Da li je Taylor Swift dobar uzor mladim devojkama?

Taylor Swift nije samo pop ikona; ona je ekonomska sila epskih razmera. Kada dođe u grad, uzbuđenje raste, a novac priliva. U stvari, ona je toliko uticajna da je čak rodila novu granu ekonomije pod nazivom „Swiftonomics“. Njena trenutna turneja, “Eras Tour”, pokazala se kao pravi zlatni rudnik za gradove domaćine širom sveta, generišući stotine miliona prihoda i otvarajući hiljade privremenih poslova.

Taylor je sada najuticajnija slavna ličnost u Americi. Njena popularnost je zapanjujuća, a njena pozicija kulturnog kolosa je neupitna. Iako je njen ekonomski uticaj izuzetno koristan, vredi se zapitati da li se taj uticaj pozitivno proteže i na druge oblasti. Tačnije, da li je ona dobar uzor mladim devojkama u SAD i šire? Sa 34 godine, Taylor je i dalje neudata i bez dece, činjenica za koju bi neki mogli da tvrde da je irelevantna za njen status uzora. Ali, ključno je razmotriti kakav primer ovo daje mladim devojkama. Uzor je, po definiciji, neko dostojan imitacije, kaže eseijista i istraživač John Mac Ghlionn. Iako je njen talenat i poslovni duh svakako vredan divljenja, čak i pohvale, moramo se zapitati da li su njeni lični životni izbori oni na koje želimo da se ugledaju naše sestre i ćerke.

Taylorin romantični život godinama je bio izvor glavne tabloidne hrane. Izlazila je sa brojnim muškarcima visokog profila — najmanje desetak — uključujući pevače Harrya Stylesa i Joea Jonasa, glumca Jakea Gyllenhaala i, odnedavno, igrača američkog fudbala Travisa Kelcea. Ova rotirajuća vrata veza možda odražavaju uobičajena iskustva mnogih mladih žena u današnjem svetu, ali takođe postavljaju pitanja o stabilnosti, posvećenosti, pa čak i samoj ljubavi. Da li bi bilo koji roditelj pun ljubavi želeo da njegova ćerka izlazi sa 12 različitih muškaraca u periodu od samo nekoliko godina? Ovo nije napad na Tay; to je ispravno pitanje koje vredi postaviti.

Njena karijera, koja uključuje brojne pesme na vrhu liste i uspešne poslovne poduhvate, svedoči o njenoj radnoj etici i prirodnom talentu. Međutim, glamurozni prikaz njenog romantičnog života može poslati prilično nepoželjne poruke. Štaviše, mnogi njeni tekstovi je često prikazuju kao žrtvu. Ovo bi moglo uticati na mlade žene da usvoje sličnu perspektivu u svojim vezama, bilo da su romantične ili druge. Taylor nije žrtva. Ona je najpopularniji muzičar svih vremena. Kada uđe u novu vezu stvara se opšta medijska ludnica, dok raskidi podstiču tračeve. Ovaj ciklus kratkih, intenzivnih veza može nenamerno da glamorizuje neku vrstu romantičnog promiskuiteta gde se partneri lako menjaju. Iako raskidi mogu povrediti i muškarce i žene, ova druga grupa ima tendenciju da oseća više emocionalnog bola. Tay čini da raskidi izgledaju lako, dok u stvarnosti, međutim, oni su bolni i neuredni.

Pročitajte još  Famoza anketa: Koje od megazvezda volite?

Mlade devojke na Taylor gledaju kao na mnogo više od obične muzičarke. Narativ o njenom romantičnom životu, naširoko objavljen i tako često senzacionalizovan, predstavlja određenu sliku o tome kako bi moderne veze trebalo da izgledaju. Ovde se ne radi o moralizovanju, već o raspravi o vrednostima koje želimo da usađujemo pojedincima. Ono što mladim devojkama zaista treba su uzori koji pružaju i autentičnost i stvarnu dubinu, a ne veštački narativi i površni glamur, navodi John Mac Ghlionn.

Autor: Famoza.net

Foto: Youtube/Screenshot

The following two tabs change content below.

Anđela Lekić

Anđela Lekić je urednica portala Famoza.net. Studira logopediju na Fasperu u Beogradu. Tokom studija otkrila je da joj je pisanje jedan vid hobija, što joj rad na Famozi i omogućava. Obožava kpop muziku zbog koje je zavolela kulturu i običaje zemalja istočne Azije i nada se da će ih u budućnosti posetiti. Jedan od njenih talenata je crtanje portreta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.