Blog naše Lene: Poslednje pismo

U glavi mi i dalje odzvanja moje ime. Ime koje mesec dana nisi spomenuo, a onda si se poslednjeg dana setio ko sam. Iako sam svaki dan sedela pored tebe, držala te za ruku i pričala ti, nisi znao ko sam. Nisi me se sećao. Pričala sam ti, iako sam znala da me čuješ, ali ne možeš da mi odgovoriš niti znaš ko sam.


Nisi me se sećao. A držao si me u naručju kad sam bila malena kao vekna hleba. A sedeli smo na klupi i pevali stare pesme koje su tebi značile mnogo, a ja nisam znala koje je značenje. A grejali smo se ispred kamina i pričao si mi o vremenu kad si bio važan ljudima, o vremenu u sred rata, kada si se borio leđa uz leđa sa svojim ocem. A ti si bio taj koji me je držao za ruku kad sam prohodala, koji si bio srećniji od mojih roditelja kada sam rekla svoju prvu reč. Ti si taj po kome je moj brat dobio ime. Ti si jedini koji je razumeo šta sam htela da kažem kad sam tek progovorila, onako, da me niko nije razumeo. Ni roditelji me nisu razumeli, ali ti jesi. 

A onaj rođendan. Sećaš li se toga? Slavila sam rođendan kad su te lekari dovezli kući. Moje društvo se tad okupilo oko tebe, nismo ti dozvolili da nas ostaviš.
Šest godina kasnije, društvo je otišlo, a ja sam tebe pustila. Pustila sam te tako, dozvolila sam ti da odeš, a nisam smela.

Šest godina kasnije, tebe više nema. A dve godine posle toga i dalje čujem tvoj glas. I dalje osetim tvoj miris. I dalje čujem korake koji se približavaju znajući da dolaziš da mi doneseš čokoladicu i da otpevamo još jednu pesmu.
Toliko godina kasnije, ti si i dalje moj drugi otac, najbolji prijatelj, čovek bez kog moj otac ne bi postojao. Čovek bez kog ja ne bih bila ja. 
Moj deka, moj zmaj. 

Lena Ergelaš je stalna saradnica portala Famoza.net. Posetite njen blog Leena i pišite joj na lena.ergelas@famoza.net 

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

3 thoughts on “Blog naše Lene: Poslednje pismo

  1. Ovo je divno.Svaka osoba treba da cuva djeda dok ga ima.Ja nemam djeda ali svaki dan se prisjecam nasih trenutaka zajedno i krenu mi suze na oci.Ja tatinog oca nisam upoznala ali maminog oca jesam i mnogo mi nedostaje.Zelim da ga zagrlim jos jednom i da mu kazem da ga volim ali sam svjesna da cemo se sresti jednog dana

  2. Suze mi prosto same teku.Ovo je nešto najemotivnije što sam ikada procitala. Potpuno te razumem.Moj deka je preminuo pre dve godine ,ali jos uvek zivi u mom srcu. Jos uvek vidim njegove plave oči i u usima mi tutnji zvuk "Tišine",njegove omiljene pesme.Divim se svim dekama sveta jer po sebi znam koliko je tesko ispuniti sve nase želju.💞

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.