Fotošop savršenstvo?

1

Uticaj koji se putem medija (elektronskih i svih drugih) širi, vremenom se sve više povećava. Poruke koje nam šalju takođe, postaju sve češće i ozbiljnije. Da li su te poruke poučne ili ne?

Kako bilo, hteli mi to ili ne hteli, svakodnevno smo “zatrpani” velikim brojem informacija. A kako uz informacije idu i slike, tu se pojavljuje novi problem. Retuširane, perfektne slike i osobe na njima. Priznajte, zapitali ste se bar jednom da li je stvarno moguće da je osoba tako savršena uživo, jednako kao na slici? Odgovor je negativan.

Savršenstvo ne postoji, ali mi konstanto težimo ka tome da ga stvorimo. Postavljam pitanje: zašto? Zar je kraj sveta ako nemamo perfektno glatku kožu? Ili imamo celulit, strije, višak kilograma? To je sve za ljude. Normalne pojave. Upravo je to ono što nas čini savršenima, baš takvim kakvi smo. Savršeno nesavršeni.

U poseti redakcije HEJ! časopisa (koga zanima, evo posta na blogu: http://girlyworld07.blogspot.rs/2016/07/poseta-redakcije-hej-casopisa.html), imala sam priliku da vidim iz prve ruke kako izgleda original fotka i zatim retuširana. Bore ispeglane, podočnjaci posvetljeni, struk smanjen, kao i noge.

Znači, definitivno ne izgledaju kao na slikama. Ali svejedno, novinari nam konstantno šalju poruku kako je potrebno nekakvo savršenstvo da bismo bili ispunjeni. Baš iz tog razloga dolazi do anoreksije, koja je u osnovi psihička bolest. Takođe, još jedan primer “savršenstva” su manekenke. Svima nam je dobro poznato da su one vrlo često izložene raznim dijetama, energetskim i proteinskim napicima, prejakim treninzima. I to zašto? Da bi nekakvi glavni ljudi u svetu rekli da su predebele ili taman za njihovu reviju? Svako ima pravo da misli i radi kako hoće. Imala sam potrebu da izrazim svoje mišljenje i vidim ima li onih koji razmišljaju isto kao ja.

I za kraj imam samo da kažem:Nesavršenstvom protiv savršenstva!

Danijela Nikolić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na danijela.nikolic@famoza.net i posetite njen blog Girly World

1

One thought on “Fotošop savršenstvo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.