Marinin blog: Recenzija d-2 albuma/mixtape

Skoro četiri godine nakon prvog mixtapea, Agust D, drugi alter ego repera Suge se vratio s dugo isčekivanim drugim mixtapeom naziva D-2. Malo je reći da je 2016. „Agust D“ mixtape iznenadio publiku i fanove, a D-2 je izazvao istu reakciju. S deset pjesama i jednim interludeom (kratki uvod u sljedeću pjesmu/drugi dio albuma) album nije predugačak, naprotiv, čak se doima prekratak.

„Moonlight“, gloovy rnb pjesma nešto vedrijeg tempa je decentan uvod u album. Rap flow je ležeran te se uklapa u atmosferu pjesme. Refren je vokalno fokusiran, što je novitet za repera koji u prethodnosti nije često koristio vlastite vokale.

Ova numera se ne ističe previše na cjelokupnom albumu te joj se vraćam eventualno kad slušam album u cijelosti. 5/10

„Daechwita“ je eksplozivan singl, uvelike potreban ovakvom albumu. Hip hop/trap beat uz tradicionalni instrumental brzo uđe u uho, a rap flow koji se mijenja par puta kroz pjesmu jest vrlo „in your face“, a to je upravo ono što i treba pjesmi poput ove. „Daechwita“  jest bezobrazna, sassy pjesma koja je dostojan nasljednik singla „Agust D“ iz 2016. koju prati vizualno fantastičan spot pun skrivenih značenja i poruka.

Pet mjeseci nakon izlaska, „Daechwita“ nije dojadila niti dana, a o samoj pjesmi i spotu će se još dugo pričati. 10/10

„What do you think?“ jest pomalo repititivna numera, ali ne gubi na svom šarmu. Po izlasku albuma je bilo kontroverze oko pjesme, jer se u intru mogao čuti dio govora Jima Jonesa, vođe kulta koji je promovirao rasizam i dr. Dio govora je izbrisan iz pjesme, ali mnogi smatraju kako se sve odvilo vrlo neprofesionalno.

Pročitajte još  Lady Gaga, Ariana Grande i BTS zapalili MTV VMA scenu!

Instrumental je decentan, reperov flow fantastičan dok kritizira generalnu publiku oko predrasuda koje postavljaju o njegovom žanru glazbe. 7/10

„Strange“, pjesma nastala u suradnji s RM-om, bazira se na dubljim vokalima dua. Rašpast vokalni dio u refrenu je zanimljiv, ali nije dovoljan da „nosi“ pjesmu. Tu stupa RM, koji svojom verzom unosi novi vibe pjesmi, a daje nam i uvid u tekst. Piano u instrumentalu stvara zanimljivu atmosferu.

Dvoje repera se čude u što se pretvorilo naše društvo, kako je „strange“ (eng. čudno) kako je ljude lako podkupiti i izmanipulirati.

Kritiziraju industriju u kojoj rade s punim pravom. Naime, u počecima svojih karijera oboje su bili izrazito kritizirani zbog napuštanja underground hip hop scene. 7/10

„28“ je melakonična numera o koja se neopravdano ne spominje često kada se priča o najboljim pjesmama s ovog albuma. Instrumental se stapa s vokalom i rep dijelovima, a u slušatelju budi nostalgiju. Agust nudi jedne od, ako ne i najbolje vokale na albumu na ovoj numeri. 8/10

„Burn it“ uz elemente rock and rolla nudi raznolikost koju tražim kod k-hip hop albuma. Maxov vokalni dio u refrenu je očaravajuć, a Agustov flow upotpunjava pjesmu. „Burn it“ se muzikalno najviše ističe na albumu te ima velik potencijal da bude singl. Jedna od najzanimljivijih numera. 10/10

„People“ je favorit mnogih ali osobno zaista ne vidim potencijal u ovoj pjesmi. Nisam velik ljubitelj reperovih vokala ali su u ostatku albuma zvučali sasvim decentno. Čini mi se kao da u ovoj numeri vokali u refrenu zvuče za barem pola oktave previsoko? kao da nisu u reperovom vokalnom rangu.

Pročitajte još  Razmišljaju li BLACKPINK o pravoj svetskoj turneji?

Tekst pjesme je kvalitetan kao i u ostataku albuma, no to nije moglo, barem za mene, poboljšati ovu pjesmu. 4/10

„Honsool“-ova najveća vrlina jest fantastična produkcija koja stvara atmosferično jaku pjesmu. Refren ima pomalo jeziv vibe koji dugo nisam čula. Refren je definitvno highlight pjesme.

Depresivan tekst koji govori o Agustovoj unutarnjoj borbi s kojom se svi sretnemo u nekom trenutku u našem životu. On koristi alkohol – Honsool (kor. pijem sam) kako bi se nosio s naporima svog života i smirio svoj unutarnji nemir. 6/10

„Interlude“ je prethodnik završnici albuma, a pjev ptica u pozadini izaziva vedriju emociju u slušatelju u odnosu na prethodne pjesme.

„Dear my friend“ nije moja omiljena pjesma na albumu, ali je pjesma kojoj se najčešće vraćam. Nastala u suradnji s Nellom, bendom kojeg također volim i cijenim, ova emocionalna pjesma slama srca. Vjerojatno je već postala reperova navika stavljati najemotivniju pjesmu kao posljednju, pa samo 2016. dobili „So far away“ u suradnji s Suran, a ove godine „Dear my friend“.

Govoreći o gubitku dragog prijatelja koji je otišao u krivom životnom smjeru, Agust portrira i tugu i ljutnju. Tuga zbog gubitka drage osobe je maskirana ljutnjom i razočarenjem. Tekst nam daje uvid u tijek događaja tokom godina, a za napisati i naposljetku objaviti tako surovu pjesmu treba puno hrabrosti. 10/10

U konačnici, D-2 je dostojan, ako ne i bolji nasljednik prvog albuma. Nudi raznovrstan žanr pjesama ali je i dalje vjeran svojim hip hop korijenima. Tekstualno je vrlo dobar, Agust kao tekstopisac je dosta surov, nema puno igre riječima što paše uz njegov stil i personu. Moji osobni favoriti su „Burn it“, „Daechwita“ (mv je ikoničan lol) i „Dear my friend“. Ocjena albuma u cijelosti jest 8/10. Jedno od najboljih izdanja u 2020. 

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.
Pročitajte još  Famoza Fandom Awards: Ovo su sve nominacije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.