Kada je pravo vreme za prve štikle?

high-heels-606305_960_720

Kad se popnete na cipele sa štiklom, svet vam se menja. Kada napravite prvi korak, a ne padnete osećate sreću i zadovoljstvo. Kada krenete sigurno da koračate, osećate kako vam samopouzdanje raste. Ponosite se jer ste naučili da hodate u štiklama, ali kada je zapravo pravo vreme za prve cipele?

Kada je idealno vreme za prve cipele?
U ovom vremenu možemo videti devojčice kako već sa 13 godina “šetaju” u cipelama, ali to je zaista prerano. Smatra se da su one merilo zrelosti i zato svaka devojčica žuri što pre da ih kupi i nosi. Po meni, najranije i najbolje vreme za kupovinu prvih cipela je sa 17-18 godina i to nošenje samo u specijalnim prilikama. Dakle, za maturu i punoletstva. Kad sam već kod mature, za malu radije preporučujem baletanke ili potpetice. Složićete se sa mnom da bi ste pre igrale i uživale sa društvom nego se žalile kako vas noge bole, a zatim celu maturu provele bosonoge.

Prve cipele
Kada kupujete svoje prve cipele gledajte da budu neutralne boje kako bi mogle da ih uklopite sa što više boja i odeće. Najidealnije su obične crne, a odmah za njima cipele nude boje. Što se tiče štikle, ne morate odmah da uzmete neke vrtoglave već bi bile bolje neke sa manjom štiklom kako bi dobile neki uvid kako je to hodati po “vazduhu”.

Moje prve cipele
Svoje prve cipele sam dobila neplanirano od mame kada sam imala 17 godina. Ona ih je ugledala, pitala me da li ih želim i posle isprobavanja i malo šetanja, odlučila sam da ih uzmem. Bile su crne sa zlatnim detaljima i imale su svega 9cm što je sasvim solidno i idealno za dame početnice.

shoes-1014606_960_720

Moje prvo iskustvo sa cipelama na štiklu
Iako su moje prve cipele bile od 9cm, one nisu prve koje sam obula i nosila jer sam često krišom od mame uzimala cipele i šetala po kući. Kako sam te vremenom savladavala, nekako su mi postale dosadne pa sam oko bacila na sestrine koje su mi privlačile sve veću pažnju sa svojih 11,5 do 14 cm. One su bile malo teže za nošenje pa sam učila da hodam u njima tako što sam nosila samo jednu cipelu što je nekako bilo i zabavno. Stvar je u tome da krenete od što niže štikle kako bi što bolje usavršile svoje hodanje.

Prve štikle su zaista veoma bitne za svaku devojku, ali smatram da ne bi trebalo da žurite da ih nosite. Ukoliko se odlučite da ih nosite ipak malo ranije, onda budite sigurne da ste dobro savladale veštinu hodanja i da ne nabadate u njima. Drugima će možda biti zabavno gledati vas tako, ali vama sigurno neće biti prijatno. Kako postoji pravo vreme za sve, tako postoji pravo vreme i za štikle. Ne uništavajte svoje detinjstvo stvarima namenjenim za svoje tinejdžerske dane.

shoes-713130_960_720

Sa koliko godina ste kupile i počele da nosite svoje prve štikle?

Jasmina je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na adresu [email protected] i pogledajte njen blog ovde, njen Instagram ovde i njen YouTube kanal ovde

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

4 thoughts on “Kada je pravo vreme za prve štikle?

  1. Ja sad imam 16 i ove godine sam ih kupila da bi ih nosila za bratov 18. 🙂
    Super je ovo, mnogo mi se svidja kako razmisljas

  2. Ja sad imam 13 godina a sljedece godine imam krizmu pa cu za nju nosit stikle znam da je malo prerano nosit sa 14 godina stikle ali to cemi bit prvi put. posljetog cu ih najvjerovatnije nosit sa 17 godina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.