Andrijanin blog: Koju srednju školu upisati?

Hej Famozo! Ja sam Andrijana i za danas sam spremila jednu interesantnu, a nadam se i korisnu temu: Koju srednju školu upisati? Ova tema verovatno muči sve osmake i ja se nadam da će ovi saveti bar malo pomoći.

1. Gimnazija ili stručna škola?

Veoma je bitno da odlučite izmedju gimnazije i stručne škole jer tako sužavate izbor i olakšavate sebi odluku.Ako imate dobre ocene i ne znate čime biste se bavili,gimnazija je prava odluka za vas,ali ako znate koja bi vaša buduća profesija bila i sigurni ste u svoju odluku,upišite stručnu školu. 

2. Stavite vaše znanje i interesovanja na prvo mesto

Ako volite da kuvate i sebe pronalazite jedino u toj profesiji za vas nema dileme,ili npr ako vam odlično idu jezici i ostali društveni predmeti,jezička gimnazija je vaš odgovor. Budite pažljivi po odabiru i razmišljajte racionalno. Nemojte uraditi nešto glupo kao npr upisivanje medicinske a gadite se krvi.

3. Učite i stičite dobre ocene

Sve je mnogo lakše kada su ocene dobre. Ne morate da brinete da li ćete biti primljeni u željenu školu,a i samim tim izbor je mnogo veći.

4. Potrudite se da “sužite” izbor

Mnogo je lakše odlučiti kada birate izmedju dve škole i kada birate izmedju 4 ili 5. Kao što sam već gore navela,na osnovu svojih interesovanja izaberite 2 ili najviše tri škole koje su vaš finalni izbor. Na listi želja treba da se navede 15 ili 20,ali vi morate da imate 2 ili 3 škole koje su vaš sigurni izbor

5. Napravite listu prednosti i mana

Kada ne možete da se odlučite izmedju škola napravite listu u kojoj ćete za svaku školu napisati njene prednosti i mane,i ona škola koja bude imala najviše prednosti a najmanje mana pobeđuje.

Nadam se da su vam ovi saveti bar malo pomogli, potrudila sam se.

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

3 thoughts on “Andrijanin blog: Koju srednju školu upisati?

  1. Odličan blog! Drago mi je što ima blogova o ovako ozbiljnim i korisnim temama. Svaka čast!

  2. Bitno je ne povoditi se za društvom i zbog prijatelja upisati neku skolu koja vam se ne svidja narocito, vec pratiti svoje zelje i ici samo napred s glavom gore. Pocetak je stresan, ali na kraju se sve kockice sloze.

  3. Slažem se da tobom! Htjela bih dodati da ne slušate druge ljude kada vam pričaju da ne trebate upisati tu školu jer je u njoj loše, iz njihovog ugla može biti loše, ali kada dođete tamo utisak će biti potpuno drugačiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.