Aleksandra nam piše: Realnost blogovanja-moje iskustvo

Blog concept in word tag cloud isolated on white background
Blog concept in word tag cloud isolated on white background

Kad sam ja otvorila svoj blog, blogovi i nisu bili preterano popularni, bar ne kao sada. Danas svako ima svoj blog. Blogovi gube svoj smisao zbog saradnji, novca….

collaboration

Saradnje, hm po meni možda one danas i kvare blogove. Devojke otvaraju blogove samo zbog saradnji i besplatne šminke i novca. Da li je to bitno? Kada kažem saradnja svi znamo da kada vam ljudi pošalju na primer karmin da ćete vi morati da ga recenzirate i lepo pohvalite. Ja sam po pitanju toga iskrena, uvek kažem svoje mišljenje i nikada nisam slagala moje čitaoce. Pa ja to možda radim, ali novi blogovi ne. Nemojte da mislite da ja sada napadam nekog, ja samo pričam svoje iskustvo u blogovanju. Moja prva saradnja je bila kada sam ja prešla 100 čitalaca i to je bila saradnja sa torbama. Kad sam sklopila moju prvu saradnju nisam bila uopšte iskusna, nisam znala da ja trebam da tražim stvari od te stranice već sam samo pominjala stranicu u postovima. Ona je došla moja druga saradnja sa Rosalom i tada sam počela da radim recenzije i ušla sam u štos. Neko će da pomisli „Ona ima preko 300 čitalaca i sad joj svi prihvataju saradnju“. Odgovor je ne. Puno sam ja poruka i mejlova poslala za saradnju i nisu svi prihvatili. Saradnje za blogove nisu bitne, ako baš želite da imate nekog saradnika sačekajte da pređete 100 članova i tek tad počnite da uspostavljate saradnje.

hey-blogger

Zatim je vreme da pređemo na realnost izgleda bloga. Moj blog je bio jako jednostavan do nekih 50-60 čitalaca. Znate već naslov u levom uglu, pozadinu koju mi blogger ponudi kao i gadžeti. Vremenom sam pratila druge blogove i uvidela da je moj blog ružan po izgledu. Sada ću iskreno da kažem i providni deo naslova bloga sam videla kod Tijane Minić .Po meni njen blog je savršeno uređen i ima stila. Da se vratimo na temu. Kad sam videla blog ja sam rekla sebi „Hoću da uredim blog“. Svoj blog sam sređivala dva dana. Da dva dana.U ovoj celoj priči hoću da kažem da ako neko ima istu pozadinu bloga, ikonicu ili šta već to ne znači da neko nekog kopira. Možda se i meni svidela neka pozadina koju na primer ima Teodora i šta sad? Ja nju kopiram? Pa i ne baš. Viđam i blogove sa prenatrpanim gadžetima kao što su one ribice da ih hranite, svetski sat…Moje pitanje je šta će vam sve to? Nije da sada pričam u negativnom smislu ali su po meni svi ti gadžeti glupost. Ako želite da postanete dobar bloger, sklonite sve te ikonice i pustite blog da diše.

11359761-taking-picture-with-mobile-phone

Sada prelazimo na slikanje i tekst. Najlakše je da prekopiram tekst iz Bravo magazina, uzmem slike i gotov posao. To je razmišljanje danas novih i neiskusnih blogera, ne pričam da ja imam iskustva ali zaboga kopiranje je kopiranje jer je taj tekst na magazinu već neko napisao. Pišite iz srca, čitajte knjige kako bi se vaš rečnik obogatio. Nemojte da pišete na blogu skraćenice tipa „nzm“, „mzd“.To pišite na Fejsbuku i na ostalim društvenim mrežama ali na blogu nikako. Ako želite da imate kvalitetan blog i kvalitetan tekst pišite iz srca i duše, baš kao što sam rekla malopre. Ja nemam profesionalnu kameru, imam kameru telefona od 13MP. Sa njom i slikam i snimam za blog i YouTube. Po meni mi za sada nije potrebna profesionalna oprema. Možete da uzmete telefon i od 5MP, kao svetlo iskoristite dan i sunce i tu nastaje magija. To je čar bloga, da se vi zabavljajte i stvarate da kažem umetnost. Znam da su Tumblr slike savršene i sve to ali ne možete ih koristiti u svakom postu. Potrudite se da vaš blog bude popunjen vašim slikama i tekstovima, a ne kopiranim stvarima.

Moje ime je Aleksandra i završavam 8.razred. Planiram da upišem gimnaziju jer obožavam prirodne nauke. Vlasnik sam bloga Beauty by Alex i volim sve što je vezano za modu. Posle srednje škole planiram da upišem arhitekturu i da se bavim dizajnom.
Posetite Aleksandrin blog ovde

My Blog rubrika je u kojoj vam pružamo priliku da se vaši tekstovi nađu na Famozi! Može to biti vest, neki vaši saveti ili razmišljanje na neku temu. Kad napišete tekst, pošaljite nam ga na našu adresu, [email protected] a u subject/temu stavite My Blog. Vaše blogerske tekstove objavljivaćemo redom kojim nam dođu ali vodite računa da ćemo objavljivati samo one tekstove za koje smatramo da su lepo napisani i i zanimljivi. Prednost će imati oni koji budu pisali našim slovima, tj. budu koristili “šžćđ” u svojim tekstovima. Naravno, ovo je odličan način da promovišete sebe ali i da možda postanete deo naše stalne blogerske ekipe! Za više informacija, pogledajte pravila ovde.
FOTO: Pixabay

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.