Danas je sve crno i vreme je da pričamo o tome

U Americi već danima traju protesti nakon ubistva crnog Amerikanca Georgea Floyda, a sad se u to uključila i muzička industrija. Nakon što su mnoge zvezde poput Ariane Grande izašle na ulice čitava stvar danas je dobila jednu veću dimenziju.

Naime, danas se globalno obeležava Black Out Tuesday, a kako nam je objasnio i naš Universal Music u svom saopštenju, oni danas neće promovisati svoja muzička izdanja, već će se posvetiti akcijama koje će inicirati promene. Hteli ili ne, tek ovo je tema koju ne možemo da izbegnemo, iz prostog razloga što je muzička Amerika praktično stala, i što sve zvezde, od Taylor Swift do Ariane, Selene, Justina Biebera i mnogih, mnogih drugih šalju poruke o jednakosti i potrebi da se borimo da izgradimo društvo u kome boja kože ne znači apsolutno ništa.

View this post on Instagram

#blacklivesmatter

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber) on

Sa druge strane, Famoza neće prihvatiti ni promovisati agresivne zvezde kojima su usta puna priče o rasizmu i mržnji, a i sami je seju, kao što smo već danas imali sramni primer Cole Sprousea koji je u svom neznanju poručio da je u redu lomiti sve po gradu i krasti. U svom haosu stradaju nevini, a čak se i prave spiskovi i napadaju zvezde koje navodno ne čine dovoljno. Kao što smo takođe pisali, Selena Gomez našla se na stubu srama jer nije viđena na uličnim protestima, iako je jasno da ona zbog lupusa i drugih zdravstvenih problema ne sme da se izlaže takvoj vrsti rizika.

Da ne ispadne da mi sad relativizujemo problem i da isticanjem ovakvih stvari skrećemo sa suštine, takvima poručujemo da poslušaju reči Terrenca Floyda, brata ubijenog Georgea. U njegovim rečima nema mržnje prema ljudima bele boje kože niti držanja moralnih lekcija, već samo iskrene želje da živimo u svetu gde smo svi ravnopravni. Isto tako, on napominje da osuđuje nasilnike i da njegov brat nikako ne bi podržao takve ljude. “Nasilje baca u senku ono što se dešava, jer kao što sam rekao, moj brat je bio za mir i bratstvo… ovo što se sad dešava je jedinstvo, ali destruktivno jedinstvno. To ne treba da se radi. Moj brat to nije želeo. U redu je biti ljut, ali tu ljutnju morate iskoristiti za nešto pozitivno. Bes i uništavanje svog grada nije nešto što bi on želeo”, rekao je on.

Famoza vam neće nikad držati moralne lekcije iz rasizma, jer ne potcenjujemo vaše znanje i stavove da ljude smemo da delimo samo na loše i dobre i nikako drugačije. Zbog toga, neko je bele ili crne boje o kome pišemo nikad neće dobijati manje ili više kritika na osnovu toga, svoje vere, nacije ili seksualne orijentacije. Mi se nadamo da to nikad niste ni osetili od nas.

Autor: Famoza.net 

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

3 thoughts on “Danas je sve crno i vreme je da pričamo o tome

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.