Minin blog: Kako se ponašati u srednjoj školi?

Ćao, ovde Mina. Mislim da mi je poslednji blog bio prošle godine, na temu „Kako pravilno početi novu školsku godinu?“, osim ako nisam pisala još neki, ali ga se ne sećam. Uglavnom, ovaj blog posvećujem svima koji za nekoliko dana kreću u srednju školu, a mogu pročitati i oni koji kreću u srednju školu tek za godinu-dve.

Potpuno razumem osećaj anksioznosti zbog bliskog početka srednje škole, zato što sam i ja trenutno u istoj situaciji. Ja ću čak putovati u drugi grad i ne poznajem nijednu jedinu osobu iz svog razreda, niti iz škole koju sam upisala. Znam da je mnogo vas u istoj/sličnoj situaciji, pa evo nekih saveta koji će vam pomoći da vam srednja škola postane zabavno poglavlje života😊

Dođite uredni u školu

Kada kažem uredni, ne mislim našminkani ili nešto. Mislim na to da je obavezno da vam kosa bude čista i očešljana, da vi budete čisti, da vam odeća ne bude izgužvana, zubi oprani, dah svež i nikako prvog dana ne dolazite praznih ruku. Bitno je da prvog dana ponesete neki blokčić za beleške i hemijsku olovku, jer u suprotnom ne samo da ćete ostaviti loš utisak na profesore nego nećete zapisati važne stvari poput rasporeda. Takođe, pravila o čistoj kosi i odeći poštujte svakoga dana, a ne samo prvog.

Recite „Zdravo“, nećete umreti od toga😂

Pod ovim mislim da ne bi trebalo da se stidite da priđete nekome i kažete „Ćao, ja sam _____“. Jedini način da nađete prijatelje je da se upoznate sa njima, tako da, zašto da ne? Nemate šta da izgubite. Dodatni savet:

Ako sada krećete u razred sa dobrim/om drugom/drugaricom iz osnovne, nemojte se samo družiti sa njim/njom, zato što ima šanse da ćete se kad-tad posvađati, a onda nećete imati sa kim ni na veliki odmor da odete. Zato, ne moraju svi iz razreda da vam budu najbolji prijatelji, ali budite u dobrom odnosu sa ostalima iz razreda, može biti korisno 😊

Naravno, neću previše ovo naglašavati jer ste verovatno milion puta čuli, ali ipak, budite svoji jer nakon nekog vremena maske padaju i niko vas neće voleti jer ste se na početku pretvarali.

Imajte dobar odnos sa profesorima

Svađe i rasprave sa profesorima ne dolaze u obzir, pokušajte da se javljate kad god nešto znate i obraćajte se svim profesorima sa poštovanjem. I da, molim vas, nemojte da mešate nazive „nastavnik“ i „profesor“, jer nije isto. U osnovnoj školi su nastavnici a u srednjoj profesori, nemojte zvati svoje profesore „nastavnici“ jer neki umeju da se naljute. Takođe, pitajte sve što vas zanima, nije sramota.

Nemojte se plašiti

Srednja škola je nešto kroz šta svi moraju da prođu, baš kao i ti. Ako već moraš proći kroz to, onda nema poente da se fokusiraš na stvari na koje ne možeš da utičeš, poput domaćeg i učenja (pod ovim mislim da ne treba da se žalite na to kako imate puno za učenje jer ne možete to da promenite).

Umesto toga, fokusiraj se na sve lepe stvari u vezi srednje škole, koja je opravdano omiljeni period života mnogih ljudi. Mi smo tinejdžeri i sve dobijamo besplatno, jer roditelji plaćaju. Nemamo odgovornosti i obaveze, osim domaćeg i učenja. Mladi smo, pa nam mnoge greške bivaju oproštene. Pokušajte ceniti to i uživati u tome i izvucite što je više moguće iz srednje škole.

Koju ste srednju školu upisali i koji obrazovni profil/smer ste upisali? Napišite mi u komentarima i hvala na čitanju!

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, redakcija@famoza.net a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde.

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

8 thoughts on “Minin blog: Kako se ponašati u srednjoj školi?

  1. Moj prvi dan je bio katastrofa, ali sam se s' vremenom uklopila. Samo bih dodala da se ne treba očekivati da će vas svi prihvatiti,inače blog sjajan. 😻

  2. Ovo sa nastavnicima i profesorima nije baš tačno. To su sinonimi, jer je nastavnik naša reč, a profesor latinskog porekla. To je u suštini isto i ja sam se uvek obraćao predavačima koristeći obe reči, ali najčešće profesor.

  3. Lep blog i slazem se za te stvari oko srednje skole, ali moj najveci strah je iskreno da ne pocnem da zovem profesore nastavnicima po navici jel sam imala slicne probleme kada sam prelazila sa vaspitacice na uciteljicu i sa uciteljice na nastavnicu xD iskreno mislim da vam u skoli nije bas lako kada se ne dopadate pojedinim nastravnicima iz nekih razloga (znam iz iskustva) hahah inace jel planira neko da upise dizajnersku sledece godine, nisam cula za bas puno ljui koji uopste znaju za tu skolu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.