Martinin blog: Koje ćete vještine steći na fakultetu?

Mnogi smatraju da je od kolijevke do groba najljepše đačko doba, a kod mnogih se to odnosi na fakultet. Za razliku od osnovne i srednje škole, na fakultetu vas smatraju odraslim ljudima i očekuju veću samostalnost od vas, a i veću odgovornost. Nema više informacija, nema školskog psihologa, nekima nema ni roditelja. Trebat ćete steći nove vještine da biste se mogli snaći u okruženju.

Samostalnost

Mnogi pomisle da su se osamostalili kad završe srednju, ali to nije ništa kad krene fakultet. Nekad se dogodi da predavanja i vježbe moraju biti na različitim lokacijama, morate negdje kupiti knjige i školski pribor, nekad uniformu za praksu, morate naći menzu, napraviti pokaz, učlaniti se u knjižnicu, nekad profesori mogu imati konzultacije na različitim mjestima u gradu kojeg jedva poznajete. Morat ćete nabaviti mapu ili pitati prolaznike za odredište na koje trebate doći. Nekad se nije tako lako snaći preko GPS-a ili interneta.

Organizacija
Raspored možda neće biti kao u srednjoj školi. Nekad predavanja mogu biti ujutro i popodne, a nekad možete potrošiti cijeli dan na predavanja. Možda radite preko student servisa ili imate hobi kojem biste se htjeli posvetiti. Fakultet donosi više gradiva, a nekad je učenje moguće samo u knjižnici. Zbog obveza dani prolaze brže i čini vam se da ne možete sve isplanirano učiniti u jedan dan.

Morat ćete kao poslovan čovjek kupiti planer, analizirati koliko vam treba od doma do fakulteta, koliko vam treba vremena za koje gradivo, kada je najbolje vrijeme za ići u menzu, bez da se izbjegne gužva, kada je najbolje vrijeme za ići u knjižnicu ako ne možete učiti u stanu ili domu.

Vještine učenja
Možda ste lako savladavali gradivo u školi sa starom vještinom učenja. Na fakultetu može biti više vježbi ili teorije u odnosu na srednju školu. Možda tek saznate jeste li auditivni, vizualni ili tjelesni tip učenja, možda će vam trebati pomoć prijatelja ili profesora ako se prvi put susrećete sa gradivom, s time da ćete morati i više vremena provesti za knjigom.

Komunikacija
Dok studirate, primijetit ćete da vam se teme razgovora mijenjaju. Teme o dečkima i popularnim pjevačima zamijenit će domaće zadaće, teme koje morate razraditi na fakultetu. Također će se vaš jezik i izražavanje morati promijeniti da vas kolege shvate ozbiljno, pogotovo ako se družite sa starijim studentima na vašoj godini studentima viših godina.

Cijeniti mnoge stvari
Na faksu shvatiti ćete da je vrijeme dragocjeno. Rezultate odgađanja kod učenja osjetit ćete na vlastitoj koži. Bit ćete zahvalni što možda imate stan umjesto doma, što imate vlastitu kupaonicu, vlastitu sobu i ne morate se boriti s bukom. Cijenit ćete što ne morate raditi da biste si platili fakultet i što vam ostaje vremena za učenje. Cijenit ćete što su roditelji prilike poslati vas na fakultet i što se ne morate susretati s čime se prijatelji s vašeg faksa svakodnevno susreću u životu.

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde.

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

4 thoughts on “Martinin blog: Koje ćete vještine steći na fakultetu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.