Može li umetnost biti definisana?

22

art-1851483_960_720

Volela bih da mogu da se pohvalim da mi je neko (u skorije vreme) postavio ovo pitanje. Jer to znači da ta osoba deli slična interesovanja sa mnom, samim tim bismo našli zajednički jezik. I verovatno bih samo ja pričala tim jezikom, jer sagovornik ne bi mogao da dođe do reči.

Ove godine sam mnogo više “kulturno” aktivna nego prethodnih godina. Valjda zato što sazrevam, pa mi se interesovanja i razmišljanja menjaju vremenom. Promenila sam se dosta u toku jedne godine, to i sama primećujem. Slušam malo drugačiju vrstu muzike, interesuju me razna interesantna dešavanja, pokušavam da pronađem savršene knjige, filmove i serije za sebe. Istražujem i upoznajem sebe i trudim se da na sebi radim.

Mislim da znate o čemu govorim i da se tačno tako osećate. Ako ne sada u ovom trenutku, onda barem pre nekog vremena. Šta biste odgovorili nekome kada bi vam postavio pitanje: može li umetnost da se definiše? Evo ja vam postavljam to pitanje.

watercolor-1020509_1920

Izazivam vas da se raspišete. Da mi ispričate svoje doživljaje umetnosti. U umetnost spada slikarstvo, muzika, arhitektura, vajarstvo, pa čak i kulinarstvo (i tako dalje….)
Lično mislim da je umetnost svuda oko nas, ceo svet, ceo život je jedno veliko platno, jedna pesma, pozornica. Da li volite da posećujete izložbe ili neke kreativne radionice? Volite li časove likovne kulture?

art-675850_1280

Moram takođe da napomenem, čak i ako niste umetnička duša, i ako vas ovo ne zanima – to je u redu. Ako ste više za sport, utakmice, navijanje i tako to. Što da ne, i to je zabavno!!! 
Ali obećajte da ćete pružiti bar jednu šansu nekoj izložbi. Ili nekom interesantnom filmu koji nije akcija, triler, komedija. Već nešto istorijsko ili recimo postapokaliptično.
Obećajte da ćete pružiti šansu nečemu što nije vaša svakodnevica.

graffiti-508272_1920

Javite mi utiske, kako vam se dopalo to nešto novo što ste probali. Ne mora da ima veze ni sa čim što sam ja ovde pomenula. Imate slobodu da izaberete bilo šta što do sada niste probali. I baš to uradite. Ispunite sebi želju 🙂

Danijela Nikolić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na danijela.nikolic@famoza.net i posetite njen blog Girly World

FOTO: Pixabay

22

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.