„Magična mešavina“: Stručnjaci objasnili globalnu eksploziju k-popa i korejske kulture!

Hiljade uzbuđenih i upućenih fanova na spratu Kongresnog centra u Los Anđelesu za KCON LA bi odagnalo svaku sumnju da su kpop i korejska kultura postali glavni fenomeni u Americi. Ali takva sirova energija sigurno mora sama da sagori, jel tako? Dva istaknuta američka profesora bila su pri ruci na marginama skupa o korejskoj kulturi ovog vikenda kako bi ponudili analitiku trenutnog korejskog talasa i predložili načine na koje bi on mogao biti održiv.

Kim Suk-Young, profesorka na UCLA školi za pozorište, film i televiziju, objasnila je da je kpop blisko povezan sa Generacijom Z (ljudi rođeni između 1995. i 2010), a Jutjub, TikTok i onlajn fandomi rade kao savršeni vektori sa ovom grupom digitalnih domorodaca. Kim takođe karakteriše Generaciju Z kao idealističku i inspirativnu dobrodošlicu globalizaciji, što znači da su otvoreni za globalnu kulturu, ideale slobodne trgovine, društva bez granica i neograničenu onlajn potrošnju. Oni su takođe socijalno liberalni, ali fiskalno umereni ili konzervativni. Korejska pop kultura igra mnoge od ovih tema sa svojim naglaskom na „male stvari u izuzetnoj harmoniji i izgledaju divno“, kaže Kim.

Sam Richards, profesor na Univerzitetu Penn State, opisuje „magičnu mešavinu“ koja trenutno čini korejsku pop kulturu uspešnom, a deo toga je i nedostatak vulgarnosti ili nasilja. Pored toga, tu su i nesavršenosti –  teme društvenih nepravdi koje su film „Parasite“ dovele do Oskara i seriju „Squid Game “, do enormne popularnosti, takođe su i problemi koji umanjuju Koreju kao uzor: „Korejska sofisticiranost je jedna od stvari koje nas privlače u korejskoj kulturi. Nema skoro ništa negativno o Južnoj Koreji. Ali kada nejednakost u Koreji poraste, korejska kultura će izgubiti svoj sjaj“, navodi Sam.

Pročitajte još  KPopCorn^^

Autor: Famoza.net

Foto: Youtube/Screenshot

The following two tabs change content below.

Anđela Lekić

Anđela Lekić je urednica portala Famoza.net. Studira logopediju na Fasperu u Beogradu. Tokom studija otkrila je da joj je pisanje jedan vid hobija, što joj rad na Famozi i omogućava. Obožava kpop muziku zbog koje je zavolela kulturu i običaje zemalja istočne Azije i nada se da će ih u budućnosti posetiti. Jedan od njenih talenata je crtanje portreta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.