Broj samoubistava tinejdžera porastao tokom prikazivanja serije “13 Reasons Why”

Serija Selene Gomez “13 Reasons Why” stalno je delila mišljenja. Dok su jedni smatrali da ona pomaže mladima da bolje razumeju samoubistvo i njegove posledice, drugi su upozoravali da se samoubistvo zapravo promoviše na ovaj način, odnosno da šou šalje potpuno pogrešnu poruku. Istraživanje koje je sproveo američki nacionalni institu za zdravlje a koji je sad objavljen, nažalost govori da je serija imala negativan uticaj na mlade.

Kako se navodi, mesec dana od početka prikazivanja serije tokom 2017. godine, broj samoubistava je skočio za čak trideset procenata, odnosno za toliko je bio veći nego u bilo kom drugom mesecu u prethodnih pet godina. Naučnici su ipak oprezni, pa kažu da ne mogu da razumeju baš kako to serija utiče na porast samoubistava, ali ne isključuje da veza postoji. Isto tako Univerzitet Pensilvanija je napravio svoje istraživanje, gde su utvrdili da mladi od 18 do 29 godina koji su gledali seriju ređe prijavljuju da su se samopovređivali nego oni koji nisu gledali seriju.

Sa druge strane, autor serije Brian Yorkey kaže ne oseća odgovornost. “Depresija i samoubistva se povećavaju tokom godina. Ovo nije bio prvi šou koji se bavio tako teškom temom. Mi verujemo da je on bio iskren pogled na samoubistvo, silovanje i maltretiranje koji će pomoći svetu da bude bolji.”

Pročitajte još  Stigla je i cela serija: Poslušajte Seleninu pesmu za „13 Reasons Why“, „Back To You“!

Autor: Famoza.net

Foto: Instagram/Selena Gomez

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

2 thoughts on “Broj samoubistava tinejdžera porastao tokom prikazivanja serije “13 Reasons Why”

  1. Ovo je do ljudi, ljudi koji imaju iskrivljen pogled na svijet. Baš kao i Hannah, njima će se učiniti da je samoubistvo i samopovrijeđivanje u redu. Čak iako nije.
    Rijetko koji tinejdžer će priznati da je depresivan i da ne može gledati 13rw, tako da ja smatram da bi roditelji ovdje mogli pomoći. Svaki roditelj treba da poznaje svoje dijete i primjećuje neke promjene na njemu. A ne da krivi seriju. Takođe razgovori sa roditeljima jako pomažu, a kome se da razgovarati u današnje vrijeme kada se sve svodi na društvene mreže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.