Anastasijin blog: Da li ste znali ovih pet važnih informacija o menstruaciji?

5880890448_466bc7855a_o

Svaka devojka se pre ili kasnije susreće sa menstruacijom. Na prvi pogled je mrzite, ali kako vreme prolazi, navikavate se. Ali, svi dobro znate da kada dobijete prvi put čekaju vas dugi razgovori sa majkom. Ona će vam, naravno, reći sve što treba i što ona zna, ali vrlo često se možete susreti sa činjanicma za koje čak i ona veruje da su tačne. Rećiću vam par zanimljivosti za koje verovatno niste znale:

1.PMS (ne) može da se spreči
Ako se mučite sa neprijatnim PMS-om, kalcijum i vitamin D mogu biti vaši odlični pomoćnici. Dokazano je da pojačan unos kalcijuma i vitamina D može da smanji rizik od dobijanja PMS-a. Takođe, pripazite i na ishranu: devojke koje jedu u proseku četiri obroka koja obuhvataju nemasno mleko ili mlečne proizvode ili svež sok od pomorandže, imaju manji rizik od PMS-a

2. Neredovni ciklusi možda i nisu „neredovni“
Neke devojke ne ovuliraju redovno i zato nemaju redovne menstruacije. Na menstruaciju mogu uticati i stres i oboljenja, ali važno je znati šta zapravo znači redovan ciklus – od 25 do 35 dana od početka krvarenja do sledećeg. Ne mora da znači da ćete dobiti sledećeg meseca na isti dan, ne bojite se.

3. Kraći menstrualni ciklusi mogu ukazivati na anemiju
Ako imate kraće cikluse (15 dana) sa obilnim krvarenjem, to moće značiti nedostatak gvožđa, mioma ili niskog hemoglobina. Devojka tokom menstruacije gubi oko 50-60 ml krvi, što nije količina koja bi kod zdrave osobe uzrokovala ikakvu neravnotežu, pa ako imate kraće cikluse kao što sam opisala, obratite se lekaru i saznajte o čemu je reč.

4. Gubitak masnoće – gubitak menstruacije
Ako vam je indeks telesne mase prenizak, telo prelazi u „sistem za preživljavanje“ i dolazi do izostanka menstruacije.

5. PMS ne uzrokuje potrebu za šećerom
Ne postoji nijedan dokaz da je pojačana želja za slatkišima povezana sa pojavom PMS-a, već da je sve isključivo u vašoj glavi. 🙂

Nadam se da sam bila od pomoći. Ja sam Anastasija. Imam blog za devojke i devojčice 12+, a dobrodošle su i mlađe. Volim novinarstvo i glumu i zato sam se odlučila da se bavim ovim poslom. Ako vam se dopao tekst, još sličnih (i boljih) možete pronaći na mom blogu: Anastasija’s blog

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde.

FOTO: Pixabay

Svakog dana od utorka 31. maja do petka 3.juna na famoza.net ti poklanjamo po jedan album „Tini“ – sve što treba da uradiš jeste da u tekstovima koje objavimo u toku dana između 10h i 21h pronađeš dva skrivena pojma vezana za Martinu Stoessel i pošalješ ih na naš e-mail, [email protected]. Ko nam prvi pošalje oba pojma, dobija CD! Skriveni pojmovi napisani su podebljanim i kosim slovima!

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.