Pet istina o štreberima!

geek-499140_1920

U osnovnoj školi nisam bila među najboljim učenicima. Imala sam dobre ocene i nastavnici su me uvek hvalili, ali nisam se izdvajala svojim znanjem. Uvek je bilo boljih od mene, onih koji su se na sve načine borili da dođu do najboljih ocena, diploma sa takmičenja, potom i do Vukove diplome ili priznanja za đaka generacije. Kada sam upisala srednju školu i stekla novo društvo, shvatila sam da je njima u cilju samo da što bolje prepišu i da na što lakši način, bez imalo truda, dođu do dobrih ocena. A i kada su dobijali loše, to im je bilo okej. Ja sam nastavila da učim redovno, s tim što sam se trudila više nego u osnovnoj. Znala sam da me na kraju tog puta čeka fakultet i to mi je davalo, i dalje mi daje, veliku motivaciju. Ako učenje ostavimo po strani, nisam tip osobe koja beži sa časova, koja ostaje kući ili odlazi u kafić u blizini škole ukoliko se na spremi za kontrolni ili odgovaranje ili koja kasni na časove… ne radim sve ono što moje društvo radi. I, kao što već možete da pretpostavite, u očima drugih postala sam štreber. Da, čudno je što deca dobijaju epitet štrebera u nižim ili najkasnije višim razredima osnovne škole, a ja sam ga dobila u srednjoj. Nekada me strašno pogodi kada čujem: ’Kakav si ti štreber, ti po ceo dan učiš!’, ali kako sam starija, to mi reč ’štreber’ ima sve lepši prizvuk. Stojim iza toga da je baš cool biti štreber i da to nije loša stvar. 

1. Štreberi samo uče redovno!
Iako mnogi veruju da štreberi uče po ceo dan, to nije tačno. Kada znam da imam kontrolni za nedelju dana, ja ću krenuti da ga spremam tako što ću cele nedelje učiti po pola sata – sat dnevno, zavisi od obima lekcija. Neću učiti deset sati dan pred kontrolni ili svakoga dana po tri sata. Kada izuzmem tih sat vremena, ostatak dana mogu da radim nešto drugo, a što nema veze sa učenjem. Dakle, zabluda je da štreberi uče po ceo dan (bar ja to mogu da potvrdim iz svog iskustva ).

2. Štreberi imaju svoj privatni život i svoje hobije!
I štreberi su živa bića, koja treniraju, gledaju videe na YouTubu, listaju Instagram, pišu blog, voze rolere ili bicikl, druže se. Ne provode po ceo dan gledajući u knjigu!

3. Štreberi žele da uspeju u životu!
Ne živimo u najsrećnijem vremenu, a ni u najsrećnijoj državi. Svima nama je u cilju da upišemo fakultet koji nam se sviđa, da ga završimo i da se bavimo poslom za koji smo se školovali. A ništa od toga nećemo postići ako se ne trudimo, ako nemamo dobre ocene i pre svega ako nismo uporni.

book-1091627_960_720

4. Štreberi nisu ništa drugačiji od ostalih!
Štrebere, tj. decu koja imaju dobre ocene i redovno uče, ne treba da šikanirate. I oni vole da se druže i da izlaze i bilo bi im drago kada bi se normalno ponašali prema njima i kada ih ne biste odbacivali samo zato što imaju dobre ocene i zato što se trude.

5. Super je imati štrebera za prijatelja!
Imam drugaricu kojoj je škola centar sveta. Čini mi se da za nju ne postoji druga tema za razgovor. I ja učim i svakodnevno slušam ’štreberu jedan’, ali ona je još gora od mene. Međutim, ponekad je super što je takva, jer zna sve što ja zaboravim, zna sve da mi objasni, da mi pomogne itd. I to je baš super!  Međutim, ako imate prijatelja koji mnogo uči, nemojte da ga iskorišćavate da vam stalno radi domaće, da vam pomaže ili uradi ceo kontrolni i sl.

Sledeći put, pre nego što nekoga nazovete štreberom, razmislite da li će ga to pogoditi. Mene ne pogađa, jer me niko ne naziva tako sa negativnim prizvukom, više se šale sa mnom. Međutim, nisam sigurna kako bih reagovala da sam mlađa i osetljivija. To ’štreberu’ može da obeshrabri jedno dete koje se trudi i može da ga navede da pokvari svoje ocene kako bi se svidelo drugima, ili da se još više povuče u sebe. Svi smo mi normalni ljudi, samo neki uče više, a neki manje. Ako ste štreberi – budite to sa ponosom, znate da ste isti kao i drugi, samo vredniji i sa većim amibicijama! 

Anja Minić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na [email protected] i posetite njen blog Anja’s Diary

Foto: Pixabay

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

11 thoughts on “Pet istina o štreberima!

    1. Uvek pomozi drugima, ali ne na svoju štetu. 🙂 Uvek će biti onih kojima je u cilju samo da prepišu, ali dobro znaš ko su tvoji pravi prijatelji i ko se sa tobom druži i onda kada nemate kontrolne ili kada im nije potrebna pomoć. 🙂

    1. Naravno! ☺ Samo, svi u nekom periodu života previše reagujemo na druge, njihove komentare i zadirkivanja. Kada malo odrastemo, sve to nam postane nebitno, kao što je meni sada. ☺♥

  1. Ja sam povucena ne izlazim sa drustvo puno i kada radimo projekat ja kazem ideju moja BFF ili ona ili neko drugi zavisi ,,Streberice ne pametuj,, Haha. Ili mi kazu cujes li ti sebe sta pricas a nasatvnik kaze sto niste tako uradili ja kazem posle njima da sam rekla oni se samo smeju u gledju me UZASNO inace idem u osnovnu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.