Cinemafest: Novembar začinjen filmom!

Uvek se radujem pronalasku novih filmskih festivala koji se održavaju u Beogradu. Mogu vam reći – u toku godine ih ima poprilično. Mesta na kojima možete da pratite dešavanja i eventualne festivale/filmske projekcije: Dom omladine Beograda.

Ipak, danas nisam tu da bih vam pisala o DOB-u. Tema teksta je nešto jako interesantno što mislim da bi bilo dobro da podelim s vršnjacima! U pitanju je Cinemafest, kao što mu samo ime kaže – festival filma. Ili, kako su ga oni maštovito nazvali na sajtu (http://cinemafest.rs/) revija filmova.

Održaće se 02.-09. novembra u Sava Centru u Beogradu, a projekcije nekih filmova biće takođe i u Cineplexx (Beograd, Kragujevac, Niš, Podgorica i Cadmus Cineplex u Budvi).
Ono što me najpre oduševilo na ovom festivalu je sjajan izbor filmova koji će se prikazivati; od kojih mi je svaki bolji od prethodnog.
Mogu se naći sjajni naslovi poput:

Matilda
• ruski film koji govori o kontroverznoj ljubavi između poslednjeg ruskog cara Nikolaja II i primabalerine Boljšoj teatra Matilde
• moj apsolutni favorit Cinemafesta – možda zato što mi se sviđa prikazivanje carske Rusije, raskošne scene, prizori koji omamljuju… sve to zajedno čini sjajnu celinu!

Čudesna panorama
• sjajan reditelj Vudi Alen i ovog puta je bio na visini zadatka – bar po onome što mogu na osnovu trejlera da zaključim
• za ovaj film posebno me vezuje to što ima divne ,,fotografske scene”, odnosno primećuje se koliko režiser vodi računa o skladu boja na filmskom platnu

Predgrađe
• priznajem, prvo što me privuklo kod ovog filma je glumačka postava – Met Dejmon & Džulijana Mur
• radnja se događa u naizgled mirnom predgrađu; idilična prigradska zajednica, savršeno mesto za podizanje porodice… zapravo, mirna atmosfera prikrila je uznemiravajuću istinu satkanu od izdaje, prevare i nasilja.

I to je život (c’est la vie)
• u normalnim okolnostima, verovatno se ne bih previše zainteresovala za ovaj film – imam čudnu naviku pri biranju filmova… no neću vas sada zamarati time!
• zašto sam ipak promenila mišljenje odgledavši trejler?
• zato što francuski humor smatram jako specifičnim i sarkastičnim, a to je ono što me zapravo privuklo
• interesantne opaske i zanimljive scene koje se nalaze u trejleru učinile su da ipak odlučim da pružim šansu ovom filmu u skorijoj budućnosti

Muzej čudesa
• ,,Priča o hrabrosti da potražimo mesto kome pripadamo” – kaže sinopsis.
• mislim da je preplitanje sadašnjosti i prošlosti uvek aktuelna tema i zanimljiv ,,eskperiment” svakog reditelja, nešto što čak predstavlja i izazov

Nadam se da sam vas ovim tekstom zainteresovala da dodate neke filmove na svoju watchlistu, ili da čak posetite Cinemafest ukoliko se održava u vašem gradu. Sjajan uspeh bi bio čak i da sam vas motivisala da malo više ,,pročačkate” po internetu i vidite da li se takve stvari održavaju u vašem gradu i u kom periodu.

Jesen je stvorena za ušuškanost, čajeve, kafe, knjige, pa i filmove! Dajte sebi oduška, uživajte i smejte se!
Carpe diem!

Danijela Nikolić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na [email protected] i posetite njen blog Girly World

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

2 thoughts on “Cinemafest: Novembar začinjen filmom!

  1. Super članak, ali živim u Sarajevu, a mislim da ovdje nema Cinemafesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.