Marinin blog: Recenzija d-2 albuma/mixtape

Skoro četiri godine nakon prvog mixtapea, Agust D, drugi alter ego repera Suge se vratio s dugo isčekivanim drugim mixtapeom naziva D-2. Malo je reći da je 2016. „Agust D“ mixtape iznenadio publiku i fanove, a D-2 je izazvao istu reakciju. S deset pjesama i jednim interludeom (kratki uvod u sljedeću pjesmu/drugi dio albuma) album nije predugačak, naprotiv, čak se doima prekratak.

„Moonlight“, gloovy rnb pjesma nešto vedrijeg tempa je decentan uvod u album. Rap flow je ležeran te se uklapa u atmosferu pjesme. Refren je vokalno fokusiran, što je novitet za repera koji u prethodnosti nije često koristio vlastite vokale.

Ova numera se ne ističe previše na cjelokupnom albumu te joj se vraćam eventualno kad slušam album u cijelosti. 5/10

„Daechwita“ je eksplozivan singl, uvelike potreban ovakvom albumu. Hip hop/trap beat uz tradicionalni instrumental brzo uđe u uho, a rap flow koji se mijenja par puta kroz pjesmu jest vrlo „in your face“, a to je upravo ono što i treba pjesmi poput ove. „Daechwita“  jest bezobrazna, sassy pjesma koja je dostojan nasljednik singla „Agust D“ iz 2016. koju prati vizualno fantastičan spot pun skrivenih značenja i poruka.

Pet mjeseci nakon izlaska, „Daechwita“ nije dojadila niti dana, a o samoj pjesmi i spotu će se još dugo pričati. 10/10

„What do you think?“ jest pomalo repititivna numera, ali ne gubi na svom šarmu. Po izlasku albuma je bilo kontroverze oko pjesme, jer se u intru mogao čuti dio govora Jima Jonesa, vođe kulta koji je promovirao rasizam i dr. Dio govora je izbrisan iz pjesme, ali mnogi smatraju kako se sve odvilo vrlo neprofesionalno.

Pročitajte još  BLACKPINK potvrdile brz povratak na scenu!

Instrumental je decentan, reperov flow fantastičan dok kritizira generalnu publiku oko predrasuda koje postavljaju o njegovom žanru glazbe. 7/10

„Strange“, pjesma nastala u suradnji s RM-om, bazira se na dubljim vokalima dua. Rašpast vokalni dio u refrenu je zanimljiv, ali nije dovoljan da „nosi“ pjesmu. Tu stupa RM, koji svojom verzom unosi novi vibe pjesmi, a daje nam i uvid u tekst. Piano u instrumentalu stvara zanimljivu atmosferu.

Dvoje repera se čude u što se pretvorilo naše društvo, kako je „strange“ (eng. čudno) kako je ljude lako podkupiti i izmanipulirati.

Kritiziraju industriju u kojoj rade s punim pravom. Naime, u počecima svojih karijera oboje su bili izrazito kritizirani zbog napuštanja underground hip hop scene. 7/10

„28“ je melakonična numera o koja se neopravdano ne spominje često kada se priča o najboljim pjesmama s ovog albuma. Instrumental se stapa s vokalom i rep dijelovima, a u slušatelju budi nostalgiju. Agust nudi jedne od, ako ne i najbolje vokale na albumu na ovoj numeri. 8/10

„Burn it“ uz elemente rock and rolla nudi raznolikost koju tražim kod k-hip hop albuma. Maxov vokalni dio u refrenu je očaravajuć, a Agustov flow upotpunjava pjesmu. „Burn it“ se muzikalno najviše ističe na albumu te ima velik potencijal da bude singl. Jedna od najzanimljivijih numera. 10/10

„People“ je favorit mnogih ali osobno zaista ne vidim potencijal u ovoj pjesmi. Nisam velik ljubitelj reperovih vokala ali su u ostatku albuma zvučali sasvim decentno. Čini mi se kao da u ovoj numeri vokali u refrenu zvuče za barem pola oktave previsoko? kao da nisu u reperovom vokalnom rangu.

Pročitajte još  Cineplexx i Famoza vam poklanju karte za sve gradove u kojima se prikazuje novi BTS film!

Tekst pjesme je kvalitetan kao i u ostataku albuma, no to nije moglo, barem za mene, poboljšati ovu pjesmu. 4/10

„Honsool“-ova najveća vrlina jest fantastična produkcija koja stvara atmosferično jaku pjesmu. Refren ima pomalo jeziv vibe koji dugo nisam čula. Refren je definitvno highlight pjesme.

Depresivan tekst koji govori o Agustovoj unutarnjoj borbi s kojom se svi sretnemo u nekom trenutku u našem životu. On koristi alkohol – Honsool (kor. pijem sam) kako bi se nosio s naporima svog života i smirio svoj unutarnji nemir. 6/10

„Interlude“ je prethodnik završnici albuma, a pjev ptica u pozadini izaziva vedriju emociju u slušatelju u odnosu na prethodne pjesme.

„Dear my friend“ nije moja omiljena pjesma na albumu, ali je pjesma kojoj se najčešće vraćam. Nastala u suradnji s Nellom, bendom kojeg također volim i cijenim, ova emocionalna pjesma slama srca. Vjerojatno je već postala reperova navika stavljati najemotivniju pjesmu kao posljednju, pa samo 2016. dobili „So far away“ u suradnji s Suran, a ove godine „Dear my friend“.

Govoreći o gubitku dragog prijatelja koji je otišao u krivom životnom smjeru, Agust portrira i tugu i ljutnju. Tuga zbog gubitka drage osobe je maskirana ljutnjom i razočarenjem. Tekst nam daje uvid u tijek događaja tokom godina, a za napisati i naposljetku objaviti tako surovu pjesmu treba puno hrabrosti. 10/10

U konačnici, D-2 je dostojan, ako ne i bolji nasljednik prvog albuma. Nudi raznovrstan žanr pjesama ali je i dalje vjeran svojim hip hop korijenima. Tekstualno je vrlo dobar, Agust kao tekstopisac je dosta surov, nema puno igre riječima što paše uz njegov stil i personu. Moji osobni favoriti su „Burn it“, „Daechwita“ (mv je ikoničan lol) i „Dear my friend“. Ocjena albuma u cijelosti jest 8/10. Jedno od najboljih izdanja u 2020. 

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.
Pročitajte još  Doneli su i šatore: BTS Army kampuje u Central Parku danima pred BTS koncert na Good Morning America!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.