Kad svi odu na more, a ti ostaneš kod kuće…

111

girl-1486940_960_720

Ćao svima! Nadam ste da ste dobro i da uživate na raspustu. Moj odmor je počeo tek pre par nedelja. S obzirom na to da sam završila srednju školu, spremala sam se za prijemni i upisala sam fakultet. Zbog svih tih obaveza dugo nisam bila prisutna na Famozi. Međutim, od sada ću vam pisati svake nedelje, jer ste mi zaista nedostajali 🙂 Ovonedeljni tekst je o jednom od najčešćih tinejdž problema na letnjem raspustu, kada svi odu na more, a retki ostanu kod kuće. Znam, znam, osećaj nije prijatan. Oni koji retko putuju to i ne podnose toliko teško (ta sam), ali ako su vam putovanja ustaljena letnja rutina, izostajanje istih zna da bude teško. 🙂 Zato vam donosim nekoliko saveta i predloga šta možete da radite kada svi odu na put, a vi ostanete kod kuće. To i nije toliko tragično, uvek postoje načini da se zabavite i ispunite svoje vreme.

1. INTERNET
Ovo već zvuči kao kliše, ali na internetu možete da pronađete gomilu interesantnih sadržaja. Jutjub je prepun zanimljivih klipova. Mnogo je sjajnih momaka i devojaka koji su još uvek neotkriveni. Pored Jutjuba, na internetu možete da pronađete serije različitih žanrova na koje ćete se sigurno ’’navući’’, a tu su i filmovi za one koji ih više preferiraju. Možete da razmislite i o otvaranju svog bloga, a tu je i Wattpad na kome možete da pišete svoje i da čitate tuđe priče.

2. KNJIGE
Pravo je vreme da se prepustima čarima knjiga. Ako ste do sada čitali samo lektire, i to zato što ste morali, trebalo bi da pokušate sa nekim zanimljivim i laganim knjigama. Možda vas navedu da zavolite da čitate. S druge strane, ako ste knjiški moljci kojima školske knjige nisu dozvoljavale da se prepuste drugoj literaturi, vreme je da se uputite u biblioteku ili knjižaru i da nabavite nekoliko novih knjiga za leto. 🙂

3. PREUREĐENJE SOBE
Kako u toku školske godine svi imamo mnogo obaveza, nemamo toliko vremena za preuređivanje sobe i dekoraciju prostora. Sigurna sam da i vi, poput mene, često gledate razne DIY projekte na Jutjubu i planirate da ih isprobate, a na kraju potpuno zaboravite na to. E, sada je vreme da nabavite potreban materijal i da napravite nešto lepo i kreativno, što će učiniti da vaš prostor mnogo lepše izgleda.

reading-925589_960_720

4. NOVA AKTIVNOST
Nema smisla da 24h boravite ispred računara, TV-a i telefona. Morate da se trgnete i da bar po par sati dnevno provodite van kuće. U suštini, moja preporuka je da pronađete neku novu aktivnost kojom bi se bavili. Možete da počnete da trenirate neki sport, da se učlanite u neku sekciju, da volontirate ili da se možda oprobate u sezonskim poslovima. Proći će vam vreme, možda ćete i zaraditi, osećaćete se korisno i mnogo bolje nego kada biste konstantno sedeli kod kuće.

5. BAZEN
Čak i u najgorem slučaju, da su svi najbolji prijatelji otišli na odmor, uvek postoje oni koji su ostali kod kuće. Možda niste previše bliski, ali sigurno se neki prijatelj iz odeljenja, komšija, brat/sestra od tetke, isto tako dosađuje i obradovao bi se kada biste ga pozvali da odete na bazen. A i tamo uvek možete nekoga da upoznate. 🙂

swimmers-79592_960_720

6. NAUČITE NEŠTO NOVO
Pretpostavljam da znate da ispečete jaje i umutite sladoled iz kesice, pa zašto to ne biste malo unapredili? Internet je pun recepata za brza i laka jela. Otrčite do prodavnice, kupite potrebne namirnice, pa se bacite u akciju i iznenadite članove porodice.  Osim kuvanja, uz mamu, tatu, baku ili nekog drugog uvek možete da naučite neke nove stvari.

7. PROVODITE VREME SA PORODICOM
Ako ste već u kući, nemojte po ceo dan biti zatvoreni u sobi. Igrajte društvene igre sa članovima porodice, zajedno pravite večeru, gledajte TV, pričajte na kraju krajeva. Mislim da smo se svi previše otuđili jedni od drugih zbog telefona i ostalog. Možda je vreme da se to malo promeni.

instagram-1451137_960_720

8. PROMENITE SVOJ IZGLED
Kada kažem da treba da promenite svoj izgled, ne mislim da treba da počnete da se šminkate, oblačite drugačije ili nešto treće. Jednostavno poradite na tome da se osećate lepše u svojoj koži. Možete da počnete da vežbate, bar po pola sata dnevno, da vozite rolere, bicikl i sl.

9. POSETITE BIOSKOP/POZORIŠTE
Na takva mesta možete da odete sa bratom/sestrom/mamom/tatom. Pogledajte šta se kada daje i bar jednom do dva puta nedeljno kupite kokice i uputite se da pogledate neki novi film ili predstavu. Prijaće vam sigurno, a i drugačije je nego kada isto gledate iz kreveta. 🙂

Kada vaši drugari dođu sa mora, nastavićete da se družite i da izlazite, a do tada poradite na tome da budete srećni i nasmejani tu gde jeste, bez obzira na to što niste otputovali. Uvek postoje načini da se zabavite i ispunite svoje slobodno vreme, samo je važno da to želite. 🙂

Anja Minić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na anja.minic@famoza.net i posetite njen blog Anja’s Diary

Foto: Pixabay

111

5 thoughts on “Kad svi odu na more, a ti ostaneš kod kuće…

  1. Ovo je odlično! Saveti su stvarno super ,dala si tako puno ideja i nedostajala si nam punoo 🙂 P.S. Možeš li reći koji fakultet si upisala?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.