Zbog čega je važno voditi dnevnik?

Fill-the-First-Page-of-Your-Diary-Step-4

Pre nekoliko dana, sasvim slučajno sam naišla na svoje stare dnevnike. Onaj sa princezicom iz trećeg razreda, onaj sa cvetićima iz petog i onaj jednobojni iz osmog. Satima sam listala stranice, smejala se i pustila po koju suzu. Čitajući ih, shvatila sam koliko sam se iz godine u godinu menjala.

Menjala su se moja interesovanja, moje želje, moji prijatelji, kao i moj način pisanja. Shvatila sam da sam dnevnike pisala neredovno. Ispunjavani su samo uoči rođendana, većih praznika i situacija u kojima sam bila tužna ili posebno srećna. Dnevnik iz osmog razreda mi je posebno drag, ali ga i najteže čitam. U tom periodu sam izgubila važnu osobu u svom životu i posle nje više ništa nije bilo isto. Iz razloga što su dnevnici u meni probudili određene uspomene, želela sam da vam napišem zbog čega ih je lepo ili čak važno voditi. Pretpostavljam da ga neki od vas već vode i redovno ispunjavaju, ali isto tako znam da postoje devojčice koje imaju potrebu da se nekome izjadaju, a još uvek nisu svesne da bi dnevnik moao da bude ta ’osoba’.

1. Budi stare uspomene

Kada odrastete i kada jednog dana, poput mene, naiđete na svoje stare dnevnike, čitaćete ih sa posebnim zadovoljstvom. Bez sumnje, probudiće u vama nešto posebno. Smejaćete se svojim dogodovštinama, ludim žurkama, pehovima, ocenama, problemima i uopšte stvarima koje su vas mučile u to vreme. Neke mogu i da vas rasplaču, a mnoge od tih stvari ste verovatno potpuno zaboravili, pa će vam u tom trenutku pamćenje sezati daleko u prošlost.

2. Najbolji je prijatelj

U momentima kada nemate kome da se izjadate ili ukoliko zaista ne postoji osoba u koju imate dovoljno poverenja, dnevnik je uvek tu. On trpi vaše ljubavne, porodične i socijalne probleme. U njega možete da ispišete sve što želite. Neće vas prekidati, neće vas osuđivati i neće ubacivati nepotrebne komentare. Tačno, neće moći u potpunosti da vas posavetuje, ali ako ništa drugo, osećaćete se bolje kada sve probleme ostavite u okviru tih stranica.

aaaaaa

3. Budi vaše pisačke sposobnosti

Kada konstantno pišete i čitate, vaše pisanje i vladanje rečima se znatno poboljšava. Ja, koja pišem blog i članke za Famozu, a u slobodno vreme čitam, mogu da kažem da se moj vokabular popunjava iz dana u dan. Istinski verujem da je sve to počelo upravo od onog momenta kada sam, kao mala devojčica, počela da vodim svoj dnevnik. Tada su moje rečenice bile proste, a sada to više nije slučaj.

4. Daje vam uvid u ono što stvarno želite od života

Nekada, sasvim slučajno, i ne razmišljajući, na stranice dnevnika počnemo da ispisujemo šta je ono što nas ispunjava i čini stvarno srećnim. U realnosti se vrlo često ne setimo da to pomenemo i nismo sigurni u stvari koje želimo, a u dnevniku, ponekad čak i sa više strana, možemo da izvučemo neke važne stvari, želje, snove i ciljeve.

5. Pomaže vam da se oslobodite od stresa

Kada ste najneraspoloženiji i najbesniji – bolje je da se ispraznite u dnevniku, nego na drugim ljudima, posebno na onima koji to nisu zaslužili, ali najčešće budu napadnuti iz razloga što se nađu u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu.

The-Austerity-Diaries

Ukoliko to već ne radite – brzo svesku u ruke i počnite sa vođenjem svog dnevnika. Nadam se da će na vas imati isto dejstvo kao i na mene. Ukoliko ga već pišete, koliko dugo to već radite i koliko vam vođenje dnevnika pomaže? 🙂

Autor: Anja Minić

Ana Minić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na [email protected] i posetite njen blog Anja’s Diary

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

8 thoughts on “Zbog čega je važno voditi dnevnik?

  1. Super savet, pisem ga vec jedno godinu dana. Pisala sam ga i ranije, ali sam prestala. Ni ja nisam pre bila redovna, a sada se trudim da sto cesce zapisujem… 😀
    +Najj si! <3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.