Cena šestocifrena: Knjižara prodaje dve ekstremno retke Harry Potter knjige!

“Harry Potter” ludilo nikad neće prestati, pa uopšte ne čude glasine o seriji ili novim filmovima. Kakvo je interesovanje, najbolje pokazuju i cene koje dostižu pojedine knjige iz serijala! Naime, dva izuzetno retka primerka u ovom momentu su u prodaji!

Kako piše Metro, jedna knjižara u Britaniji jedina je koja ih trenutno prodaje, a u pitanju je prva edicija prve Harry Potter knjige. Ko želi da ih poseduje, moraće za to zadovoljstvo da izdvoji čitavih 125 hiljada evra! Prošle jeseni, jedan primerak je već bio na prodaju, a kao što smo pisali, očekivalo se da ona na aukciji dostigne cenu od 60.000 evra!

Inače, ovo su dve različite verzije, s obzirom da jedna ima meke a druga tvrde korice. Ova prva edicija knjige objavljena je 1997. godine i tad je mogla da se kupi za svega šest evra u mekom povezu, a sad se uglavnom prodaje za ludačkih 15.000 evra!

Međutim, verzija u tvrdom povezu još je ređa, jer ih je štampano samo 500 primeraka, tako da je njihova cena preko 100.000 hiljada evra! Kako je neko izračunao, to znači da svaka stranica u proseku vredi blizu 600 evra!

Knjižara navodi da je jedna primerak u mekom povezu kupila od čoveka koji ju je čuvao u sefu! Sa druge strane, verzija u tvrdom povezu preuzeta je iz jedne škole, gde ju je čitalo na stotine dece ni ne znajući da ona vredi više od kuća u kojima žive!

Pročitajte još  Suzana šalje kviz od čak 100 pitanja o "Harryju Potteru"!

“Ovo je ekstremno retka knjiga koja je verovatno sedela na polici jako dugo”, priča vlasnik knjižare Marcus Tyers. “Jedina razlika između dve verzije knjige je što je ona u tvrdom povezu štampana u 500, a u mekom u 5000 primeraka.” Inače, prepoznati prvu verziju knjige nije tako lako, pa se to čini proverom raznih sitnih detalja, recimo na osnovu pravopisnih grešaka.

Autor: Famoza.net 

Foto: Ivo Raihna/Unsplash

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.