Da li je teže biti bloger ili jutjuber?

13

big_thumb_e00bb5567c1930cc58ef2040b6704bca

Poslednjih godina, mnoge devojčice otvaraju svoje blogove ili Jutjb kanale, u želji da iskažu svoju kreativnost ili da postanu popularne poput svojih idola. Blogerke tvrde da su blogovi bolji, jer na njima najbolje pokazuju svoje umeće pisanja i fotografisanja, dok jutjuberke tvrde da je njihov ’posao’ znatno teži, ali i znatno popularniji i plodniji. Kao blogerka, koja obožava svoj blog, svoje čitaoce i mogućnost pisanja i fotografisanja, nikada ne bih mogla da budem sjajna jutjuberka, poput nekih stranih i domaćih devojaka koje gledam. Ipak, nisam jedna od onih blogerki koja smatra da je pričanje pred kamerom jednostavnije, jer nije. U nastavku pročitajte moje mišljenje o blogovima i YouTube kanalima i o tome šta je zaista lakše, a šta teže.

Izgled
Blogerke postove mogu da pišu u pidžami, sa prljavom kosom, udobnoj trenerci i sa gomilom grickalica kraj sebe. Međutim, jutjuberke moraju da budu našminkane (bar u većini videa) i prikladno odevene, a morate priznati, to oduzima dosta vremena.

Okruženje
Blogerke mogu da pišu u sobi punoj odeće na krevetu ili stolici ili sa gomilom tanjira na stolu, jer to niko neće moći da vidi. S druge strane, jutjuberke moraju da srede svoju sobu ako će se ona videti na kameri, ili da pronađu adekvatan ugao za snimanje.

Pisanje/govor
Svaka dobra blogerka mora da piše kvalitetne postove. To znači da mora da poznaje gramatiku, da ima proširen vokabular i da je vrlo načitana. Iz ličnog iskustva, mogu reći da ponekad više sati pišem post kako bi bio baš onakav kakav želim da bude. S druge strane, jutjuberke o tome ne moraju da brinu. Međutim, u njihovom slučaju je važan govor. Kao što svi pravimo lapsuse, tako ih prave i one. U tom slučaju moraju da ih iseku iz videa. A ako ih slučajno ostave, hm… pa, malo smeha nije na odmet. 🙂

Editovanje
Blogerke edituju slike, a jutjuberke videe. Editovanje slika može da traje satima, posebno ako želite da ih posvetlite, da ubacite efekte, da ih izoštrite itd. S druge strane, editovanje videa takođe iziskuje mnogo vremena, čak možda i više nego editovanje slika. Međutim, kada se i blogerke i jutjuberke izvešte u editovanju, sve je jednostavnije i ide mnogo brže. 🙂

youtube-process

Izgled bloga/Jutjub kanala
Uređivanje izgleda Jutjub kanala ne traži mnogo vremena. Važna je samo slika koju vidimo kada uđemo u nečiji kanal. Međutim, izgled bloga je mnogo važniji i iziskuje mnogo više vremena. On zapravo i kupuje čitaoce i navede ih da ga posete. Blogerke moraju da vode računa o naslovnoj fotografiji, o svim gadžetima na blogu i generalno o svim sitnicama koje na prvi pogled nisu važne, ali na kraju se ispostavi da jesu.

Vreme za pisanje/snimanje

Kada kažem ’vreme’, mislim da ne deo dana, godišnje doba i sl. I u slučaju snimanja i u slučaju fotografisanja, veoma je važno imati dobro osvetljenje. Tokom leta je jednostavno, jer je veći deo dana lepo i sunčano vreme, ali zimi rano pada mrak. Ako želimo dobre slike ili videe, moramo da poranimo. Blogerke slikaju svoju odeću, kozmetiku i sl., a jutjuberke moraju da imaju kvalitetan video, čemu svetlost najviše doprinosi. Zato je, u tom slučaju, osvetljenje jednak problem i blogerkama i jutjuberkama.

nikon-d7200-review

Postoji još mnogo stvari o kojima bih mogla da pišem, ali već sada smo došli do vrlo jasnog zaključka – i blogovi i jutjub kanali zahtevaju vreme i trud. Kao blogerka, mogu da kažem da uživam u ovome što radim, a isto to će vam reći i sve jutjuberke sa većih kanala. Ako želite da se oprobate u blogovanju ili snimanju videa – samo napred, ali budite spremne na to da ćete ulagati mnogo truda, vremena i novca pre nego što dođete do uspeha na koji ciljate! 🙂

Ana Minić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na anja.minic@famoza.net i posetite njen blog Anja’s Diary

13

2 thoughts on “Da li je teže biti bloger ili jutjuber?

  1. Jako poucan i divan blog. Planiram da za 2 ili 3 godine otvorim youtube kanal, posto sada imam 13 godina..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.