Vreme je za buđenje, škola zove!

Learning-Disable1

Svakog jutra, čim ustanem, uzbuđeno skoknem do kalendara i crvenim markerom precrtam još jedan novembarski dan. Ne zato što je loš ili zato što ne želim da ga pamtim, već zato što željno iščekujem decembar. Kad koka – kola plasira svoju uobičajenu novogodišnju reklamu, kada grad zasvetli i kada na sve strane počnu da se prodaju jelke i ukrasi, znaću da nam dolaze praznici. No, pre sve te praznične euforije i zimskog raspusta, moramo da se izborimo sa testovima, ispitivanjima i ocenama koje treba popraviti. Zato sam ja tu, da vam dam predloge na koji način da prevaziđete školske obaveze bez veće muke.

1. Koristite vikende
Okej, priznajem, često sam lenja i vikend provedem u pidžami, ispred laptopa ili na telefonu, ali kada obaveze pritisnu sa svih strana, vikend mi najviše pomaže. Rasporedim obaveze tako da subotom naučim pola od onoga što imam za narednu nedelju, a nedeljom drugu polovinu. Trudim se da ne učim vise od dva – tri sata dnevno, jer je ipak važno iskoristiti vikend, odmoriti se i prikupiti dovoljno energije, ali verujte mi – učenje vikendom mnogo pomaže, jer onda tokom nedelje samo ponavljate gradivo.

2. Popravljajte ocene na vreme
Sigurna sam da se tešite time da je do kraja polugodišta ostalo mesec i po dana, ali to je zapravo vrlo kratak period. Nemojte da čekate poslednju nedelju kako bi popravili ocene. Učite već sada, predmet po predmet I javite se da odgovarate kada budete spremni. Verujte mi, poslednje dve nedelje vam se apsolutno ništa neće učiti, baš zato što će se praznična atmosfera osećati u vazduhu!

Young afro woman studying with books

3. Ne tešite se parolom: ‘Ovo je prvo polugodište’
Više puta sam se uverila u to da je prvo polugodište izuzetno važno, čak i ako ga mnogi ne smatraju takvim. Ocene koje dobijete u prvom polugodištu, posebno zaključnu, svi profesori i te kako uzimaju u obzir pri zaključivanju ocene na kraju školske godine. Ako ste u prvom polugodištu imali dobre ocene, a u drugom ste između ocena, prvo polugodište će vam sigurno biti uzeto u obzir.

4. Budite aktivni na časovima
Izadite slušalice iz ušiju, ne švrljajte po sveskama, a ogovaranje sa drugaricom ostavite za odmor. Javljajte se, postavljajte pitanja, pišite beleške i verujte mi – to je najbolji način da pridobijete svakog profesora!

College Student Studying in Library --- Image by © Peter M. Fisher/Corbis
College Student Studying in Library — Image by © Peter M. Fisher/Corbis

5. Trudite se da ne učite kampanjski
Svima nama naiđe period kada nam se ništa ne uči, a lekcije se nižu jedna za drugom. A onda, kada dođe vreme za kontrolni, učimo u pet do dvanaest. Potrudite se da to ne radite tako. Ne kažem da morate da učite apsolutno svakog dana ako to niste radili ni do sada, ali nemojte da dozvolite da vam se nakupi million lekcija koj morate da naučite od jedanput, biće vam jako naporno!

Želim vam da ostvarite što bolji prosek na kraju polugodišta, a ako se to ipak ne desi – ne očajavajte, drugo polugodište će vam dati mogućnost da se popravite. 🙂

Ana Minić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na [email protected] i posetite njen blog Anja’s Diary

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

One thought on “Vreme je za buđenje, škola zove!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.