Minin blog: Kako ispravno početi novu školsku godinu?

U vreme kada ja pišem ovaj blog je 4 dana do 1. septembra, a svi znate šta to znači. Odgovornost i obaveze nam se ponovo vraćaju i vreme je da se uozbiljimo, a evo kako to da ispravno počnete školsku godinu i imate bolji uspeh u školi zagarantovano.

Ponovite gradivo iz prošlog razreda
Ovo nije bitno samo zbog inicijalnih testova, nego zbog vas samih. Ne možete lepo napredovati u novoj školskoj godini ako se ne sećate starijeg gradiva, to je jednostavno tako.

Kupite nove sveske, knjige, odeću, obuću…
Naravno, ne mislim na neki veliki trošak, nego jednostavno mislim da kupite ono što vam treba. Neko je uzeo knjige od starijeg brata/sestre ili slično, neko već ima patike za jesen, a nekome je baš sad vreme za kupovinu tih stvari. U svakom slučaju, obavite tu kupovinu i napišite ime na sveskama, spremite pernicu i ranac, sredite sobu, znate kako to već ide. Bilo bi dobro da kad malo zahladni prepakujete svoj ormar tako da vam je toplija odeća pristupačnija.

Imajte što bolji odnos sa nastavnicima
Sigurno nisu svi vaši nastavnici toliko loši, sa većinom je vrlo lako ostvariti dobar odnos. Jednostavno uradite svoj domaći,za kontrolni uvek učite bar malo, bolje nego ništa, uvek pitajte ako vam bilo šta nije jasno i pričajte sa njima sa nekom dozom poštovanja. Opet, ne treba oni da vam budu najbolji prijatelji, nego treba da imate korektan odnos sa njima, zbog čega nećete zažaliti.

Učite malo po malo
Ako ste danas, na primer, radili novu lekciju iz istorije, da biste je savršeno znali tu jednu lekciju, bitne su dve stvari. Prvo je jako bitno da 100% svoje pažnje posvetite onome što taj nastavnik/nastavnica istorije priča dok vam predaje i sve što vam priča vi zamislite u glavi, kao da vam neko priča priču. Ako čujete nešto što vam se čini dosta važnim, a mislite da ne piše u knjizi i/ili da ga nećete zapamtiti, slobodno zapišite. Drugo, bitno je da kad dođete kući, uzmete knjigu i ponovo polako, sa razumevanjem i svesno pročitate tu lekciju, što će vam oduzeti 5 minuta, a onda ste spremni za sve moguće testove iz te lekcije. Tako ponovite za svaku lekciju i kada se najavi kontrolni, vi ćete kao od šale, moći samo da pročitate najvažnije i za 10 minuta vi ste spremni za peticu na kontrolnom 😀

Dobro upoznajte svaku osobu u razredu
Koji god razred da pohađate, nećete baš toliko dugo moći da se viđate sa svojim društvom, pa je pametno i nemate ništa da izgubite, ako danas za veliki odmor prošetate sa „onim štreberom“ ili „onom umišljenom bogatašicom“. Saznaćete više o njima, što vam se možda svidi, a možda ne, imaćete više iskustva i znanja o ljudskim osobinama i definitivno ćete se razonoditi?

Dobro raspolažite svojim vremenom
Verovali ili ne, učenje i domaći zajedno će vam najviše, grubom računicom, oduzeti 90 minuta dnevno, ako to radite pravilno, odnosno kao što je navedeno pod brojem 4. Važno je da kad stignete iz škole odmah isključite telefon kompjuter i/ili laptop, TV i slično, ručate i odete da obavite taj domaći i to učenje. Posle toga ste slobodni za druženje, sport, hobi, šta god poželite.

Navike koje trebate uvesti, nevezane za učenje
Ponesite sendvič od kuće, ni pod kojim okolnostima ne preskačite obroke, krećite se kad god možete, naviknite se da ležete i budite se ranije. Takođe, nikako ne zaboravite da isključite telefon za vreme časa, ili jednostavno skroz isključite ton na njemu i/ili uključite režim ne uznemiravaj (eng. do not disturb).

Otprilike to je to, ne zaboravite da se zabavite u školi, ali i ne zaboravite da je jako važno da vam informacije sa časa zauvek ostanu u sećanju, jer su jako korisne. Zanima me o čemu želite da pišem sledeći blog, ako uopšte želite? Pišite u komentarima 😀

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde. Najbolji blog nedelje dobija knjigu izdavačke kuće Laguna a nju možemo da šaljemo samo na teritoriju Srbije!

FOTO: Pixabay

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

One thought on “Minin blog: Kako ispravno početi novu školsku godinu?

  1. Stvarno ti je dobar blog i upravu si sto si ih nazvala umisljenim jer imam jednu takvu u razredu koja mi bukvalno ide na zivce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.