Milica šalje fenomenalan blog: Kako je raditi na digitalnom časopisu?


Zdravo Famoza! Pozdrav i za sve čitaoce. Već me znate po časopisu We♥Tini, mom sajtu Tinistas Academy i po Famoza Fan magazinu! Odlučila sam da vam kroz ovaj blog prenesem svoje iskustvo u pravljenju virtuelnih časopisa, iako ste već imali blog na sličnu temu.

• Ime i tema časopisa

Za početak je neophodno da odaberete temu vašeg časopisa. Časopis može biti fokusiran na jednu poznatu ličnost, više njih ili bilo šta drugo što smatrate zanimljivim. Cilj je da iz svih vesti i ostalih izvora informacija izdvojite samu suštinu za časopis. Onda vam je potrebno ime časopisa. Časopis sam nazvala We♥Tini, a ideju sam dobila sasvim slučajno. Međutim, iako je Tini glavna tema mog časopisa, uvek ima prostora i za ostatak „Violetta“ ekipe.

• Sadržaj časopisa

Sadržaj časopisa je jako važan i zato treba dobro razmisliti o temama koje će se naći u časopisu. Treba birati zanimljive teme koje su aktuelne. Na primer, ja uzimam vesti koje su stare do mesec dana. Sve to će uticati na to da li će časopis imati veći ili manji broj stana. To je u potpunosti vaš izbor.

• Vreme

Kada smo kod vremena, treba odrediti na koji vremenski period objavljivati časopis.
Časopis treba objavljivati češće, moja preporuka je maksimalno na svaka dva – tri meseca. Još jednom, to je samo preporuka, ali ne moramo se držati tog okvira. Ako nema dovoljno informacija, bolje je objaviti časopis kasnije i obrnuto. Takođe i od naših obaveza zavisi koliko ćemo vremena imati za izradu časopisa. Ono što vas sigurno zanima jeste koliko mi vremena treba za izradu jednog broja. Pošto je moj časopis malo složeniji i ima oko 40 strana, vreme koje mi treba za njega je dve do tri nedelje.

• Programi

Kada smo kod programa, sigurno mislite da koristim neke posebne programe, ali to nije tačno. Koristim samo jedan program i u njemu nastaje sva „magija“. Program se zove Word i po meni, najjednostavnije je koristiti ga na kopijuteru.
U Wordu proizvodno slažem sav materijal, koji sam ranije pripremila, uz pomoću funkcija koje nam ovaj program nudi. Slažem sve neophodne slike, tekstove.. Ako vam sve ovo izgleda suviše komplikovano, možete jednostavno sve strane časopisa napraviti na slikama koje ćete posle nalepiti u Wordu.

To bi bilo to za ovaj blog. Možete se oprobati u pravljenju sopstvenog časopisa. Verujte da je ovo veoma zanimljivo praviti. Pre svega, ovo ne treba raditi zbog popularnosti, jer treba dosta strpljenja, a takođe treba i uživati u ovome. Prvi broj svog časopisa We♥Tini sam objavila 1. avgusta 2015. godine i planiram da ih pravim koliko god budem mogla. Nadam se da vam je bilo interesantno dok ste čitali ovaj blog i nadam se da vam se dopada moj časopis. Ne zaboravite da pratite Famozu i veliki pozdrav za sve!

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, redakcija@famoza.net a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde. Najbolji blog nedelje dobija knjigu izdavačke kuće Laguna a nju možemo da šaljemo samo na teritoriju Srbije!

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

3 thoughts on “Milica šalje fenomenalan blog: Kako je raditi na digitalnom časopisu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.