Kako preživeti prvu menstruaciju?

hands-1032312_960_720

Kada sam počela da ulazim u pubertet, mama je sa mnom porazgovarala o fizičkim promenama koje mi slede. Sve mi je zvučalo užasno, ali najviše onaj deo: ’…ona će se pojavljivati svakog meseca i trajaće oko 5 dana. Verovatno će te malo boleti stomak…’ Kada se ’ona’ zaista pojavila, bila sam zgrožena. Ništa mi nije bilo jasno. Sada, godinama kasnije, smejem se svojoj prvoj reakciji na menstruaciju i želim da vas posavetujem kako da se na najjednostavniji način suočite sa njom.

Na prvu menstruaciju nikada ne može biti unapred pripremljeni. Ona se najčešće pojavi onda kada to uopšte ne očekujete. U periodu od 7 do 14 dana pre menstruacije, javlja se PMS, tj. predmenstrualni sindrom. On obuhvata mnoštvo fizičkih i emocionalnih smetnji koje traju do početka menstruacije. Simtomi su najčešće razdražljivost, umor, grčevi, bolovi u grudima, bubuljice i sekret (providna, do belo, ili belo – žuta sluz). Menstruacija se javlja između 9. i 16. godine života, a najčešće sa 12 ili 13 godina. Najčešće traje između 4 i 6 dana mesečno, a javlja se između 21 do 35 dana od prethodne.

Kada se ’desi’ prva menstruacija, sledi i prvo iskustvo sa ulošcima. U početku sam ih mrzela, jer sam osećala kao da na sebi imam nešto što me ograničava, ali kasnije sam se potpuno navikla na njih. Jako je važno da odaberete pamučne uloške koje nećete previše osećati. Takođe, važno je da uloške menjate na svaka 3 – 4 sata, osim noću, kada uložak možete da nosite do jutra. Ako imate obilniju menstruaciju, uložak možete menjati i češće, ali važno je ga radi higijene ne nosite satima.

Postoji mit koji kaže da se tokom mesečnog ciklusa ne valja kupati, ali to je potpuno netačno, jer je u tom periodu najvažnije održavati higijenu. Pranje dva puta dnevno toplom vodom štiti od neprijatnih mirisa. Kada je u pitanju ishrana, poželjno je unositi hranu bogatu gvožđem, dosta ugljenih hidrata, proteina, vitamina i minerala, jer na taj način pozitivno utičete na vaš organizam koji je izgubio određenu količinu krvi. Naravno, to nije obavezno, jer možete da jedete bilo šta što jedete i inače, ali zdrava hrana se ipak sa razlogom naziva zdravom.

girl-97433_960_720 (1)

Grčevi, tj. bolovi u stomaku, prisutni su kod mnogih žena tokom menstruacije. Njih možete da umanjite tako što ćete staviti zagrejani peškir na donji deo leđa ili se poslužiti lekovima. Ja sam jedna od onih osoba koja ima užasne bolove i moj mesečni ciklus ne može da prođe bez kljukanja lekovima.

Još jedan mit vezan za menstruaciju, jeste da menstruacija i sport ne idu jedno uz drugo. To nije tačno. Naprotiv, vežbanje može da pripomogne i ublaži bol.

Na kraju, želim da vam kažem da je menstruacija nešto sasvim normalno i prirodno. Ona traje godinama i pruža nam mogućnost da se jednog dana ostvarimo u ulozi majke. Bez nje, to ne bi bilo moguće. Zato ne paničite kada ugledate prve kapljice krvi. Ona će biti vaš životni saputnik i biće dovoljan mesec, dva ili tri, pre nego što se prilagodite toj činjenici. 🙂

Anja Minić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na anja.minic@famoza.net i posetite njen blog Anja’s Diary

FOTO: Pixabay

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

4 thoughts on “Kako preživeti prvu menstruaciju?

  1. Korisno!MNOGOO HVALA ZNACI MI PUNO!Mama nema toliko vremena da mi objasnila,sada mi je malo jadnice hvala puno najbolja si!

    Xoxo S♡

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.