Zlatni saveti kako da pravite odlične fotke!

1


Fotografisanje više ne predstavlja nešto čime se bave samo fotografi, danas svako može da pravi fotografije odličnog kvaliteta zahvaljujući modernim telefonima. Međutim, nije bitno da li vaš telefon ima kameru od 5 ili 8 megapiksela, sve zavisi od vašeg truda i želje za dobrom fotografijom.

Ima onih koji slikaju iz zabave, da zabeleže neku uspomenu, a i onih koji žele da postanu profesionalni fotografi. Kao blogerki, veoma mi je važno da mi svaka fotografija bude što bolja, jer je to jedan od presudnih faktora uspeha. I nije bitno da li slikate prirodu, određene predmete, ljude ili bilo šta što se može slikati, postoje stvari koje će vam dosta pomoći oko pravljenja boljih fotografija, a verovatno ih niste znali.

Svetlost je verovatno najvažniji faktor kod fotografisanja, i pritom ne mislim na svetlost od kućne sijalice ili blica, već na prirodnu, dnevnu svetlost. Prilikom slikanja se uvek morate postarati da dnevna svetlost pada tačno na ono što slikate da bi taj predmet, ili šta već slikate, bilo jasno vidljivo na slici. A što se tiče slika ljudi, lice što ispadne svetlije, ispadne lepše, kao i svaka fotografija.

Veoma je bitna pozadina. Želite da kada neko pogleda vašu sliku istog trenutka shvati šta ste slikali i šta je to što ste hteli da stavite u glavni plan. Šarene pozadine izbegavajte. Ako je u pitanju fotografisanje predmeta, onda su najbolje bele i neke jednobojne pozadine, pa možda čak i neke sa malo detalja, a za fotografisanje ljudi, najbolje je koristiti pozadinu koja vam je verujem većini dostupna, priroda.

2

Ugao slikanja je nešto što će vam pomoći da pronađete najbolju ‘stranu’ objekta koji fotografišete. Vaš objekat slikajte sa svih mogućih strana i iz raznih uglova sve dok ne budete sigurni da ste pronašli savršeni ugao iz koga će vaša fotografija ispasti lepo, a i ono što je na fotografiji.

Još jedan način da osobama koji će pogledati fotografiju bude lakše da shvate šta je ono što ste ustvari slikali i šta je na toj fotografiji najvažnije jeste pravilan fokus. Trudite se da fokusirate na glavni predmet, i pazite i kako i koliko on upada u kadar. Naravno, ne morate da budete sasvim predvidljivi i da fokusirate na stvari na koje drugi očekuju, eksperimentišite malo. Ako nemate određeni objekat, fokusirate na ono što izgleda potpuno nebitno i nije u centru pažnje.

Da fotografija ne bi bila mutna, važno je da mirujete, a najbolje je da nađete neki oslonac. U zavisnosti od toga gde se nalazite, morate da se snađete. Možete da koristite neku stolicu, zid ili nešto gde možete da naslonite svoju kameru ili telefon, a ako ne možete da nađete odgovarajući oslonac, predlažem upotrebu kolena. Možete da ga namestite na visinu koja vam je potrebna, a i ruka vam se neće ni najmanje tresti prilikom slikanja.

Ono što baš i ne predlažem, ali je postalo obavezan deo fotografisanja je editovanje. Imate dosta editora pomoću kojih možete da prosvetlite sliku, ali nikada toliko kao kada je slikate na prirodnom svetlu, ubacite kontrast, boju i slične stvari.

I za kraj je važno da nikada ništa ne slikate jedanput. Istu sliku morate slikati što je više puta moguće i iako ćete na kraju morati da izaberete jednu dobru fotografiju u njih dvesta, bolje je od dvesta imati pedeset dobrih, nego od jedne nijednu.

Teodora je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na adresu [email protected] i pogledajte njen blog, Teodora’s Small World.

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je vlasnik i urednik Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Smatra da je rad sa tinejdžerima i borba za dolazak mladih zvezda u region najbolji posao na svetu, iako malo ko to razume.

4 thoughts on “Zlatni saveti kako da pravite odlične fotke!

  1. Justin je na instagramu lajkovao snimak neke jelena_af_4ever.Na njemu su njih dvoje ima 4 i nesto hiljade lajkova

  2. Slikanje je termin koji se koristi kada uzmeš četkicu, boje i platno i slikaš. Fotografisanje je reč koja označava zabeležavanje fotografija kamerom, aparatom ili mobilnim telefonom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.