Blog naše Lene: Dan zaljubljenih – činjenice, poreklo i značenje

Svake godine 14. februara, ljudi razmenjuju čestitke, slatkiše, poklone ili cveće sa svojom voljenom osobom. Svi znamo da se februar proslavlja kao mesec romanse i da Dan zaljubljenih, kako ga danas proslavljamo, sadrži tragove hrišćanske i drevne rimske tradicije. Ali ko je bio Sveti Valentin i kako je postao povezan sa ovim drevnim obredom?

Katolička crkva prepoznaje barem tri sveca imena Valentin ili Valentinus, od svih koji su bili izmučeni. Jedna legenda tvrdi da je Valentin bio sveštenik koji je živeo u trećem veku. Kad je car Klaudije II odlučio da su samci bolji vojnici od oženjenih muškaraca, zabranio je brak mladim muškarcima. Valentin, shvatajući nepravdu ove odluke, prkosio je Klaudiju i nastavio da izvodi ceremonije venčanja u tajnosti. Kad su se Valentinove akcije otkrile, Klaudije je naredio njegovo pogubljenje.

Neke druge priče govore da je Valentin ubijen jer je pokušao da pomogne hrišćanima da pobegnu iz okrutnih rimskih zatvora u kojima su ih tukli i mučili. Prema jednoj legendi, zatvoren Valentin je poslao prvu čestitku (valentine na engleskom) nakon što se zaljubio u mladu devojku, verovatno tamničarku, koja ga je posetila tokom njegove robije. Pre njegove smrti, navodno joj je napisao pismo na kom je pisalo “Od tvog Valentina”, što je u svetu izraz koji se danas koristi 14. februara.

Čunjenice:
1. Tog dana se razmeni više od 150 miliona čestitki , zbog čega je Dan zaljubljenih drugi najpopularniji praznik tokom kog se razmenjuju čestitke, odmah iza Božića.
2. Svake godine za Dan zaljubljenih u Veroni, gradu u kojem su živeli Šekspirovi ljubavnici, stigne oko 1000 pisama adresiranih na Juliju.
3. 220000 je prosečan broj prosidbi koje se dogode za Dan zaljubljenih.
4. Dan zaljubljenih se proslavlja u Kanadi, Meksiku, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Australiji, Italiji i Danskoj.
5. 73% osoba koje kupuju cveće za Dan zaljubljenih su muškarci, a samo 27% su žene.

Lena Ergelaš je stalna saradnica portala Famoza.net. Posetite njen blog Leena i pišite joj na lena.ergelas@famoza.net .

9 thoughts on “Blog naše Lene: Dan zaljubljenih – činjenice, poreklo i značenje

  1. Sveti Valentin je katolicki praznik, a pravoslavni je Sveti Trifun. Tako da taj praznik ne slave svi hriscani

          1. Da, Ali katolicki je Valentin, a pravoslavni Sv. Trifun tako da bi ja nazvala katolicki hriscanski praznikNaravno slave ga I neki pravoslavci, a mozda I (polu) muslimani… Ali on je ipak katolicki po njihovom kalendaru. Ako si hriscanka znaces da ga nema u pravoslavnom kalendaru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.