Blog naše Valentine: Kreativnost – Kako doći do ideja i kako ih realizovati?

Dragi moji, jako dugo nisam ništa pisala za vas za svoju rubriku ovde, ali kao što znate, moji postovi na Famozi uvek su sa vama jer čitate moje vesti u drugim rubrikama skoro svakoga dana. Za vas sam posle dužeg vremena pripremila jedan tip bloga koji nisam objavljivala mesecima i koji mi je, iskreno, jako nedostajao – potrudiću se da sa vama podelim korisne savete na ovu interesantnu temu, jer me ljudi često pitaju kako ja funkcionišem u trenutku kada kreativnost igra najvažniju ulogu.

Kreativnost je za neke ljude svakodnevni stil života, dok je za druge ona „špansko selo“ i kada na scenu nastupa realizacija ideja, mnogi automatski odustaju jer misle da se taj faktor u njima jednostavno ne krije. Međutim, u svojim poduhvatima i svim izazovima koje svakodnevno prihvatam, sve više sam uverena u svoju tvrdnju da je talenat mnogo iza volje i truda – što znači da verujem da svako može da bude ono što poželi, samo ako u to uloži neizmerno mnogo truda, ako ima veliku volju i spremnost na odricanja. Isto je i kod kreativnosti – ideje mogu da dolaze do vas ako ih prizovete, nevezano za to da li ste rođeni geniji ili ne.

Najpre se zapitajte šta želite da stvorite, i istražite više o tome. Kreativnost se ogleda u procesu stvaralaštva, a svako je može ispoljavati na svoj način, pišući pesme ili priče, slikajući četkicama ili fotoaparatom, mogućnosti su beskonačne, a zavise od hobija koji vas interesuje. Da biste radili na svom delu, ne možete očekivati da će se sijalica uključiti u vašem umu i da će vam na glavu pasti ideja kao u crtanim filmovima – recimo, svi veliki pisci čitali su svoje prethodnike i tako izgradili svoj stil, a fotografi su tražili inspiraciju kod drugih, starijih kolega, ili su teorijski učili kako nastaje jedna dobra fotografija, jer, složićete se, nije isto kada se fotkate svojim telefonom i kada vas u ruke uzme profesionalac koji zna da rukuje svojom kamerom i ima osećaj za ugao, osvetljenje i okolinu. Zato je najvažnije da shvatite da u svetu stvaralaštva morate da imate dobru pripremu, odnosno da budete spremni da radite na sebi, istražujete i usvajate nova znanja u oblasti koja vas privlači – mogućnost pisanja savršene pesme bez ikakvog predznanja o poeziji i bez čitanja velikih pesnika je običan mit.

Ne žurite da što pre sastavite sve. Nekad je jutro stvarno pametnije od večeri, a ako stvarate nešto za svoju dušu, ona će vas sačekati koliko god bude potrebno. Naše kognitivne sposobnosti nisu iste u svako doba dana, pa nećete moći uvek da očekujete da sve teče savršeno. Ja stalno nešto pišem za sebe, ali to ne znači da sam uspešna svakoga dana i kad god to želim – nekad mi jednostavno „nije dan“, i tada ostavljam radove nedovršene, pa im se vratim kad se osećam spremno. Naravno, morate da imate u vidu da niste svakoga dana podjednako kreativni, ali i da vas nijedno delo neće čekati mesecima ili godinama – odmorite svoje misli, ali sa idejom da im se vratite na vreme.

A kada je vreme za povratak tim delima? Kada naiđete na nešto što vas je pokrenulo! Znate one trenutke kad šetate gradom pa slučajno ugledate na zidu neki grafit koji vam se tako dopao da biste da ga slikate, ili je napisano nešto što vas je podsetilo na vašu priču? Ili kada osoba postavi neko pitanje, a vi pomislite: „Mogao bih ovo da dodam“, recimo, ja tako najčešće dobijam ideje za teme za blogove, jer je na meni da saznam šta moje čitaoce zanima. Tada je trenutak da svoje delo obogatite nečim iz svakodnevnog života što vas pokreće, otvorite širom oči i uši i videćete da su ideje svuda, samo što niste na njih gledali na taj način dok niste krenuli da aktivirate kreativnost.

Najzad, kada je vaš rad gotov, vreme je da naučite da cenite njegovu vrednost. Mislim da ni ja sama ne bih nijedan svoj blog objavila ovde kad bih prema sebi bila toliko kritički nastojena da počinjem da ispravljam svaku rečenicu jer nije dovoljno savršena – savršenstvo je relativan pojam, koji svako od nas na drugi način doživljava, a svoje delo ne morate ceniti kao savršeno, ali ga morate voleti kao svoje, jer ono je produkt vašeg truda. Zato samokritičnost ostavite po strani, ako želite nešto da doterate, uradite to, ako sarađujete sa mentorom, dozvolite da vam da savet, ali uvek dajte svom radu šansu, jer on nema nikoga osim vas.

Valentina Krstić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na [email protected] a više o njoj možete pročitati ovde

The following two tabs change content below.

Valentina Krstić

Editor at Famoza.net
Valentina Krstić je urednica portala Famoza.net. Svoj talenat za pisanje otkrila je u ranom detinjstvu, na Famozu je došla kao blogerka, a zatim je otkrila da je novinarstvo njena ljubav. Muzika, književnost i strani jezici hrana su za njen jedinstven stil i kreativnost, koju ističe u svemu što radi. Smatra da je najvažnije da strastveno radimo ono što volimo, a rad na Famozi i kreativno pisanje joj upravo to omogućavaju.

2 thoughts on “Blog naše Valentine: Kreativnost – Kako doći do ideja i kako ih realizovati?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.