Zvanična Famoza recenzija albuma Bastille – “Wild World”!

14272079_161397014302618_1574629437_n

Kada kažem “But if you close your eyes, does it almost feel like nothing changed at all?“ da li vam ti stihovi zvuče poznato? Uverena sam da je tako, jer Bastille je bend koji je stvorio hit decenije “Pompeii“ koji je čak 100 nedelja proveo na listi top 100! Danas ne postoji osoba koja tu pesmu bar u prolazu nije čula a ova četiri skromna i talentovana momka neočekivano su postigla veliku slavu.

Dan, Woody, Will i Kyle nastavljaju da osvajaju svet i ovog petka su predstavili “Wild World“ i uskoro kreću na turneju, ovoga puta njihova turneja podrazumeva arene što zaista pokazuje da im odlično ide 🙂 Sada kada smo se osvrnuli na legendarni “Bad Blood“ album i megapopularni singl sa istog, “Pompeii“ koji je bio himna ovogodišnjeg EXIT festivala i izazvao poplavu emocija na koncertu, sa zadovoljstvom vam predstavljam opis svake pesme, skoro sve su izuzetno dubokog značenja ali to im i donosi vrednost koju današnji izvođači danas i nemaju 🙂

1. “Good Grief“
“What’s gonna be left of the world if you’re not in it?“ pita se Dan i predstavlja nam savršen uvod u album i kvalitet na kakav smo navikli kada je u pitanju ovaj bend! Bio je sjajan osećaj slušati uvodni singl u potpuno novu Bastille eru i u isto vreme se spremati za koncert za pamćenje, s obzirom da je ova pesma izašla samo dve nedelje pre EXITa. Do izražaja dolazi Danovo umeće sa tonovima svih visina i dužina, a i sam se na Tviteru našalio da je preterao sa visokim tonovima u delu “Watching through my fingers“ ali i tu zvuči perfektno. Bez sumnje, “Good Grief“ je odavno osvojio srca publike i postao hit, a u mojoj glavi se još od koncerta neprestano vrti “Every minute and every hour I miss you more“ (aluzija na naslov pesme, radnja koja se ponavlja toliko da nam postaje normalna), zarazna je i ne može da vam se ne svidi.



2. “The Currents“

Osvrnimo se još jednom na “Bad Blood“ – inspiracija su Pompeja, grčka mitologija (“Icarus“), “Twin Peaks“ i teme koje nam nisu toliko bliske. Ipak, na ovom albumu bave se modernim temama u kojima se svako od nas može pronaći. Iako politika nije njihova omiljena tema i često je izbegavaju, u ovoj pesmi se primećuje da kritikuju vlast. “Still living in the currents you create, still sinking in the pool of your mistakes“ – pesma je definitivno posvećena narodu koji je primoran da sluša i ne može da se suprotstavi, što je realnost i svakodnevica svih nas, zar ne? Ako volite uzbudljive, jake tonove, ovu pesmu ćete obožavati!

3. “An Act Of Kindness“

Već po nazivu se vidi da se radi o pozitivnim osećanjima i dobroti, a pesma totalno smiruje i za razliku od prethodne prijatnija je za slušanje, pogodna za svako raspoloženje, refren je dosta repetitivan ali jako, jako prijatan. “Kindness, so many people pass me by, but you warm me to my core and you left me wanting more“ – kad dođemo do ovog stiha sasvim je jasno da je ova pesma uvod u narednu, još moćniju i kvalitetniju dok se, naravno, drži iste teme i verovatno govori o istoj osobi. Jednostavno je nemoguće da vam se ne svidi ova numera!

14033597_599934900188802_671632570_n

4. “Warmth“
Dolazimo i do numere koja je očigledno ostavila veliki pečat na ceo album i “Wild World“ eru koja je pred nama, jer u refrenu Dan peva “Hold me in this wild, wild world“ i to je jedini momenat u kojem uočavamo naziv albuma. Iako Dan retko piše o ljubavi, ovde otvoreno piše o tome kako u ovom „divljem svetu“ dok ga loše vesti okružuju i ne zna šta da očekuje sledeće, utehu bi pronašao u prisustvu voljene osobe. S obzirom da se svet suočava sa ogromnim problemima o kojima slušamo na televiziji svakodnevno (“Tell me, did you see the news tonight?“), “Warmth“ bi bez problema mogla postati himna godine. Takođe uočavamo da je naziv za njihov film “Help me chase those seconds“ uzet upravo iz ove pesme, a film će premijerno biti prikazan 14. septembra.

Pročitajte još  Famoza music chart #149 - Glasajte za sve svoje omiljene pesme, jednom dnevno!

5. “Glory“
Da li sam već pomenula da Bastille pišu bolje tekstove od svih izvođača koje sam do sada pratila? Par dana pred izlazak albuma na Instagramu smo čuli isečak iz “Glory“, sam uvod koji zvuči jako zanimljivo i drži pažnju. Melodija je lagana tokom cele pesme, možemo čuti violinu i klavir, ali dovoljno je moćna da prati samu priču – potraga za savršenstvom koje ne postoji. Na samom kraju, shvata da je savršenstvo koje je tražio sve vreme bilo pored njega, svi ti trenuci koje provodimo sa voljenim osobama su ono što nas ispunjava, male stvari i trenuci kada zaboravljamo na svakodnevicu nas čine najsrećnijima – “we watched the plans leave us behind, and then you put your hand in mine, and pulled me back from things divine, stop looking up for heaven.“

6. “Power“
Od samog početka kada sve što smo znali o albumu je bila lista pesama, ovaj naziv mi je zagolicao maštu. „Biće ovo nešto moćno“, pomislih, i nisam pogrešila, jer sada mi je jedna od omiljenih. Prva strofa počinje lagano, zatim melodija postaje sve brža i u refrenu jača nego ikad! “So when you cut me, cut me deep, hurt the ones you love the most easily, ’cause in time we show our Achilles’ heels“ – stih koji nam govori zašto nas oni koje najviše volimo najlakše slome, verujemo im toliko da to poverenje mogu zloupotrebiti u bilo kom trenutku, ako smo slabi na njih pružamo im veću moć nego što nam se čini – “I will never understand the power you’re holding over me“.

524192054120_241264136

7. “Two Ewils“
U vreme kada su nastupali na EXITu nazivali su je “Lesser Of Two Evils“ i tako smo pamtili pesmu, ali u poslednjem trenutku je odlučeno da se naziv ipak promeni. Tekst je jedan od Danovih omiljenih i kako ističe, napisao ga je za samo pola sata! Samo Danov predivan glas uz Willovu gitaru, ako ste sa prethodnog albuma voleli “Oblivion“ koliko i ja, ova pesma će vam se takođe jako svideti. Zauzela je sjajno mesto na albumu kao sporija pesma da se slušaoci „odmore“ jer smo pre nje uživali u pomalo bučnoj “Power“ a ono što nam sledi nikako nije balada!

8. “Send Them Off!“
Zahvaljujući letnjim festivalima na kojima su nastupali, uključujući i EXIT, ova pesma nam je odavno poznata a zvanično je objavljena deset dana pre albuma kao dugo najavljivani treći singl. Jedna od bržih pesama sa albuma predstavlja nam priču u kojoj se pominje i žena Desdemona, aluzija na duhovnu i inteligentnu Šekspirovu junakinju iz dela „Otelo“, kao jedina osoba koja mu može pomoći jer su demoni zaposeli njegov um, njena ljubav će ga napokon osloboditi. Sve postaje još jasnije kada dođete do same poruke pesme: “Your mind exists somewhere altogether different; it lives in a world where feelings simply cannot be defined by words“ u čemu verujem da se mnogi od nas pronalaze.

https://www.youtube.com/watch?v=4yhuSy7_frw


9. “Lethargy“

Pesma koja već na prvo slušanje podseća na “Bad Blood“ eru i u kojoj se verovatno najviše pronalazim, kvalitet na kakav smo navikli i tekst koji je na prvi pogled teško razumeti. Svi mi smo ponekad umorni od obaveza, problema, svakodnevice, zapravo umorni smo od života a kada tražimo od drugih savet – “everyday our friends and lovers give the answers everybody knows“ – shvatimo da nam niko ne može pomoći jer iako pokušavaju da nas razumeju, polako shvatamo da ipak ne mogu. Ako je moguće imati favorite sa ovog albuma, onda će jedan od njih biti upravo „Lethargy“!

10. “Four Walls (The Ballad Of Perry Smith)“

Još pre izlaska albuma zahvaljujući Danovom tvitu, saznali smo da će ovo biti najemotivnija balada sa albuma. Perry je učinio nešto toliko strašno da ga to nikada neće ostaviti na miru, “What you have done is terrible and now you carry it with you“ i potpuno je zatvoren u sebe, između četiri zida provodi život i ti zidovi ga čuvaju od samog sebe – “These four walls contain you, supposed to save you from yourself“ i ako niste ljubitelji sporijih pesama ova vam verovatno neće biti omiljena ali nikako je nemojte preskočiti. Ona vas odmara za pesmu koja sledi – verovatno najsnažniju kompoziciju koju smo do sada čuli!

Pročitajte još  Top 10 singlova koji su obeležili 2016. godinu!

11. “Blame“
Fanovima odavno omiljena i dobro poznata pesma, još jedan hit ovogodišnjih festivala koji me apsolutno ostavlja bez daha sada kada sam čula i studio verziju. Brutalni početak, kompletna kompozicija odiše besom i, bar meni, vraća samopouzdanje u svakom trenutku. Ne mogu da se odlučim da li mi sam više zadivljena kompozicijom (prvi taktovi postaju opsesija bukvalno), završnim delom pesme koji je jako zarazan – “Blame, blame, blame, I got you“ ili gnevom teksta, “Your body is a message, send my regards to hell, fall upon your knees, sing, this is my body and soul here“, totalno mogu da se pronađem u pesmi jer bih želela da nekim ljudima pružim ono što zaslužuju – šta mogu zaslužiti posle zla koje su činili? “Blame“ je svakako jedan od favorita!

12. “Fake It“
Drugi singl sa albuma, fenomenalna numera koja na prvi pogled opisuje vezu koja nema budućnost, on je svestan toga i govori joj “We can never go back“ ali “Melt me down, I’m like wax to your jokes // Still wanna waste all of my time with you“ – ne želi da je napusti, i dalje je slab na nju. Ovo je njihova omiljena pesma sa albuma što se zaista vidi i u emocijama tokom izvođenja za Vevo presents koji ne mogu da prestanem da gledam, u mom srcu takođe ima posebno mesto jer mi je Simon Hepworth, glumac iz spota odgovorio na jedan tvit kada je spot izašao. Izgleda kao da taj čovek samo snima uobičajenu emisiju ali ono što su momci iz Bastille hteli da prikažu jesu lažni osmesi koje nam se svakodnevno „serviraju“ preko medija, i kako neke stvari ne izgledaju tako lepo kao kada ih gledamo na televiziji! “Then let’s try our very best to fake it“ – ako pažljivo pogledate spot i shvatite njegovu poruku, obožavaćete ga.

13. “Snakes“
Jedan od najlepših momenata sa EXIT festivala bio je Danov razgovor sa publikom pre izvođenja ove pesme, tako da će ona uvek imati posebno mesto u mom srcu. Nikada neću zaboraviti momenat kada je Dan progovorio na srpskom „Ovo je nova pesma“ i zatim nastavio na engleskom “You’ve never heard it before but let’s pretend you have, okay?“ i uživali smo u njoj kao da je znamo napamet! Prvo što mi pada na pamet kada čujem ove stihove je anksioznost sa kojom se Dan borio pre nekoliko godina, nema sumnje da je ovu pesmu posvetio tom periodu – “Yes, it’s easier to bury my head in the sand sometimes, and I know it’s not the right way to go, but I pray for the ground to swallow me whole“, znam dobro da je to grozan osećaj i drago mi je što je taj period gotov i Dan se sada oseća odlično 🙂

14. “Winter Of Our Youth“
Ovo nije prvi momenat na albumu gde nas Bastille suočavaju sa realnošću – da, ostarićemo, i to nas plaši, vreme leti tako brzo da se plašimo da neke momente nećemo iskoristiti kako bi trebalo. “I know the winter’s getting colder, but why? Just because we’re a little older, I relive it“ – što smo stariji, to više želimo da vratimo neke trenutke i čini se da i dalje živimo u prošlosti, jer budućnost već stoji ispred nas, stiže pre nego što spremni da je prihvatimo.

15. “Way Beyond“

„Kako opak početak!“ pomislih kada sam pustila pesmu prvi put. Da, trgla sam se skroz, nemojte se čuditi 😀 Možda mi nije postala omiljena u prvom trenutku ali sada je zaista obožavam, ponovo slušamo modernu temu današnjice, ignorisanje laži i obmana koje slušamo na televiziji, umorni su od toga i samo žele da budu slobodni – “Movies and news on television, sometimes it’s hard to tell the differences“ i totalno se slažem sa ovim.

16. “Oil On Water“

Priču polako privodimo kraju i ova pesma nekako nije ostavila poseban utisak na mene koliko ostale pesme, po stilu se svakako uklapa u album i lagana je, prijatna za slušanje i posle nje dolazi najbrža pesma sa deluxe verzije tako da je sasvim jasno zašto je zauzela ovo mesto 🙂

Pročitajte još  Još stranih zvezda dolazi u naše krajeve: Bastille potvrdili Exit, na Sea Dance stižu Lost Frequencies!

14280646_1743573032576789_79258693_n

17. “Campus“
Jedna od nainteresantnijih pesama sa albuma! Zanimljivi tonovi u strofama skreću pažnju sa ozbiljnosti same teme i ovakve stvari nismo ranije čuli kada je Bastille u pitanju. Nismo imali priliku da je čujemo na EXITu ali svakako nam je bila poznata pre izlaska albuma i tipičan je primer kako ovaj album nikako ne može biti svrstan samo u jedan žanr – on je mnogo više od toga i jedna pesma ga ne može definisati 🙂

18. “Shame“

Još jedna pesma u kojoj se potpuno pronalazim, a nažalost, verujem da nisam jedina. Posvećena je osobi koja se promenila toliko da više ne može da je prepozna, iako mu je teško da to prizna i kaže, svestan je da ništa više neće biti isto. “I can see a change, I can see a change in you, I see it coursing through your veins, and it’s a shame on you, I barely recognize your face“ – da li vam je poznat taj osećaj?

19. “The Anchor“
Dan je jednom prilikom napomenuo da album obavezno slušamo hronološki, što sam poslušala i shvatila da je “The Anchor“ perfektan zaključak ove priče i da je Dan bez sumnje želeo srećan kraj. Ova pesma odiše pozitivnim mislima i lepim osećanjima, u njoj nema ni najmanje tuge i kajanja zbog grešaka – neka se desi ono što se desiti mora, “Let the parties end when we lose our friends ’cause you cut through all the noise“, on će pronaći ljubav, smisao, ništa nije izgubljeno jer ljubav je vodič i naša sigurna luka – “You were the light that is blinding me, you’re the anchor I tie to my brain, ’cause when it feels like I’m lost at sea, you’re the song I sing again and again.“

Za kraj napominjem da sam u ovoj recenziji izostavila ocene pesama jer sam zaista oduševljena albumom i mislim da nema potrebe ponavljati iste ocene – desetke, eventualno devetke. Prvi album je pokazao sve njihove vrednosti, drugi takođe prošao test i nema sumnje da ćemo voleti Bastille još jako, jako dugo. Recite nam u komentarima šta vi mislite o albumu, koja pesma vam se najviše dopada i nadam se da će ovo zapaziti i oni koji nisu slušali Bastille ranije. U vremenu kada muzika gubi vrednost i moć koju je imala nekada, divan je osećaj otkriti ove momke koji vraćaju nadu u povratak kvaliteta 🙂

Valentina Krstić je stalna saradnica portala Famoza.net. Posetite njen blog Fearless Kingdom By Valentina i pišite joj na valetina.krstic@famoza.net a više o njoj možete pročitati ovde

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

4 thoughts on “Zvanična Famoza recenzija albuma Bastille – “Wild World”!

  1. Album je izvanredan. Vredi odvojiti vreme i poslusati Bastille, jer su zaista kvalitetni, realni. Ne verujem da mogu izdvojiti jednu omiljenu, pronalazim se u skoro svakoj. Ocekujem jos mnogo sjajnih albuma i pesama od njih 🙂

    1. Totalno se slažem, sjajan komentar! I slažem se da su jako realni i pre svega zreli, umorna sam ponekad od ljubavnih pesmica, treba mi nešto down to Earth, ja nisam romantična duša 😀 Očekujem i ja još dosta dobrih stvari, Bad Blood sam obožavala a vidim da ovaj volim još više, bukvalno sam se već nedeljama oslanjala na datum izaska Wild Worlda kad god mi je bilo teško. A real work of art, alive and breathing 🙂

  2. valentinaaa, ozivela si nas album xd <3 jos jedan sjajan tekst, bas mi se svidja kao i svi tvoji, nastavi tako xd but those are the days that bind us together, forever, and those little things define us forever, forever 🙂

    1. Awww, Bad Blood stih, forever, forever ♥ Naš album heheh, hopefully album godine, oni su ovom savršenstvu udahnuli život a ja sam samo tu da čitaoce uputim ka njemu 😉 Hvala ti puno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.