Ninin blog: Halsey – Hopeless Fountain Kingdom recenzija

Tararararaaaaam. Učinite meni i sebi uslugu i zamislite zvuke fanfara iz ‘Šreka’ u pozadini ili tako nečega, jer svečano imamo apdejt za prvi album ove godine! Ukoliko ste ko pali s kruške (figurativno rečeno. Naglašavam jer je moj komšija jedanput stvarno pao s kruške) i nemate pojma o čemu pričam, jedna od mojih novogodišnjih odluka bila je da svakog meseca slušam po jedan album.

I prvi na redu bio je Hopeless Fountain Kingdom od Helsey, tako da se pripremite na jedan brutalno dugačak post, jer je ovo vrlo moguće jedan od najboljih albuma svih vremena. Znate da nikada ne preterujem toliko, ako nije nešto STVARNO DOBRO. E sad, da bi vam sve oko albuma bilo jasno, MORATE da pogledate prvo ovaj video. Tu je cela priča objašnjena.

Da, napisala sam “priča”. Ovaj album ima svoju PRIČU.

1. The prologue

Ceo album je nastao kada je Holsi, posle užasnog raskida, sedela sama kod kuće, jela slatkiše (like we all do) i gledala Romeo i Julija sa Leonardom Dikaprijom (nije ona sedela sa Leom, nego tip glumi u filmu, što imam potrebu da naglasim iz nekog razloga) na repeat-u.

I hvala Bogu na tome, jer je iz toga proizašlo nešto neverovatno.

Prolog kreće sa time kako Holsi čita prvu strofu iz drame Romeo i Julija, a nastavlja se aluzijama na.. ma zašto vam pišem ovo? Imate uši. Poenta je bila da je drugi deo KRIPI AS FAK.

Hands so bloody, tastes like honey
I’m finding it hard to leave

2. Good Mourning

Neću da vas lažem. Ova pesma je PROKLETO JEZIVA. Bukvalno ti daje onaj ‘napušteni karusel u ponoć’ vajb. Prvi put kada smo kuma i ja čule ovo, radile smo dve potpuno različite stvari, ali kada je jedan deo pesme krenuo, samo smo se demonstrativno pogledale.

Iza sledećeg stiha postoji neverovatna priča i značenje zašto je uopšte to deo pesme. Čekirajte to ovde, ako želite full experience.

Don’t trust the moon, she’s always changing

3. Sorry

U početku nisam volela ovu pesmu, jer je uglavnom tako sa baladama kod mene. Treba im malo više vremena. Ali onda sam u jednom trenutku samo slušala tekst, i rilejtovala se sa jedim delom, koji mislim da ću napisati i na zidu (znate da mi je zid pun natpisa… jer ZAŠTO DA NE?). Iako se nisam povezala sa tim stihom na način na koji je Holsi, ipak sam se pronašla i mislim da bi to trebalo da bude poenta svake pesme.

Neko se rilejtovao – good for you.

Sorry to my unknown lover

Sorry that I can’t believe

That anybody ever really

Starts to fall in love with me

4. Lie

Svaka pesma ima neverovatno duboko značenje, prvenstveno za Holsi, jer je svaka inspirisana jednim njenim iskustvom. Međutim, ova pesma meni nije bila prezanimljiva. Početak mi je genijalan. Neverovatno je zarazan i sve, ali refren mi zvuči kao jodlovanje na vrhu planine i nisam previše luda za repom.

I gave you the messiest head

You give me the messiest head

5. Eyes Closed

E o ovakvom refrenu vam pričam. PREZARAZNO. Bukvalno ne mogu da pročitam ovu rečenicu a da mi automatski nije cela pesma u glavi i kreće disko sa mojim moždanim ćelijama.

Now if I keep my eyes closed, he looks just like you

6. Alone

Ova mi je omiljena, na celom albumu. Na nju sam se navikla prvu, odmah 2. januara. Sećam se zato što sam se tada vraćala kući kolima i bila je noć, a ja sam, jelte, imala slušalice i ova pesma je išla. Osećala sam se tumblr af. I skontala sam da je pesma ful za putovanja.

Ali još jedna stvar koja mi je prirasla za srce je tekst. Jedna od prvih stvari koje gledam u pesmi. Holsi je iskreno stvarno posebna osoba. Posebna slavna ličnost pre svega. Ona je svoja. Ide i opija se po klubovima i ne zanima je da li je to skandal. Jer ona nema fejk good girl reputation. Nervira je kako se ljudi ophode prema njoj zbog slave i svoj stav opisuje u ovoj pesmi.

But if you ask why I’m distant, oh, I’m running away

7. Devil in me

Nisam preveliki fan ove pesme. Ona govori o traženju sebe u vezi i o tome kako svi u sebi nosimo demone sa kojima se suočavamo. Nije česta situacija na ovom albumu, ali jedna je od retkih koja me nije nešto oduševila.

But I scream too loud if I speak my mind

8. Bad at love

Na ovu sam se navukla tek skoro, a ne znam kako! Previše ima zarazan ritam, ne znam zašto mi je trebalo ovoliko!

Kod njenih pesama toliko volim što je svaka kao pričica za sebe. Tekstovi su stvarno puni emocija i imaju smisla za razliku od određenih koji u pesmu ubace sve što se rimuje, pa aj u zdravlje!

U OVOM videu je tačno objasnila priče iza stihova i bilo mi je stvarno sam drugačije slušala pesmu posle njega.

And he told me that we’d make it ’til we graduate

So I told him that the music would be worth the wait

But he wants me in the kitchen with a dinner plate

9. Haven in hiding

Ovaj tekst iza sebe krije čitavu priču, direktno vezanu za Romea i Juliju. Zato ćemo ovako. Ja ću vam ostaviti OVAJ ( https://genius.com/Halsey-heaven-in-hiding-lyrics ) link, gde imate tekst, a kada kliknete na neki deo u tekstu, pored će vam se pojaviti celokupna priča za taj stih. I VERUJTE MI, zavavno je čitati ustvari.

Can you hear my heartbeat fucking kickin’?

10. Angel on fire

Za ovu jedno vreme nisam mogla da se setim kako se zove. Pa sam urlala po kući ‘AND I’M FADED AWAY, AND OH A USE TO BE ON FIREEEEEEEEE’, dok nisam guglala i našla pesmu.

Taj deo pesme mi je progotovo zapao za oko. Razmišljala sam da li ću jednog dana reći sama sebi istu stvar. Ova pesma govori o momentu kada se feniks pretvorio u pepeo.

‘Cause nobody seems to ask about me anymore

And nobody seems to care ’bout anything I think

11. 100 letters

Da biste razumeli ovaj tekst morate da uradite ono što sam vam napisala pre par pesama. Uđite na OVAJ (https://genius.com/Halsey-100-letters-lyrics) sajt i kliknite na delove prve strofe. Biće vam mnogo jasnije. Takođe, da li samo meni ‘And now I can’t stop thinking that I can’t stop thinking

That I almost gave you everything’ deo daje neki kraj devedesetih vajb? Samo ga zamislite uz neki opičeni spot iz tog perioda.

I said, “I’m not something to butter up and taste when you get bored”

12. Don’t play

Kao što ste primetili, za svaku pesmu ubacim omijeni stih. Međutim uvek prvo pročitam tekst pre nego da to uradim. Ali sada sam samo videla naslov pesme i odmah sam znala koji stih. Onaj koji sam se skromno drala pola januara kroz kuću, ulicu, školu, PLANETU ZEMLJU.

Stvarno učini da se osećaš moćno, OKEJ?

Yeah, don’t even try

Can’t fuck up my vibe

Double cuppin’ in the ride

Motherfucker, don’t play with me

13. Walls could talk

Ovaj deo ‘Now you gon’ play me like a violin, hittin’ these notes’ toliko pravi pesmu 10 puta jačom, jer na početku je u pozadini taj violina deo, koji meni daje takav ŠERLOK vajb (ko je gledao znaće).

And I’m thinking, “Damn, if these walls could talk”

Well, they’d be like

“Shit is crazy, right?”

14. Hopeless

Okej. Jedina pesma na albumu koja mi je bila ubitačno DOSADNA. Ali neću da lažem, tekst stvarno nije loš.

‘Cause you know the truth hurts, but secrets kill

15. Now or never

Pihhh, nisam znala da ovo ima ovako glupav tekst. Ritam je skroz zarazan, ali ovo je najgluplji tekst na albumu. Iskreno.

Wishin’ you were ’round with me

But you’re in a different town than me

16. Strangers

Link mog bloga – http://mellowcent.blogspot.rs

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.