgovoriti.

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

5 thoughts on “Minin blog: Elektrotehničar informacionih tehnologija – saveti

  1. Vidi se da si se potrudila i ulozila dosta vremena u ovaj blog!
    Osnove elektrotehnike, Računarska grafika i multimedija… sta da kazem… ako su ovi predmeti slicni kao Tehnicko i informatika u OSh ova skola nije za mene!

    1. Osnove elektrotehnike su najsličnije fizici na kraju 8. razreda, a računarska grafika je samo detaljno obrađivanje gorenavedenih programa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.