Šta uništava prava prijateljstva?

pinky-swear-329329_960_720

Kada sklapamo prijateljstva, kako ona rastu i vreme prolazi, samo se nadamo da će trajati zauvek. Vezani smo za neke ljude i više nego što bi trebalo, shvatila sam nedavno i zato mi je bilo jako teško. Ipak, baš kao što sam i ja naučila, svi moramo naučiti da pustimo lažne prijatelje da odu iz naših života. Kako da znate da oni više nisu pravi? Mnogo je znakova koji ukazuju na to, a kada uočimo te znake, moramo biti svesni da je prijateljstvu došao kraj.

1. Nepoverenje
Nekada ste delili sve tajne i mogli sve da kažete jedno drugom a više nije tako? Pokušajte da razgovarate o tome i ako uočite u čemu je problem možda se to popravi. Uvek pazite šta radite sa obećanjima i tajnama, ako ih pogazite i otkrijete poverenje se teško vraća. Svima je neophodan prijatelj u koga imaju potpuno poverenje 🙂

2. Posesivnost
„Mi smo BFF, ona pripada samo meni i ne sme da se druži sa ostalima.“ – jedan od najvećih problema prijateljstava je posesivnost, želja da naši prijatelji budu samo naši, ali moramo biti svesni da oni nisu i nikada neće biti naše vlasništvo. Naravno da se vaši prijatelji neće osećati prijatno ako ih tretirate kao svoje stvari. Budite srećni kada vaši prijatelji sklapaju nova prijateljstva, i vi činite isto, u većem društvu je sve zanimljivije!

girls-470679_960_720

3. Nerazumevanje
Ponekad imamo previše obaveza, tu su škola, slobodne aktivnosti i snovi za koje vredno radimo da ih ostvarimo, a ponekad naši prijatelji to ne razumeju. Tu dolaze svađe i sve više se udaljavamo. Da biste to sprečili, morate da razgovarate o tome šta vašem prijatelju smeta. Objasnite mu da vam to mnogo znači ali da niste zaboravili na vaše prijateljstvo, samo vam je potrebno malo vremena da obaveze prođu i više ćete mu se posvetiti.

4. Stari sukobi
Nikada ne ostavljajte svađe nedorečene da biste se posle vratili na njih. Rešite sve odmah i saslušajte prijatelja, uvek je bolje priznati sve nego ćutati i kasnije se vratiti na stare sukobe koje je možda i jednostavno rešiti, ali kada neko vreme prođe biće samo teže. Svako prijateljstvo ima teška vremena, ostavite ta vremena iza sebe.

pretty-351884_960_720

5. Ljubomora
Verovatno i najveći razlog mnogih uništenih prijateljstava, ljubomora može imati mnogo oblika i taj problem se najteže rešava. Ako je vaš prijatelj nervozan jer ste postigli neki uspeh umesto da se raduje sa vama, to je verovatno ljubomora. Mnogo puta mi se dešavalo da želim da podelim nešto lepo sa drugaricom ali ona od tog momenta postaje ljuta, nervozna, grubo mi odgovara i ne znam kako da zaustavim sve to. Ono što je najgore u ovome jeste negativna energija koju ta osoba prenosi na vas svojim reakcijama, natera vas da zaboravite šta ste uopšte postigli i postajete nervozni jer ne znate kako više da razgovarate sa tom osobom. To je previše frustrirajuće, i ako se to ponavlja, morate reći „zbogom“. Nije lako, ali ne zaboravite – niko vas neće činiti srećnim dok vi sami ne odlučite da budete srećni, a to nećete biti ako ste okruženi ovakvim ljudima.

Valentina Krstić je stalna saradnica portala Famoza.net. Posetite njen blog Fearless Kingdom By Valentina i pišite joj na [email protected] a više o njoj možete pročitati ovde
FOTO: Instagram/Taylor Swift

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

16 thoughts on “Šta uništava prava prijateljstva?

  1. bravo valentina, jos jedan tekst koji ostavlja bez daha! jos uvek ne verujem koliko smo mi iste, stvarno. nastavi uvek da pises ovako, volim te mnogoo <3

  2. Šta očekivati od Valentine? Svakako ne nešto u najmanju ruku "obično" 😀 Bravo Valentina, stvarno odličan članak 🙂

  3. Moja BFF nikad nije spremna da me saslusa i uvek mi govori ok,dbr,supp,onda ja njoj to kazem samo da vidi kako je ona me naziva siljato nosa devojko i pogrdnim imenima.Ne zanm zasto je takva.Da li da se idalje druzim sa njom?Kad se druzim sa nekim to joj smeta ako je ona sa nekim u savdji tera i mene. Famozo molim te da mi kazes sta da radim i da li i dalje budemo BFF? I da ako se posavdajm s anjom niko se sa mnom ne druzi i jako sam usamljena. Plasim se da se niko posle toga nece druziti sa mnom.

    1. Ako te tako naziva i ako neće da te sasluša, logično da ti nije BFF. Ne možemo da nazivamo tim imenom takve osobe. Ako ti sve to radi, sigurno ti je teško i ja bih sigurno prekinula to da sam na tvom mestu… Zapravo to mi se i dešavalo ranije i odlučila sam da prekinem "prijateljstvo" jer je ono odavno propalo, jeste da sam bila mnogo usamljena neko vreme ali bolje je to, veruj mi. E sad, ja ne znam koliko ti je stalo do nje, ako se išta može rešiti razgovorom, probajte da pričate o ovom problemu, a ako i to odbija, nemaš šta više da tražiš sa njom. Možda misliš da se niko neće družiti posle sa tobom ali ne mora da znači, samo treba da uđeš u veće društvo umesto što se posvećuješ njoj a ona te uništava i vređa. Ne znam koliko sam pomogla ali nadam se da ćeš rešiti problem 🙂

  4. jako lepo receno ali nikada nemojte dozvoliti da rasturite vase prijateljstvo vi ste najbolje drugarice prosto kada se svadjate i naljutite se na jednu na drugu onda se kajete nikada nemojte unistavati vase prijateljstvo mozda ste vas dve jedine ali to ne znaci da trebate da se svadjate i da mislite lose o drugima ne nego da saradjujte i tako sto sve zaboravite i pocnete iznova sve.

  5. Mene drugarica izdana u dan vredja imam problem sa citanjem i ne mogu da citam brzo jer odma moram da stanem ne nzam zbog cega i ona mi govori da na znam da citam itg….naziva me pogrdnim imenima smje mi se kad dobijem neku losu ocenu kad mi neko nesto kaze …smeje mi se sto imam nos(ona to zove silajto nosa) i smeje mi se i zeza me sto sam dobila menstruaciju..To trpim godinama……..ali pre kada mi je poslal mnoge uvredljive poruke….rekla sam joj da je ovde kraj i da mi se vise ne obraca i da li sam pogresila…JER NE VERUJEM DA CU STECI NOVE PRIJATELJE….I KAKO DA IH STEKNEM…SAD KADA SAM SE POSVADJALA SA NJOM MILIM DA NIKO NECE HTETI DA SE DRUZI SA MNOM IMALA SAM JOS JEDNU DRUGARICU UZ KOJU SAM BILA UVEK I POMAGALA JOJ I ONA JE SADA ZAJEDNO SA NJOM….SMATRAM DA NIKO NECE DA SE DRUZI SA MNOM I DA……..CU BITI USAMLJENA…………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.