Ljubica nam šalje blog: Mitovi o zdravlju o kojima svi pričaju

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Views:
14

Ćao Famozo!?? Ovo je moj prvi blog, vezan za zdravlje. Postoji mnogo mitova o zdravlju, tako da sam ja izdvojila samo neke. Nemojte biti lakovjerni, sve što sam navela jesi mitovi, čak se pojedinci plaše nekih mitova jer misle da su istiniti. Pročitaj tekst i otkrij sve laži o zdravlju.

1. Ako ti je hladno, razbolećeš se
Ljudi oduvek povezuju bolesti sa hladnim vremenom, ali prehladu i slične bolesti uzrokuju bakterije i virusi, a ne hladnoća! Ovaj mit je verovatno nastao zato što smo najčešće zimi bolesni. Ali ustvari, bolesni smo jer dosta vremena provodimo u zatvorenom, toplom prostoru gde se bakterije lakše šire i razmnožavaju. Ali svejedno,ovo nije izgovor da ne nosiš toplu odeću hladnijim danima.

2. Ako ti je hrana pala na pod, možeš je pojesti ako je podigneš u roku od 5 sekundi
Ovo je odličan izgovor za one koji uživaju u poslasticama, ali im ipak padnu na pod. Ovo “pravilo” je veoma poznato i uglavnom većina zna da je laž. Čim ti ispadne na pod, bakterije taj komad hrane obuhvate u milisekundi. Zato, umesto da zagrizeš taj slavni zalogaj, ti ga baci u smeće, ma koliko ti se jeo.

3. Od čokolade ćeš dobiti bubuljice
Čim ti vidi bubuljice, pametnjakovića koji se nađe u tvojoj blizini, sigurno prokomentariše:”Oooo, jedeš puno čokolade!” Ili takav sličan komentar. Ne zabrinjavaj se, ne postoje naučni dokazi da je čokolada glavni krivac za pojavu bubuljica i akni. Naravno, nije zdravo jesti previše šećera iz drugih razloga, ali ipak čokolada nije razlog zašto imaš bubuljice.

4. 8 sati sna je neophodno da biste funkcionirali kako treba
Ustvari, ovo jeste istina. Međutim, svi smo mi različiti, pa je nekome dovoljno 6 sati, nekome 9…Sve zavisi od organizma i zato, slušajte šta vam poručuje telo, a ne statistike. Da bi vam bilo lakše, možete instalirati aplikaciju “Sleepy Time” ili neku sličnu, koja će vam pomoći u određivanju vremena za spavanje.

5. Šećer izaziva hiperaktivnost kod djece
Ovo je veoma stari mit i mnogi u njega veruju. Naučno je dokazano da šećer ne prouzrokuje hiperaktivnost kod dece. Mit da se deca ne mirno ponašaju kada pojedu veću količinu slatkiša, može se povezati s vrstom situacije u kojima se obično služe poslastice. Na primjer, na rođendanima, deca su živahnija, a tad su im slatkiši i grickalice na dohvat ruke.

6. Ako progutaš žvaku, trebaće ti 7 godina da je svariš
Svi smo gutali žvake kao mali, sve dok nam baka ne kaže da je to loše i da će nam se žvaka zalepiti za creva. Međutim, ništa u našem probavnom sistemu ne može da ostane tako dugo. Žvake se duže vare zbog svoje teksture, ali ne 7 godina! Naš želudac se može nositi čak i sa žvakama. Svejedno, bolje ju je baciti u kantu za smeće.

7. Voćni sokovi su zdravi koliko i samo voće

Ako KUPITE voćni sok, onda je definitivno voće zdravije jer oni ubacuju hemikalije, a i možda cede od špricane, ili drugačije tretirane voćke. Ako vi sami imate voćnjak, i od svoje voćke(koja nije prskanja) vedute sok, neće biti zdravo koliko i sama voćka, ali je svejedno taj sok puno zdraviji i bolji od kupljenog. To je zato što u sokove ne ide kora i ostali “sastojci” koje sadrži voće.

Prekinite da verujete u najobičnije laži i ne verujte svemu što piše na internetu!☺??

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, redakcija@famoza.net a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde. Najbolji blog nedelje dobija knjigu izdavačke kuće Laguna a nju možemo da šaljemo samo na teritoriju Srbije!

FOTO: Pixabay

5 thoughts on “Ljubica nam šalje blog: Mitovi o zdravlju o kojima svi pričaju

    1. Hvala na obaveštenju! Mi nažalost ne možemo da proverimo da li ste nešto sami pisali ili ne ali zaista nije u redu prepisivati nešto što nije vaše 🙁

  1. I ja sam primijetila sam da si nešto prepisala iz časopisa OK,npr.ovo za hladnoću i bolesti i pravilo 5 sekundi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.