Arijanin blog: O mom psu

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
22
Views:
89

Ćao Famozo, ja sam Arijana i danas vam šaljem jedan blog! Odavno nisam slala blogove,pa sam odlučila da vam danas pošaljem jedan. Ovaj blog sam željela da posvetim mom psu. Htjela sam da vam napišem sve o njemu, kako je brinuti se o njemu, nešto o njegovoj rasi, da li vrijedi imati psa…

1. Nešto o njemu
Moj pas se zove Max. On je Mini Jorkširski Terijer. Takodje,antialergijsi je pas, što je super. Vrlo je mali, kada je stigao u naš dom imao je oko 500 grama. Već skoro 2 mjeseca on ima 2kg, što je odlično i što znači da će ostati mali. Ne smije da jede piletinu, ni čokoladu. Od piletine može da se razboli a od čokolade može da oslijepi i umre, takođe od čokolade mogu da oslijepe i uginu svi psi. Ostaće mali i neće više rasti. Hranimo ga samo njegovom hranom, zato je i ostao mali.

2. O higijeni psa
Ovako, higijena je nešto sto je mnogo bitno, možda čak i najbitnije. Mi smo kupili police u kojima stoji sve što je potrebno psu za higijenu. Trebaju vam: pelene, kese, dezadorans, kapi za čišćenje očiju, tuferi, vlažne maramice, šampon za pse (posebno za rasu psa), češalj, makaze… Pelene sigurno znate za šta služe, za obavljanje nužde za pse, kese za odlaganje nužde, dezadorans imate da kupite posebno da ga isprskate da ne smrdi, kapi za čišćenje očiju vam služe da psu očistite oči, odnosno da nema krmelja ili slično, tuferi da bi ste naprskali tečnost za oči od njih, vlažne maramice da čistite psu šapice i njušku poslije šetnje, šampon, naravno za kupanje, češalj da mu raščešljate dlaku, makaze ukoliko treba da mu se ošiša neka dlačica.

3. Stvari koje su vam potrebne a nisu za higijenu
Ovako, pored stvari za higijenu psa potrebne su vam i još neke stvarcice za njega. Potrebne stvari su vam: kavez, kućica, jastuk, igračke, ogrlica za zaštitu od buva, povodac, poslastice i hrana.
Ovako, u kavezu vaš pas obavlja nuždu dok je još mali a kad odraste je obavlja napolju a može i u kući. Ja mom psu stavim samo pelenu pored kućice i on tu obavlja nuždu. Kućica za psa. Kućica za moga psa je u obliku patike, skroz je mekana i plišana. Max u njoj voli da se ugrije, pa ponekad spava u njoj. Jastuci. Jastuci mogu poslužiti umjesto kućice a mi ih imamo 3. Dva su mala a jedan je veliki. Mom psu oni služe da spava u mojoj sobi na njima. Igračke. Psi obožavaju da se igraju pa zato treba da imaju što više igračaka. Ja sam mu dala neke moje stare igračke a i kupovala nove za njega. Ogrlica za zaštitu od buva. Ukoliko želite da vaš pas posle šetnje u kuću uđe bez i jedne buve i krpelja obavezna je ogrlica za zaštitu od njih. Povodac i stvarčica koja se stavlja psu oko šapica. Neko psu stavi ogrlicu a neko mu stavi nešto slično ogrlici a to je nešto što mu se stavi oko nogica/šapica. Takođe, mnogo je bitno da imate povodac. Poslastice i hrana. Nešto najbitnije što vam treba je hrana. Ukoliko želite da vaš pas zdravo i lijepo raste morate mu kupiti odredjenu hranu za njegovu rasu. Poslastice mu dajete kada obavi nuždu na odredjeno mjesto.

4. Nešto o njegovoj rasi
Mini Jorkširski Terijeri su veoma mali psi. Rastu do 3kg i veoma su mali i umiljati. Dobri su i nisu prgavi. Prave su maze. Kao što sam već rekla imaju antialergijsku dlaku. Imaju divnu dlaku. Takođe, psima brže raste dlaka ukoliko se često kupa. Šiša se jednom u 3 mjeseca.

5. Da li vrijedi imati psa?!
Pa definitivno! Ukoliko želite da imate najboljeg prijatelja koji vas nikada neće izdati, kupite jedno malo umiljato kučence.

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, redakcija@famoza.net a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde. Najbolji blog nedelje dobija knjigu izdavačke kuće Laguna a nju možemo da šaljemo samo na teritoriju Srbije!

FOTO: Pixabay

3 thoughts on “Arijanin blog: O mom psu

 1. Divan bog. Lijepo si to napisala i svatko tko želi imati psa neka ovo pročita jer je ovo pravi primjer!!

 2. moram dobro namerno da skrenem pažnju na mane ovog teksta.Znam dosta o psima pa ću reći šta su mane:
  1.Ako je piletina termički obrađena sme da je jede i neće se razboleti,samo ne sme jesti pileće kosti kako mu ne bi zastale u grlu i kako se ne bi udavio
  2.On je ostao mali jer je takva rasa,a ne jer ga hraniš isključivo psećom hranom
  3.Ako jeste mini jorkiširski terijer,dlaka mu jeste antialergijska,ali onda ne bi trebalo da smrdi,pa ti dezodorans ne treba
  4.Ako se češće kupa neće mu dlaka brže rasti nego mu se povećava lučenje lojnih žlezda i samim tim će više smrdeti,ali možeš da ga kupaš jednom mesečno
  5. To umesto ogrlice što pominješ,zove se am i služi da ne povređujemo osetljivo grlo malih pasa

  Ovo nije hejt komentar ili bilo šta,samo ne želimo da neko ko se ne razume pohvata i neke mane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.