Ako želiš biti srećan, budi!

tumblr_llyzavan5o1qastsxo1_500

Vrlo često, kada pitamo ljude koji im je prioritet u životu, odgovaraju sa “Želim biti srećan”. Morate znati, sreća vam neće pasti s neba. Nije dovoljno samo želeti i reći “To je to, ja to hoću”. Morate se potruditi i biti odlučni. Je l’ želite biti srećni? Budite. Epiktet kaže: “Ne zavisi od tebe hoćeš li biti bogat, ali zavisi od tebe hoćeš li biti srećan.” Sve je u nama. Da bi bili srećni, moramo biti pozitivni.

Sreća se nalazi u sitnicama. Mene lično čine srećnom osobe koje volim, prijatelji i porodica. Kad su oni sa mnom ne razmišljam o stvarima koje bi me rastužile. Sama pomisao na to da su živi, zdravi i da su uz mene mi je dovoljan razlog za sreću.

Takođe, čitanje me čini srećnom. Da, znam, biće pitanja “Kako knjige mogu da te učine srećnom?” Jednostavno mogu. One su za mene beg iz stvarnosti, a postoji i mnoštvo poučnih knjiga, kao što “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”. Zatvorite se u svoju sobu, uzmete neku dobru knjigu i čitate. Savršen beg od realnosti, zar ne? Ne razmišljate ni o čemu, misli su vam u knjizi.

Znate one sitnice koje vam se dese u životu pa se zbog njih nervirate i mučite sebe? Ne dozvolite to. Ako dobijete lošu ocenu na testu, popravićete je. Nemate dečka? Zašto bi tugovale? Život je pred vama, ne treba vam dečko za sreću. Dovoljno je nekoliko dobrih prijatelja, kvalitetno druženje i eto, sreća je tu. Bernard Shaw je rekao: “Ako nekad, jureći za srećom, nađete tu sreću, vi ćete, kao i ona starica što je tražila naočare, otkriti da vam je sreća sve vreme bila na nosu.”

Lena Ergelaš je stalna saradnica portala Famoza.net. Posetite njen blog Just Dreamer i pišite joj na lena.ergelas@famoza.net .

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

5 thoughts on “Ako želiš biti srećan, budi!

  1. Tekst je stvarno prelepo napisan! Mnogoo mi se sviđa, ali ja sam ipak nedavno postala veliki pesimista…Kao prvo, to za knjige potpuno razumem 🙂 Muzika i knjige su mi verovatno sve na svetu, nešto što me održava…živom? Mogu reći da sam i par dana raspusta provela tako što sam se zatvorila u sobu, čitala knjige i slušala muziku,nešto najbolje, opušta me mnogo. Ali ipak, to su sami ti trenuci sreće. Moji idoli, oni me čine srećnom, crtanje, atletika,Famoza,filmovi,moji ljubimci… Ali sve su to sitnice. Naspram onoga što se ustvari dešava u mojoj glavi to su toliko sitne stvari koje uspeju da me isključe iz onoga u čemu živim samo na kratko. Šta se dešava kada te svi prijatelji prevare? Kada se osećaš usamljeno? Bezvredno? Kad upadneš u depresiju i koliko god želiš i trudiš se da budeš jak, opet zaplačeš iako se ništa loše nije desilo,nego, eto, prosto je došlo? I onda se pored toga pojavljuje još mnogo drugih problema,i malih i velikih.I onda shvatim da su jedine dobre stvari one koje sam navela da me čine srećnom, sve ostalo je loše.Kao baš loš san iz koga želiš da se probudiš a ustvari je to tvoj život.Zaista želim da budem radosna, trudim se mnogo, ali nikako mi ne ide. Još jedan neuspeh.Vama verujem, samo sam imala potrebu ovo da napišem 🙂

    1. Shvaćam te, i ja sam pesimist, prošla sam u ovih par mjeseci slično što i ti (samo sam ja imala još veći problem), ali iako su sve to sitnice, to te usrećuje, zar ne? I ja sam blogerica na Famozi i imam svoj vlastiti, i čak i najmanji komentar me usrećuje i u tom trenutku se osjećam kao da sam osvojila cijeli svijet. Kada sam tužna kao i ti, ne zaključavam se u svoju sobi, već slušalice na uši i pravac van! Jednostavno se moram opustiti i ohladiti od svega…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.