“1989” era iz ugla dva Swiftieja!

1-2


Šta bi se desilo kada bi Tay dozvolila fanovima da kreiraju spotove i biraju singlove? Moram priznati, bilo bi jako čudno ali verujem da ne bi napravili loš izbor! Moja draga prijateljica, Swiftie i Famoza čitateljka Dijana je zajedno sa mnom pustila mašti na volju, zatvorile smo oči, pustile “1989“ još jednom i onda zamislile spot za svaku pesmu. Da, mogu da vidim svaku priču koja se perfektno uklapa u priču pesme. Podelićemo sa vama „scenario“ svih pesama sa ovog albuma, međutim, obe smo se složile da je Taylor sa dosadašnjim singlovima već uradila pravu stvar i pogodila suštinu, zato ćemo preskočiti pesme koje već imaju spot. Nadamo se da će vam se ovo dopasti i ako vi imate svoje verzije spotova, podelite ih sa nama u komentarima!

“Welcome To New York“

U samom uvodu vidimo natpis “Our story began in New York“. Nebo je puno zvezda, Taylor se vozi sa svojim drugaricama u kabrioletu , ulaze u Njujork ugledavši natpis “Welcome to New York“. Noć je, pa zaslepljujuća svetla Njujorka dolaze do izražaja! Dolaze do svog apartmana, bacaju torbe i kofere kao svoju prošlost (“Took our broken hearts, put them in a drawer“) i žure ka Tajms skveru. Tamo je dobra muzika, pesma koju nikad nisu čule ali potpuno joj se prepuštaju, pevaju i plešu (“Everybody here wanted something more, searching for a sound we hadn’t heard before“) i prolaznici im se pridružuju! Dok Taylor peva “Like any true love, it keeps you guessing“ počinje da pada kiša. Pogleda u nebo. Želela bi da ne zaplače ali ne zna da li može da ostavi prošlost iza sebe. Ipak, shvata da joj je mesto u Njujorku i da je vreme da počne ispočetka. Pevajući stihove “But you know you wouldn’t change anything, anything“ počinje sa još više energije da igra i kiša polako prestaje da pada. Ponovo pogleda u nebo ali ovoga puta nasmejana i kaže u sebi “Welcome to New York!“ kada iznenada pored sebe čuje zgodnog tipa koji joj dobaci “It’s been waiting for you“ kao da joj je pročitao misli. Možda tu počinje njihova priča? Gledaju se par sekundi ali onda se ona okreće i odlazi sa drugaricama ka apartmanu. Pri kraju spota čujemo njihov smeh, koji se postepeno utišava.

“All You Had To Do Was Stay“

Pre početka pesme imamo kratku uvodnu priču: on zove Tay, ubeđuje je da će se promeniti ako mu oprosti, a Tay mu kaže „Želim da ti verujem ali ne znam da li smem posle svega. Čućemo se“. Onda počinje pesma, Taylor se budi u svom apartmanu i čuje zvono na vratima. Otvori vrata i vidi poštara, pomisli „zar opet on?!“ i onda vidi da joj je on ponovo poslao pismo. Pogleda telefon i vidi poruku od njega, „nadam se da ti je stiglo pismo“ i umesto da mu odgovori na pismo napiše mu kratku i jasnu poruku: “All you had to do was stay.“ Baš kao i svaki put. Kasnije je zove, ona mu kaže “Now you say you want it back now that it’s just too late“, ipak, u sebi i dalje pomišlja na oproštaj, nije sasvim sigurna (“People like me wanna believe you when you say you changed“). Zatim joj kroz glavu prolaze svi trenuci iz prošlosti kada su se svađali, razbijao je sve oko sebe, bacao vaze… I onda mu odlučno kaže “Let me remind you. This was what you wanted. You ended it. You were all I wanted but not like this.“ Tu se njihova priča završava, poslao joj je poslednje pismo – “I paid the price. Goodbye.“ ali odgovor nikada nije stigao.

13510717_1586391954996416_454296258_n

“I Wish You Would“

Noć je, Tay ponovo ne spava, zna dobro šta se dešava svake noći u dva ujutru – on prolazi njenom ulicom. Projuri kroz njenu ulicu kao vetar, ipak, ona uvek stoji kod prozora. To je jedini način da ga vidi, bar na kratko. Nedostaje joj, ali ne zna kako da mu kaže. Onda podiže roletne i čeka da prođe, ali ove noći ga nema. Hvata je panika. Odlučuje da mu napiše pismo i pošalje ujutru. Piše “I wish you would come back, wish I didn’t hung up the phone like I did…“ i odlučna je u nameri da spasi njihovu vezu, iako on misli da ga Tay mrzi i zato je ignoriše svake noći. U međuvremenu odlučuje da ne šalje pismo već mu da lično, pa je sledeće noći spremno čekala kod prozora da on naiđe. Ovoga puta se pojavio ranije nego pre, pa je oduševljeno izašla iz kuće i ovoga puta mu nije dozvolila da samo projuri već mu prilazi, on izlazi iz automobila da vidi šta hoće i začuđeno je gleda. Ona kaže “I wish you would… Read this“ a on uzima pismo, seda u kola i kada Tay napokon skupi hrabrost da mu se obrati, započinje rečenicu “You always knew how to push my buttons, you give me everything and nothing…“ ali već je nestao. Brže od ritma ove balade nestao je pred njenim očima, nije joj dao šansu da završi i tada je odlučila da više ne čeka, ne posmatra, ne nada se i zauvek zaboravi. Od te večeri više nikada nije video podignute roletne na njenom prozoru.

“How You Get The Girl“

Ono što je posebno zanimljivo što se tiče ove pesme je potpuno drugačiji pogled na nju, ja je doživljavam skroz suprotno od Dijane, zato vam za ovu pesmu predstavljamo i moju i njenu verziju 😀
Dijanina verzija: Napolju pada kiša i opasno je nevreme. On sav pokisao kuca na Taylorina vrata posle dugih 6 meseci, a ona mu otvara izbezumljena dok je on odmah moli za oproštaj. Ipak, ona još nije spremna da mu oprosti, a onda je on grli i govori joj “I want you for worse or for better, I would wait forever and ever, broke your heart, I’ll put it back together” obećavajući joj da će čekati koliko god bude potrebno. Tay mu govori da ode i zatvori vrata. Međutim, on i dalje stoji na kiši i nakon nekog vremena, odlučuje da mu otvori i shvati da ju je on sve vreme čekao! Na kraju se poljube i zagrle.

Moja verzija: Najpre uvodna priča – Taylorin najbolji drug dolazi potpuno u haosu, depresiji, ona ga gleda i pita ga šta se dešava, on kaže “raskinuli smo” misleći na devojku; i ona počne da se smeje i kaže “Ma hajde, sad ću ja da ti očitam lekciju” i onda kreće pesma i njih dvoje odlaze u kafić. Kao pravi profesionalac savetnik, Tay mu priča šta sve treba da radi, daje mu uputstva: stoj na kiši pred njenim vratima, ona će ti otvoriti i reći… (“Stand there like a ghost, shaking from the rain, she’ll open up the door…”) Dalje kroz spot on to sve zamišlja i za kraj je zagrli i zahvali se i obeća da više neće da rastužuje devojku. Tay se nasmeje, namigne mu i ode. Kasnije prikazuju njenog druga kako posluša sve Tayine savete vrlo precizno i devojka mu se vrati, zagrle se i poljube i ona mu sa smehom kaže: “Vau, ti kao da si dobijao savete lično od Taylor Swift!” I onda oboje počinju da se smeju dok Tay to posmatra iza ugla i namigne misleći u sebi “That’s how you get the girl” 😉

13535979_1586391478329797_2045227044_n

“This Love“

Zamišljam neku obalu, more, talase u koje Tay gleda kao da oseća da je čeka neko. Njena ljubav izlazi iz talasa i ona ga sva ispunjena grli. Sasvim iznenada, kreće oluja, tako jaka oluja da ih zaslepljuje i odvaja. Taylor se okreće sva izbezumljena tražeći ga, ali nema ga, potpuno je iščezao. Kroz sledeću strofu ona skače u more, roni ali ga i dalje ne vidi, a onda se vraća na obalu već očajna i bez snage. Peva “your kiss, my cheek, I watched you leave” i u tom trenutku ga ugleda ponovo, van sebe je od sreće i grli ga (“these hands had to let it go free and this love came back to me”), nadajući se da je više neće napuštati (“when you’re young you just run but you come back to what you need.”) U prelepom ambijentu njih dvoje se polako udaljavaju držeći se za ruke, odlaze daleko od obale.

Pročitajte još  Famoza music chart #132 - Glasajte za pet pesama koje volite, jednom dnevno

“I Know Places”

Taylor i on šetaju ulicom držeći se za ruke. Dok prolaze, ljudi šapuću međusobno, zlobno se smeškaju, a paparaci ih uhode. Lešinari okrutno kruže oko oblaka iznad njih. Sve izgleda kao da je protiv njih i sve oko njih pokušava da ih razdvoji. U jednom trenutku paparaci se pretvaraju u lovce, a njih dvoje u lisice! Njih dvoje počinju da trče koliko ih noge nose, ipak, ulica im je nepoznata i skrenu sa puta. Nađu se u šumi. Taylor ga vodi i ubeđuje ga da zna gde da se sakriju, u šta ni on sam ne veruje. Uglavnom, oni nastavljaju da trče dok ne nađu odgovarajuće mesto. Tu su se skrivali duže vreme. Naravno, lovci nisu odustajali i tražili su ih svuda, posle nekog vremena su uspeli da ih pronađu. Ovde se radnja naglo prekida i nije nam poznato šta se desilo između njih, sve dok jedna devojka nije kupila novine, a na naslovnoj strani je pisalo “Where are they? ” misleći na Tay i njega. Onda pogleda članak u kojem piše šta se sve izdešavalo uz fotografiju dve ranjene lisice kako leže jedno pored drugog. Vreme prolazi i Tay se oporavlja, ali njega nikada više nije videla. Ipak, zauvek je ostala lisica sa ožiljkom i rane od metaka nikada nisu zarasle, „In the dead of night, your eyes so green, and I know for you, it’s always me“ je sve što je videla u mislima. Time što je izgubila njega, izgubila je sebe. Na kraju spota vidimo poruku: “They will always find you. But will you ever find yourself?”

2641254125425456353652364136145

“Clean“

Napuštena velika kuća, pre će biti vila, Taylor je sama, nema nikoga više u spotu, vidimo pusto neuredno dvorište, ona ide po bašti i posmatra cveće koje je uvenulo od suše (kao početak pesme: “When the flowers that we’d grown together died of thirst”) i pusti suzu, u dugoj letnjoj haljini isprskanoj od vina (“like a wine stained dress I can’t wear anymore”) i onda kreće oluja… Kiša pljušti, provala je oblaka, ona širi ruke i spira joj se vino sa haljine, vrti se u krug i kaže da je napokon čista i može da diše. To je prva strofa sa refrenom a u drugoj strofi ulazi u tu vilu, a voda probija krov i ulazi unutra. Taylor uzima slike bivšeg i pravi rupu na zidu, pušta da uđe voda i odnese sve slike (“let the flood carry away all my pictures of you”), i posle voda nekontrolisano ulazi sa svih strana i Tay počne da se guši, vrišti za pomoć ali nema nikoga (“the water filled my lungs, I screamed so loud but no one heard a thing”) pa se kroz refren bori da izađe iz vode i na kraju refrena kiša prestaje i ona se nekako spasi. U poslednjem delu pesme opet izlazi i stoji kod cveća sa početka pesme, cveće je zaliveno kišom ali se nije vratilo u život. Ipak, ona jeste. Pogleda u nebo i kaže “I’m finally clean.”

“Wonderland”

Noć je. Taylor i on lutaju šumom sa baterijskim lampama. Zbunjeni, skrenuli su u pogrešnom smeru. Probali su da nađu pravi put, ali su im se lampe ugasile, što ih je još više ometalo. Posto ništa nisu videli jer je u šumi bilo poprilično mračno, pali su u “zečiju rupu”. Dok padaju nekontrolisanom brzinom, drže se čvrsto za ruke. Idu ka nepoznatoj svetlosti. Želela bi da pobegne, oseća se kao da ima izbor, da ga napusti dok nije kasno, ali ne može odoleti njegovim zelenim očima koje su trenutno jedina svetlost oko nje. Oboje su bili radoznali. Na kraju su se našli u zemlji čuda. Naišli su na jedan naizgled običan sat, ali je on u stvari bio sve osim običnog sata. Ovaj sat je odbrojavao u sekundama (unazad). Oni su se setili legende koja kaze da moraš izaći iz zemlje čuda pre nego što sat završi odbrojavanje, inače češ poludeti i ostati u njoj zauvek. Oni su uzeli sat, ali nisu obraćali pažnju na njega (“too in love to think straight“). Oko sebe su čuli vriske, koji kao da su upozoravali na opasnost. Ipak, oni su se i dalje čvrsto držali za ruke i nastavili da idu ka nepoznatom, kao nezrela deca. U jednom trenutku, on je pustio njenu ruku. Nešto je počelo da ga odvlači od nje. Ona je pružala ruke ka njemu, ali njegov lik je bledeo, dok nije nestao, čak i svetlost njegovih zelenih očiju. Shvatila je da se mora vratiti kući (“I reached for you but you were gone, I knew I had to go back home“). Međutim, tada se setila sata. Izvadila ga je tačno kada je otkucao poslednju sekundu! Tada joj se zavrtelo u glavi. Vrisak je postajao glasniji. Shvatila je da postaje luda. Vraća film u glavi, sećanja su tmurna. Uzima ružu, trnom prereže vrat i stavi ružu između zuba. Čvrsto ju je zagrizla i sklopila oči.

6106242584825848258452

“You Are In Love“

Taylor u ovoj priči nije zaljubljena devojka, već je narator priče koji stoji sa strane i pripoveda priču dvoje zaljubljenih. Njih dvoje su poslovni partneri, rade uveče do kasno u firmi svakog dana, ona je zaljubljena u njega i stalno koristi prilike da ga gleda. Svakoga dana misli da on to ne primećuje, ispunjena je ali vreme leti (“time moved too fast, you play it back“). Nije ni svesna da on sve zna. Popiju kafu i završe posao, a onda provale da je ponoć i ona kaže da je stvarno preterala ovoga puta i da je prekasno, on je potapše po ramenu i kaže “vozim te ja kući”. Pa dok ide prvi refren oni prolaze kolima kroz svetla grada, on joj otvara vrata automobila, ona odlazi kući i ne može da spava od uzbuđenja. Razmišlja da li i on nju voli ali na kraju pomisli da je to ludo, zagrli majicu koju je od njega ukrala sa posla i zaspi. Ujutru odlazi opet u firmu, doručkuje tamo, onda im se pogledi susretnu ali on ništa ne kaže iz nekog razloga. I onda Tay govori “And for once you let go of your fears and your ghosts“, i onda devojka ustaje i ljubi ga, on joj uzvraća. Tu se Tay pojavljuje kao duh iza njih i šapuće devojci “And you knew what it was?“ a devojka upita „He is in love?” na šta Tay ne ume da joj odgovori. Izgleda kao da krije nešto, i odlučuje da joj kaže “Yes. But…“ i onda nestaje. Tu se radnja ubrzava, “he keeps her picture in his office”, sve izgleda u savršenom redu ali kako je vreme prolazilo devojka shvata onu Taylorinu nedovršenu rečenicu. Da, zaljubljen je, ali ne u nju. Zatim ga ugleda sa drugom, napokon shvati da je on ipak gleda kao prijateljicu, radnja teče sve brže i i brže i ona odlučuje da napusti kompaniju. Taylor tu izlazi pognute glave i teška srca kaže “And you understand now why they lost their minds and fought the wars and why I spent whole life to turn it into words”.

Valentina Krstić je stalna saradnica portala Famoza.net. Pišite joj na valetina.krstic@famoza.net a više o njoj možete pročitati ovde
FOTO: Instagram/Taylor Swift

The following two tabs change content below.
Vladimir Dolapčev je urednik medija Famoza.net. Prethodno je pet godina uređivao portal srpskog izdanja časopisa BRAVO. Najveća želja mu je da Famoza bude drugačiji od svih teen medija i da pomogne u dovođenju mladih zvezda u region.

19 thoughts on ““1989” era iz ugla dva Swiftieja!

  1. Koliko vam je trebalo vremena da sve ovo smislite i napišete? Stvarno odlična ideja za blog! Jako mi se sviđa i svaka čast 🙂

    1. Imale smo neprestanu inspiraciju i naravno mnogo maste. Verovala ili ne, ja mislim da nam nije trebalo ni tri dana da slozimo sve ovo u celinu 🙂

    2. Hvala draga Jelena 🙂 Dijana je već sve rekla, preciznije rečeno, bilo je potrebno po pola sata / 45 minuta za svaku pesmu, Dijana je dala nekoliko motiva od kojih sam sastavljala priču, a "Clean" je osmišljen još pre nekoliko meseci i od toga je ideja nastala 🙂

  2. Odusevila si me! Volim Tay i ovo mi je probudilo mastu! Sve je divno zamisljeno i napisano! Sve pohvale! Obozavam tvoje tekstove,ali ovo je,za mene,divno iznenadjenje! Svaka cast! Jos ovakvih tekstova!❤❤

    1. Bilo je zadovoljstvo raditi sa Valentinom na ovome, nadam se da cemo vam obezbediti jos ovakvih tekstova u buducnosti 🙂

    2. Hvala puno, počastvovana sam i jako mi je drago što redovno čitaš moje blogove, to mi daje motivaciju da pišem 🙂 Biće još sličnih tekstova nekad, pretpostavljam ♥♥

  3. Predivno je! Oduševljena sam <3 Jedino što ja zamišljam You are in love sa srećnim krajem.. U svakom slučaju, ulepšale ste mi dan <3

    1. U tome i jeste stvar! Svako gleda pesmu iz razlicitog ugla, zato bismo volele da ovde u komentarima cujemo i vase verzije. Drago mi je sto smo uspele da ti ulepsamo dan ♡♡♡

    2. Hvala puno <3 "You Are In Love" se svakako može završiti srećno, ali ja sam tip osobe koji svoje priče završava tragično, skoro sve moje ljubavne imaju tužan kraj jer meni oduvek fali vere u pravu ljubav koja opstaje, jednostavno ne verujem u to i to se uvek ispoljava preko svega što radim 😀

  4. Jako dobro zamišljeni spotovi, svaka pohvala!!! 🙂 🙂
    Ali što se tiče mojih prijedloga, ovako:
    Iako Wildest Dreams ima spot, ja bih ga režirala malo drugačije:
    Pjesma bi počela da se ona i neki dečko voze u BMW-u ili nekom drugom auto bez krova, po mogućnosti
    crvene boje. Jedan kadar bi prikazao prednji dio automobila i njih, a u tom trenu bi Taylor počela pjevati: He said let's get out of this town, drive out of the city, away from the crowds. Obučena bi bila u nekakvu crnu haljinu, a kosa bi joj bila u punđi. Imala bi duge naušnice i još neki nakit. Šminka bi joj bila malo tamna i ozbiljna. Bila bi s crvenim tamnim ružom. Dečko bi nosio odijelo.
    Što se tiče doba dana, bilo bi popodne. Oni bi se odvezli do prašume. U pozadini vodopad, grmlje… Držali bi se za ruke i on bi ju poljubio, a ona bi se nakon nekog vremena izmakla i rekla; I can see the end as it begins, my one condition is. Onda bi kadar pokazao Taylor iznad vodopada, na stijeni kako gleda zalazak sunca; Standing in a nice dress, staring at the sunset, babe…
    On bi došao do nje i podigao ju u zrak i poljubio ju; Red lips and rosy cheeks
    Say you'll see me again even if it's just in your wildest dreams… Tijekom druge kitice pjesme, oni bi bili u drvenoj kućici ležali u krevetu (isto kao i u orginalnom spotu). Zatim bi posli opet pokazali njih dvoje kako šeću po prašumi itd.
    Kada krene onaj dio; some day when you leave me, I bet these memories follow you around ,Taylor bi trčala po prašumi i mrak bi bio, a i pokazala bi se scena kako se usred noći probudila sama u krevetu. Bili bi i isječci njih dvoje kad su bili zajedno.
    Spot bi završio da je to sve Taylor sanjala; Pjesma bi završila, probudila bi se sama u krevetu i ugasila budilicu.
    Ovaj moj prijedlog se i podudara s orginalnim spotom, ali nisam mogla drugačije to promijeniti. U org. spotu se radi da je Taylor snimala film s njim, premijera itd. A u ovom spotu da je Taylor sanjala da su njih dvoje skupa. Divlji snovi. Što mislite?

    1. Hvala puno, i hvala što si podelila svoju verziju sa nama, sjajna je 😉 Dopada mi se vrlo, baš ide uz pesmu i zvuči zanimljivo, a totalno sam opsednuta crvenom bojom, crnim haljinama, punđama i tamnom šminkom, odličan ukus za dobar stil, tako da si Taylorin stajling baš opisala kao nešto što bi se meni dopalo 😀 Dijana smatra da se gubi poenta ako je sve sanjala, misli da je bolje da je sanjao on, ali nema većih zamerki. Pozdrav 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.