Kako da napravite savršen test ličnosti i kviz koji ćemo objaviti na Famozi!

Famoza već više od pet godina objavljuje vaše kvizove, ali sve je stalo zbog toga što aplikacija preko koje ste ih radili (kao i mi), više ne funkcioniše kao nekad. Ipak, pronašli smo mu alternativu koju mi već koristimo, a evo i kako da se i vi uključite i svoj kviz ili test ličnosti vidite objavljen na Famozi! Zato, evo najjednostavnijeg uputstva!

1. Kreiranje profila

Stavite bilo šta pod company name, a ne morate stavljati ni svoje pravo ime i prezime ako ne želite. Važno je samo da napišete e-mail adresu koju zaista koristite!

Idite na sajt Interact, odnosno kliknite ovde kako biste započeli sa registracijom. U polju “Company name” upišite šta god želite kao naziv, a onda u sledećim poljima svoje ime i prezime, kao i e-mail adresu koju koristite. Ne morate stavljati svoje pravo ime i prezime, ali je važno da ostavite e-mail adresu kojoj imate pristup. Na kraju još samo smislite šifru za logovanje, kliknite na polje “I’m not a robot” i onda na “Create my account”.

Ovako izgleda e-mail koji ćete dobiti – samo kliknite na Activate account

Nakon što to uradite, na vaš e-mail će mail čiji naziv će biti “Please verify your e-mail address” i u kome samo treba da pritisnite taster “Activate account“. To je to i sve je potpuno besplatno i bezbedno. Kao što smo već rekli, prilikom registracije samo je važno da ostavite svoj pravi e-mail i to je to.

2. Pravljenje kviza/testa ličnosti

Ovaj meni biće prazan ako do sad niste pravili kvizove

Nakon što ste kliknuli na “Activate Account” možete se ulogovati ovde ako već niste bili ulogovani automatski. Nakon toga, videćete ovakav interfejs kao na slici iznad. Ono što tad radite jeste da kliknete na opciju “Create New Quiz” u gornjem desnom uglu.

Odaberte opciju “Start From Scratch”. Možete koristiti neke od već postojećih kvizova i prepravljati ih, ali verovatno je lakše da sve radite od nule.

Na sledećem ekranu, kliknete na opciju “Start From Scratch” koja se nalazi na levoj polovini ekrana. Ono što vas onda očekuje jeste ekran na kome će vam biti ponuđeno da kreirate jedan od tri moguća tipa kviza.

Odaberite tip kviza koji želite da napravite. Tip kviza možete naknadno izmeniti ukoliko ste pogrešili!

Assessment kviz je tipičan kviz, gde na svako pitanje postoji jedan tačan odgovor. Tipičan Assessment kviz je npr. “Koliko poznaješ Arianu Grande”.

Personality quiz je test ličnosti. Ovde naravno ne postoje tačni ili pogrešni odgovori, a konačan rezultat pokazuje procenu vaše ličnosti. Personality quiz je npr. naš kviz, “Da li si sestra, drugarica ili devojka Harryja Stylesa?”

Na kraju, Scored kviz je takav da u njemu možete definisati koliko svaki od odgovora nosi poena! Ovakve kvizove do sad nismo imali na Famozi, a oni mogu da se koristi kao alternativa za Personality kviz. Recimo, ako u svakom pitanju imate tri odgovora, jedan može da vredi dva poena, drugi jedan poen a treći nula poena. Ako uzmemo primer našeg teksta o Harryju Stylesu, 0 poena bi bio svaki odgovor koji ukazuje na to da si mu drugarica, 1 poen za svaki odgovor koji ukazuje da si mu sestra, a 2 poena da si mu devojka.

Uredite naslovnu stranicu kviza i objasnite šta je njegova tema!

Kad odaberete tip kviza, dalje je sve lako! Bez obzira na tip kviza, na prvom ekranu napisaćete naziv kviza, postaviti jednu fotku i napisati kratak opis o čemu se radi u kvizu! Čak i polje START možete promeniti tako da piše nešto drugo, kao “Počnimo” u ovom našem primeru! Naravno, možete se igrati i sa bojama i fontovima!

Dodajte koliko god želite pitanja!

2a. Poseban dodatak za testove ličnosti

Najbolje je da svaki kviz ima barem tri moguća rezultata, bez obzira da li je u pitanju kviz znanja ili test ličnosti

Kod testova ličnosti, vodite računa da u svakom pitanju morate da odete na opciju “Edit Result Correlations”. Kao što vidite na slici ispod, dobićete ekran na kome treba da povežete odgovor sa svakim od mogućih rezultata! Kad je reč o testovima ličnosti, najbolje je da imate onoliko mogućih rezultata koliko imate mogućih odgovara u svakom pitanju. Ako imate tri moguća odgovora za svako pitanje i tri moguća rezultata na kraju, onda je lako u svakom pitanju povezati ga sa jednim odgovorom!

Odaberite opciju “Edit Result Correlations”
Povežite svaki odgovor u okviru svakog pitanja sa rezultatom testa

Nakon toga, sa leve strane videćete i opcije “Questions” (dodajete nova pitanja, bez ograničena) i na kraju, tu je i polje za rezultate! Druge ponuđene opcije poput “Lead Generation” ili “Social Settings” nema potrebe da dirate. Kad kviz završite, pritisnite na taster “Publish”, a onda idite na “Save & Exit”.

3. Određivanje rezultata

Nakon što ste ubacili sva pitanja, odaberite opciju “Results” i tu ubacite barem tri moguća rezultata. Dobra ideja da je broj mogućih rezultata bude deljiv sa brojem pitanja. Na primer, ako kviz ima 12 pitanja, stavite da postoje tri moguća rezultata. Jedan za 0-4 tačna odgovora, drugi za tačnih 5-8 odgovora i treći za više od osam tačnih odgovora. Uz svaki rezultat, napišite i neki komentar. Ne budite prestrogi prema onima koji loše urade kviz – već to što je neko uradio vaš kviz iako očigledno ne zna puno o toj temi govori da ste ga zainteresovali. Plus, radiće kviz, ta osoba je naučila nešto!

4. Slanje kviza

Odaberite opciju “Share & Embed” pored vašeg kviza

Nakon što to uradite, bićete vraćeni na stranicu koja pokazuje kvizove koje ste uradili. Sve što treba da uradite jeste da kliknete na opciju “Share & Embed”, odaberete opciju “Embed Code” i pod iFrame pritisnete na “Copy Code” i pošaljete nam ga, kao na slici. Naravno, bilo bi lepo i da napišete mali uvod i predstavite se ako želite, odnosno napišete par rečenica o kvizu, tako da naši čitaoci znaju šta ih to očekuje!

Idite na opciju “Embed code”, pa na iFrame i onda pritisnete na “Copy Code”. Taj kod nam pošaljete na naš e-mail ili u poruci na Instagramu!

Najbolji način da nam pošaljete vaš kviz jeste, na naš e-mail, (redakcija@famoza.net) a druga varijanta je da nam kod pošaljete kao poruku na našem Instagram profilu.

Saveti za pravljenje kviza i testa ličnosti

  • Pravite kvizove i testove ličnosti sa najmanje devet pitanja. Pitanja može biti i mnogo više, jer Interact kvizovi nemaju ograničenje kad je reč o broju pitanja.
  • Bez obzira da li pravite kviz ili test ličnosti, dobro je da imate više od dva ponuđena odgovora. To naravno ne važi ukoliko pravite “Istina ili laž” kvizove gde su jedini odgovori naravno “Istina” ili “Laž”.
  • Pravite kviz tako da on ne zastari brzo. Na primer, loše je postaviti pitanje “Koliko Selena Gomez ima godina?” jer će to pitanje zastariti čim Selena proslavi sledeći rođendan! Isto tako, nemojte postavljati pitanja poput toga koliko neka zvezda ima pratilaca na Instagramu, jer se to menja još brže!
  • Kviz će izgledati privlačnije ako svako pitanje prati različita fotka! Vodite računa da su idealne fotke koje su široke, a nisu mnogo visoke. Ukoliko imate npr. “kockastu” sliku, prilikom ubacivanja u kviz, imaćete opciju da je odsečete.

Mi se nadamo da vam ovo uputstvo rešava sve nedoumice, i da ćete lako praviti kvizove i slati nam ih! Ako vam bilo šta nije jasno, postavite pitanje ovde u komentaru, javite nam se na naš e-mail redakcijа@famoza.net ili pošaljite poruku našem Instagram profilu. Mi ćemo ovaj tekst dopunjavati po potrebi i nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo način kako da nagradimo autore najboljeg kviza svakog meseca!

Cover foto: USA-Reiseblogger/Pixabay

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

3 thoughts on “Kako da napravite savršen test ličnosti i kviz koji ćemo objaviti na Famozi!

  1. Hvala Vam na opširnom objašnjenju! Cenimo Vaš trud i rad, Famozo <3 Jedva čekam da počnem da pravim kvizove ponovo 🙂

    1. Uh, hvala Mina! Uradili smo samo tog Harryja Stylesa i stvarno je bilo super, generalno je bolji od Opinion Stagea i nema nikakvog ograničenja koje smo primetili. Beše gifovi i videi ne mogu da se koriste kao ilustracije, nego samo slike.

  2. Draga Famozo, imam jedno pitanje za Vas. Kako da vam pošaljem kviz napravljen preko sajta Opinion Stage? Sajt Interact nije loš, ali tamo kada pravim kviz mogu uz pitanja samo da stavljam gifove, a slike ne mogu. Probala sam prema vašem predhodnom uputstvu da pošaljem kviz, ali to ne može.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.