Amelijin blog: Nastavničko nasilje u školama – da li mi imamo prava dostojna jednog djeteta i da li itko okreće pažnju nas?

Sa vremena na vrijeme u javnosti se stalno obraća I apelira na današnji odnos između učenika i nastavnika, koji se uvijek odnosi na učenike. Koliko god se stanje u školama i odnosi između učenika i nastavnika promijenili, još uvijek vlada manjak učeničkih prava. Nažalost u 21. stoljeće, iako ima pravilnik osnovnih i srednjih škola, danas je još uvijek problem u nastavnicima. Nastavnici uopće ne odgovaraju za svoje pogreške dok je uvijek učenik problem. Nažalost današnja djeca te njihovi roditelji to dopuštaju i kako onda pokušati doći do poboljšanja situacije? Na našim područjima je normalno ocjenjivanje u skladu ponašanja učenika, normalno je kada nastavnik se povisi ton na učenika, ali kada se neki učenik pobuni protiv nečega, što zaista narušava njegova prava, tada je taj učenik krivac.

Nastavnici imaju tu slobodu da upravljaju i miješaju se u sve, znajući da od toga nema posljedica. Nažalost i današnja djeca snose krivice jer zar će se ikada ukazati granica bez nagovještavanja na takvu situaciju? Može se reći i da nastavnička prava nekada mogu biti ugrožena ali uz to ide određena disciplinska mjera i to se više neće ponoviti, kao što bi stanje trebalo tako biti i obrnuto. Nastavnici na našim područjima imaju slobodu deranja na učenika čak I omalovažavanja,I kao što sam rekla I ocjenjivanja ponašanja,što sve ukazuje na nastavničko nasilje.

bullied-boy

Atmosfera časa zavisi od nastavnika,I nijedan nastavnik ,koji daje slobodu nekome da može raditi što god želi,a neće snositi posljedice,ne može očekivati od učenika disciplinu.To zavisi od nastavnika,I ključ toga jeste u tome da se svi povinuju pravilima,jer sami nastavnici žele zavoditi svoja pravila,što ne vodi ničemu.Nastavnik, koji dopusti na času nered I „circus“ je nesposoban nastavnik.Mislim da pravi nastavnik ne znači biti strog ,već nastavnik koji poštuje pravila I to traži od drugih,dok kod nas se ne zna tko pije ,a tko plaća.Još veći problem jeste to šta sami učenici osuđuju druge učenike,koji se bore protiv toga.Neki učenici su čak I sami krivi,jer nemaju hrabrosti ukazati na neku grešku I nepravdu učinjenu ka njima ,I to samo govori kakav nam je sistem.

U 21.stoljeću netko se boji nastavnika.I ne samo to, već je našu školu posjetila neka organizacija, koja se bori protiv nasilja.Članovi te organizacije, koji su došli da nas uče što je nasilje, su se toliko počeli derati,a prije par dana su nama pričali o tome kako je I deranje psihičko nasilje.Mislim da učenici nemaju prava,ali su zato današnjim nastavnicima naša prava nešto veliko, sudeći po njihovim nastavnicima iz 1960.Čak više sumljam da netko od današnjih nastavnika ne bi udario dijete,da zna da neće se snositi posljedice.Uvijek se zanemaruje deranje na djecu ,jer to je na našim prostorima ništa,pa čak I roditelji učenika prelaze preko toga kao da je to obična sitnica.Tko je bilo tko da vikne na učenika,pa da je više puta prebačen iz škole zbog ogromnih problema,jer za to uvijek postoji disciplinska mjera,dok je kod nas razlog za to da zaboraviš najobičniju sitnicu poput zadaće ili ispričnicu za bolavanje .Djeca koja se bore protiv takvih oblika nasilja i neravnopravnosti, nepravde,te imaju argumentovane primjedbe se ne smatraju osobama koje žele nešto poboljšati ,već prijetnjama.Mislim da bi se hitno nešto trebalo poduzeti,jer iz ličnog iskustva mnogih mojih debata na blogu po tom pitanju sam utvrdila slučajeva sa čitavog Balkana,I trebalo bi se osvijestiti na kakvoj su poziciji djece,a na kakvoj nastavnici.

SPREAD_REV3-01

Današnji sistem se vodi samo po jednoj strani glasa nastavnika,dok su učenici obespravljeni,I dovoljan je jedna takav slučaj da bi bio razlog za promjenu,dok kod nas na hiljade slučajeva ostaje nezapamćeno I potpuno normalno pa čak I za učenike.Desi se I slučajeva kada učenik može reći svašta nastavniku,I ukoliko to prođe nekažnjeno treba se preispitati sposobnost nastavnika .Većina nastavnika,odnosno razrednika,ne želi postići razred,već „sebe“ kao autoritet I učenike ,prema kojima se ponaša kao nečemu što judsko biće.Svatko ima pravo na svoje mišljenje,I isto tako mislim da je dužnost svih učenika ka rješavanju ovakvih problema,ali učenika ,koji su željni I voljni promjena,a ne učenika koji su željni nekog nastavnika koji će im stalno progledati kroz prste I pokloniti ocjenu.

Zdravo! Ja sam Amelia i na svom blogu težim ka pisanju problemskih članaka,rješavanju današnje situacije u društvu, te se fokusiram na današnje društvu,te njihove probleme. Možete posjetiti moj blog: http://ameliabelieveme.blogspot.ba/

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde.

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

2 thoughts on “Amelijin blog: Nastavničko nasilje u školama – da li mi imamo prava dostojna jednog djeteta i da li itko okreće pažnju nas?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.