U šest koraka: Kako napraviti odličan kviz za Famozu?

Verovali ili ne, Famoza je do sad objavila preko 1000 vaših kvizova a na naše zadovoljstvo, vi ih i dalje šalite nesmanjenom žestinom, naročito tokom leta kad imate dovoljno vremena da ih pravite. Ipak, znamo da mnogi od vas imaju nedoumici kako da naprave svoj prvi kviz ili kako da ih učine kvalitetnijim. Evo i nekoliko naših saveta koji će vam nadamo se biti od velike pomoći!

1. Kako uopšte napraviti nalog na Opinionstage?
Svi kvizovi na Famozi prave se preko aplikacije Opinionstage. Dovoljno je da odete na sajt www.opinionstage.com ili još bolje direktno ovde jer je to mesto gde treba da se registrujete. Potrebno je da upišete svoj nadimak ili ime koje ćete koristiti, smislite šifru i ukucate svoju e-mail adresu (neku koju zaista koristite!) Mnoge od vas zbunjuje polje „Your Website“ ali tu možete ukucati šta god poželite – recimo Famoza. Isto tako, nalog možete kreirati time što ćete se ulogovati preko društvenih mreža, odnosno Facebooka, Twittera ili Google +. Niko neće saznati vaše šifre tako da se toga ne morate bojati. Oba načina su vrlo jednostavna i svejedno je koji ćete iskoristiti.

2. Izbor kviza
Ono što vas često zbunjuje jeste kakav kviz da napravite! Ukupno postoje dve vrste kvizova koje nose nazive „Trivia Quiz i „Outcome Quiz“. Trivia Quiz je najtipičniji kviz a njegov primer možete videti odmah ispod ovog pasusa. U njemu postavljate pitanja i nudite nekoliko mogućih odgovora od kojih je samo jedan tačan. Pravila na Famozi govore da ovakav kviz mora imati barem devet pitanja kako bismo ga objavili a može imati i mnogo više jer je maksimum 25.

Druga vrsta kviza je Outcome Quiz a mi ga prevodimo kao „test ličnosti“. Pretpostavljamo da vam je nakon toga sve već dovoljno jasno – u ovoj vrsti kvizova ne postoje tačni i pogrešni odgovori već oni određuju kakav će biti ishod – recimo na koju zvezdu najviše ličite. Pogledajte primer jednog našeg takvog kviza ispod.

3. Kako sastaviti pitanja i odgovore?
Kao što smo napomenuli, bez obzira koji od kvizova da pravite, najbolje bi bilo da oni imaju makar devet pitanja. Vodite računa da ona budu jasno napisana i isto tako, najbolje je da imate ponuđeno više od dva moguća odgovora osim ako se radi o „tačno-netačno“ kvizovima koji su takođe veoma popularni. Nikad ne stavljate u odgovore nešto tipa „ne znam“, jer je svima jasno da to nije tačan odgovor. Isto tako, pravite pitanja tako da kviz ne zastari posle nekog vremena. Recimo, pitanje „Koliko Ariana Grande ima godina?“ je loše jer će ona u jednom trenutku proslaviti novi rođendan pa će ono zastariti. Umesto toga, bolje je da pitate „Kad je Ariana Grande rođena?“. Isto tako, nije dobro pitati „Koliko Justin Bieber ima sledbenika na Instagramu?“ jer je to nešto što se još brže menja. Kad pravite pitanja, uvek razmišljajte o tome da li su ona napisana tako da mogu da zastare ili ne. Na slici koju vidite ispod stoji i opcija „Display explanation after user answers“ a koja podrazumeva da možete dati objašnjenje za svaki od odgovora. Ipak, ova opcija dostupna je samo u naprednijoj verziji Opinionstage aplikacije iako je ranije bila dostupna svima.

4. Slike
Opinionstage dozvoljava da koristite slike ali i animacije (gifove) kao ilustraciju za svako pitanje. To je i naša preporuka jer će kviz tako izgledati mnogo bolje i više ljudi će ga uraditi. Naš predlog je da koristite slike koje su sličnih dimenzija. Kad Famoza pravi kvizove, mi se trudimo da sve slike budu istog formata tako što ih „seckamo“ pomoću programa za obradu slika kao što je besplatni FastStone Image Viewer.

5. Određivanje rezultata

Kad odredite sva pitanja, dolazite do sekcije „Set Results“ gde treba da odredite ishode kvizova pa je idealno da broj ishoda bude deljiv sa brojem pitanja. Recimo, ako kviz ima 12 pitanja, dobro je da ima tri ili četiri moguća ishoda. Recimo od 0-4 (loše), 5-8 (prosečno), 9-12 (odlično). Kao i mi u ovom primeru ispod, napišite neku rečenicu o ishodu ali tako da ne uvredite nekog ko je možda loše uradio kviz. Ne zaboravite da je taj neko uradio nešto što ste vi smislili kao i da je sad puno toga naučio o temi kojom ste se bavili!

6. Slanje kviza
Dok radite kviz, ne zaboravite da ga povremeno snimite preko opcije „Save draft“ a kad u celosti bude završen, dobićete i opciju Save. Ukoliko ste nešto zaboravili da popunite, Opinionstage će vam na to ukazati. Kad sve bude završeno, kliknite na opciju „Add to Site“ a u okviru nje odaberete jezičak „WordPress“ i zatim iskopirate link koji vas se pojavio u polju! Taj link pošaljete na našu e-mail adresu [email protected] a naslov poruke stavite „Fan test“. Osim linka, u tekstu poruke nam napišite nešto o sebi i svom kvizu, da to možemo da iskoristimo kao uvod za njega!

Trudićemo se da ovaj tekst dopunjavamo stvarima koje smo možda zaboravili a vi nam naravno možete postavljati i pitanja u komentarima – trudićemo se da odgovorimo na njih!

Evo i još nekoliko kvizova koje smo mi radili – primeri možda govore više od naših reči!


Autor: Famoza.net
Foto: Pixabay

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

17 thoughts on “U šest koraka: Kako napraviti odličan kviz za Famozu?

 1. 10/15 Tačni odgovori!
  Možda ne pratiš pomno Sel i Jusa ali njihova priča toliko je u medijima da verovatno zbog toga dobro znaš o čemu se tu radi! Verovatno su te najviše namučila ova pitanja vezana za datume, grešimo li?

  Ne gresite:)

 2. Baš ste lepo objasnili i saveti su odlični. O nekim stvarima nisam razmišljala, recimo o tome da svaka slika bude iste veličine.

 3. Nešto kod ovog zadnjeg kviza o Violetti : Violettin tata se zove Germán samo što se to na španjolskom izgovara Herman pa ispada da se on tako zove. Da se zove Herman onda bi se to izgovaralo Erman jer se slovo H (hache) na španjolskom NIKAD ne izgovara!!

  1. To je malo drugačije u srpskom jer dozvoljava da se reči pišu kako se izgovaraju. Sad ih zbog vas van Srbije pišemo u originalu, da ne dođe do zabune.

   1. Da, znam, znam.. 🙂 to znam da vi pišite kako se izgovaraju… imate tu mogućnost… ali bez brige..
    hvala vam što pišete za nas izvan Srbije u originalu, ali meni stvarno ne smeta i da je na srpskom…

    Vi ste meni super! 🙂

  2. G se pretvara H u španjolskom… Zato je to tako… a i što vam je i Famoza objasnila Srbija tako dozvoljava 🙂

   1. Ako hoću nešto dodatno napisati, a ne želim da mi to bude u naslovnici kviza, kako da vam to pošaljem? hvala

 4. 15/15 Tačni odgovori!
  Rezultat za poštovanje! Dok za obične smrtnike ovaj test nije tako lak, za Arianatore on verovatno i nije predstavljao preveliki problem. Nadamo se ipak da vas je makar neko pitanje malo namučilo 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.