Preživi polazak u srednju!

Znam da je menjanje škole ekstremno stresno, verujte mi, znam! Prošla sam kroz to i upravo zbog toga mogu da vam dam poneki savet koji će vam učiniti taj famozni septembar manje bolnim.

Ono što je bitno je da se u startu postaviš skroz opušteno i predstaviš se društvu onakvim kakav jesi. Nemoj glumiti, jer će to kad-tad izaći na videlo. Ipak s tim ljudima treba da provedeš 4 godine života, i to jednog od najlepših životnih doba! (Bar tako kažu. :))

Da se ne lažemo, prvih mesec dana će biti stresno i verovatno teško za tebe jer će ti apsolutno sve biti novo. Ukoliko živiš u manjem gradu, to će biti olakšanje jer ćeš znati skoro sve koji su upisali tvoju školu, ali ako si iz Beograda, koji je zaaaista veliki grad, onda verovatno nećeš skoro nikog poznavati. Ne brini, nije kraj sveta. Upoznaćeš se. Naći ćeš nekog sličnog sebi ko će ti odgovarati. Budi veseo i nasmejan, jer će te onda lakše i brže primetiti, i zapamtiti u dobrom svetlu! 🙂

Meni je trebalo skoro mesec dana da zapamtim imena svih iz odeljenja, a ima nas 32, što i nije tako mali broj. Znači, ako ti i potraje to “pamćenje” imena, ne brini, sve je to normalno!

Još jedna stavka – promena nastavnika. U osnovnoj smo nekako bili “ušuškani”, svi su nas znali, nismo se nikome morali dokazivati, a ovde je druga priča… Kreće nešto kao “borba za opstanak”. Šalim se, naravno. Ali u srednjoj je potrebno dati svoj maksimum u prvoj godini kako bi te nastavnici zapamtili i za kasnije razrede.

Ne kažem da treba da otkažeš sve planove, odustaneš od sporta kojim se baviš, od hobija i čitanja, ali da ima više učenja – ima. Dosta pomogne kad ostvariš dobru komunikaciju u okviru odeljenja, pa se međusobno pomažete oko domaćih, ponekad i kontrolnih ako uspete… 🙂 Bitno je da shvatiš, koliko god ti se na početku činila groznom, srednja i nije tolika babaroga! Kad se završi prva godina, smejaćeš se sam sebi što si se toliko plašio na početku. Samo napred, daj sve od sebe, rezultati će biti vidljivi!

I da, znam da sam pisala na ovu temu i prošle godine, ali sad mogu da se osvrnem na svoj polazak u srednju i pogledam ga iz nekog drugog ugla. 🙂

Danijela Nikolić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na [email protected] i posetite njen blog Girly World

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

11 thoughts on “Preživi polazak u srednju!

  1. Hvala puno pomogla si svima nama,ali ja zivim u manjem gradu i znam samo ove iz odeljena iz osnovne i 5-6ucenika van odeljena moje godiste jer nisam bas komunikativna.

  2. Hvala tii mnogo. Ja zivim u manjem selu i sad idem u Suboticu koja je odaljena 130 kilometara od moje kuce. Mnogooo ti hvalaaaa ohrabrila si me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.